پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : المانیتور نوشت: یک منبع وزارت خارجه آمریکا گفته است توافق هسته ای با ایران احتمالا با وتو رئیس جمهورآمریکا تصویب خواهد شد.
به گزارش «انتخاب»، اسرائیل دکترین سیاست خارجی اوباما را رد کرده است. بحث کنگره درباره توافق ایران یکی از مهمترین بحث ها در تاریخ آمریکا است. در اینجا، فقط توافق وین در خطر نیست بلکه عمدتا جایگاه بین المللی آمریکا در خطر است. حتی این خطر می تواند به هویت این کشور به عنوان کشور لیبرال برسد.
اقدام بنیامین نتانیاهو در رد آشکار توافق هسته ای ایران در حقیقت رد دکترین باراک اوباما است که بر راهبرد راه حل های دیپلماتیک برای مناقشه ها بر همکاری با شرکای آمریکایی تاکید دارد.
یک منبع ارشد وزارت خارجه آمریکا به المانیتور گفت، دولت آمریکا از هیچ تلاشی برای قانع کردن کنگره برای تصویب این توافق فروگذاری نخواهد کرد.کاخ سفید با هریک از اعضای کنگره در این زمینه گفتگو خواهد کرد.
این منبع افزود: ما تردیدی نداریم این توافق احتمالا با وتو رئیس جمهور تصویب خواهد شد اما اعتبار سیاست خاورمیانه ما و همچنین اعتبار ما در برابر شرکای جهانی پنج به علاوه یک در خطر است.
وی افزود: این توافق اهداف باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا و جان کری وزیر امور خارجه در اطمینان از دست نیافتن ایران به سلاح هسته ای دست کم در پانزده سال آینده را برآورده خواهد ساخت.
براساس این منبع ،مذاکرات به توازن برد-برد رسید و بهترین شرایط ممکن برای اطمینان از پایداری این توافق به وجود آمد.
وی تصریح کرد: توافق وین بخشی از دکترین بزرگ سیاست خارجی اوباما است. این توافق براساس این دستورالعمل عقیدتی سیاست خارجی اوباما است که گزینه نخست دیپلماسی است و آخرین گزینه جنگ است. اوباما تلاش کرده است سیاست های آمریکا را با سیستم در حال تغییر بین المللی وفق دهد مبنی بر این که جنگ آنطور که در عراق و افغانستان مشاهده شد، دیگر به معنای پیروزی نیست. جنگ اغلب موجب طولانی شدن بی ثباتی و ناامنی و حتی مناقشه های بیشتر می شود.
دیپلماسی جمعی، در مرکز این دکترین سیاست خارجی قرار دارد. دولت آمریکا تحریم های جمعی، ساختار مذاکرات جمعی پنج به علاوه یک و توافق جمعی را برای موفقیت بین المللی مهم توصیف کرد. دولت اوباما به اتحادیه اروپا و حتی روسیه گوش فرا داد و این تغییر اساسی در سیاست خارجی در مقایسه با دوران رونالد ریگان و جورج بوش است که در آن دوران آمریکا نقش پلیس جهانی را ایفا می کرد. دولت اوباما جایگزینی برای فکر و احساس مردم آمریکا شد که عمدتا دخالت نظامی آمریکا را رد می کنند. دکترین اوباما چهره لیبرال تر آمریکا را منعکس می کند که از راهبرد راه حل های مسالمت آمیز برای مناقشه با همکاری کامل با شرکا استقبال می کند. پس علاوه بر این که این توافق هسته ای است، دیدگاه اوباما درباره آمریکا است که آن را در کنگره با اکثریت جمهوریخواه به رای می گذارد. برخی بر این باورند اوباما در نهایت با وتو این توافق را تصویب می کند.
منبع وزارت خارجه آمریکا گفت : دولت آمریکا بر اجرای این توافق با هماهنگی با پنج به علاوه یک نظارت خواهد کرد.
این منبع معتقد است جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در مرحله اجرای این توافق تماس خود با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران را در سطح پایین حفظ خواهد کرد.
نویسنده مقاله افزود:در حالی که اتحادیه اروپا ،روسیه و چین توافق وین را رویداد مثبت تاریخی توصیف کردند، بخش برزگ جهان عرب به خصوص کشورهای حوزه خلیج فارس بسیار درباره آن نگران شدند. بسیاری از سران عرب با این توافق با رضایت بدون اشتیاق برخورد کردند. این کشورها به ویژه عربستان سعودی نگران تقویت قدرت منطقه ای ایران در سوریه، عراق و یمن است. اوباما گفت که دولتش در حال تماس با کشورهای خلیج (فارس) به عنوان بخشی از گفتگویی است که از کمپ دیوید در مه گذشته شروع شد. دولت آمریکا می خواهد به مصر، اردن، عربستان سعودی و دیگر کشورهای خلیج (فارس) اطمینان دهد در برابر افزایش فعالیت های تروریستی منطقه ای با حمایت و کمک مالی ایران در کنار آنها خواهد بود اما واکنش ها به توافق ایران نشان می دهد که سران عرب هنوز کاملا متقاعد نشده اند.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نیز این توافق را اشتباه تاریخی توصیف کرد که امنیت اسرائیل و جهان غرب را به مخاطره می انداز.
براساس یک منبع نزدیک به نتانیاهو، وی به شدت در حال شرکت در نبرد کنگره درباره این توافق هسته ای است. وی به تازگی در حال گفتگو با سازمان های یهودی راست گرا در آمریکا مانند کنفرانس روسای سازمان های مهم یهودی آمریکایی و کمیته آمریکایی روابط عمومی اسرائیل برای جلب حمایت آنها است. نتانیاهو به اوباما اعتماد ندارد و وی را رهبری ساده لوح می داند که قلب وی به جای اسرائیل نزدیک تر به اعراب است.