پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : ارگ کریمخان زند، یکی از بناهای بازمانده از دوران زندیه است که کار مرمت آن توسط مرمتگران متخصص در استان فارس اجرایی میشود.
در این طرح، مرمت برج شمال شرقی ارگ، سبکسازی و مرمت پشت بام فضای ضلع شمال شرقی، کفسازی و ساماندهی حیاط خلوت و فضای هشتی ورودی ارگ مد نظر قرار دارد.
ارگ وکیلارعایا (کریمخان زند) مهمترین و بزرگترین بنای باقیمانده از دوران حکومت زندیه در شیراز است. این بنا در سال 1180 هجری قمری، با دستور کریمخان زند، احداث و به مرکز حکومت او و در دورهای به محل سکونتی خاندان زندیه تبدیل شد.
زیربنای ارگ کریمخانی، 4000 مترمربع و مساحت زمین آن 12 هزار و 800 متر مربع است. بنای این ساختمان باشکوه، آجری بوده و دیوارهای آن 12 متر ارتفاع دارد و چهار برج در چهارگوشه آن استقرار یافته است. هر برج 15 متر ارتفاع دارد و بر روی بدنه دیوارها و برجها، نگارههای ساده و زیبای آجری دیده میشود.
بر سردر ارگ، صحنه نبرد کشته شدن دیو سفید به دست رستم به صورت کاشیکاری هفت رنگ نقش بسته دیده میشود که کار کاشیکاران عهد قاجاریه است.
ورودی ارگ کریمخان از یک هشتی زیبا شروع میشود که از یک سو به حیاط خلوت و از سویی به سمت محوطه درونی ارگ راه دارد.
این بنا دارای شاهنشین شمالی (زمستاننشین)، شاهنشین جنوبی (تابستاننشین) و ساختمان غربی چهار فصل بوده و برخلاف نمای بیرونی، ساختمان داخلی آن از نمای زیباتری برخوردار بوده و داخل اتاقها با نقشهای اسلیمی، ترنج و گل و مرغ تزئین شده است. بعد از سرنگونی حکومت زندیه و روی کار آمدن سلسه قاجار، ارگ کریمخان به دارالحکومه و مکانی برای استقرار والیان و حاکمان فارس تبدیل شد.
این ساختمان تا اوایل سلطنت پهلوی، بهعنوان زندان مورد استفاده قرار داشت و در دورهای نیز با اضافه شدن بنای شهربانی، کاربری نظامی و انتظامی داشت.
بخشهایی از تزئینات داخلی ارگ کریمخان زند، در دوران حکومت قاجاریه، به تهران منتقل شد.
این بنای تاریخی و باشکوه، در سال 1351 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.