پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : رییس دفتر رییس جمهوری با تاکید بر اینکه مذاکرات توام با عزت هسته ای، ادامه راه عزتمندانه ای بود که بزرگان به ما آموخته اند، گفت: با مذاکرات حقوق هسته ای مردم ایران تضمین شد و هیات های اقتصادی و سیاسی در کشور حضور یافتند.
به گزارش «انتخاب»، محمدرضا نهاوندیان عصر پنجشنبه در آیین سی و ششمین سالگرد رحلت آیت الله طالقانی در روستای گیلرد طالقان، افزود: پس از مذاکرات هسته ای و توافق در بخش اقتصاد و فرهنگ تعامل با کشور افزایش یافت که این ادامه راه عزتمندانه ای است که بزرگان به ما آموختند تا هرگز هراسی نداشته باشیم از اینکه با مخالفان وارد گفت و گو شویم.
وی با تاکید بر اینکه فرهنگ ما و مکتب اهل بیت (ع) تعامل عزتمندانه را به ما آموخته است، گفت: رویکرد تعامل عزتمندانه آیت الله طالقانی امروز برای ما درس آموز است.
نهاوندیان همچنین گفت: آیت الله طالقانی بر اصول پافشاری می کرد و از مبانی دینی و حقوق مردم کوتاه نمی آمد و همواره تاکید بر مشترکات داشت.
وی ادامه داد: این شخصیت بزرگوار رویکرد تقویت انسجام اجتماعی را دنبال می کرد و جاذبه او از دافعه اش بیشتر بود. این شخصیت بزرگ زبان رسای اسلام و خدمت به حق و آزادی بود.
وی با اشاره به دو ویژگی آیت الله طالقانی، گفت: صلابت او برای حق و احقاق حقوق مردم و پاک نگه داشتن راه و ایستادگی و صلابت او در دفاع از دین و ویژگی دوم پیوند با مردم و تعامل آن شخصیت بزرگ با همه بود.
رییس دفتر رییس جمهوری با اشاره به روحیه با مردم بودن و جاذبه قوی آیت الله طالقانی، تصریح کرد: این دو صفت شاید در برخی افراد متفاوت باشد. برخی ایستادگی و مقاومت را مترادف با برخورد خشن می دانند و دافعه قوی تری دارند، کسانی هم برای مردم داری و ایجاد پیوند با دیگران گاهی از اصول کوتاه می آیند، اما آیت الله طالقانی شخصیتی بود که اینها را جمع کرد، صلابت در موضع و اصالت در مبانی و تعامل با گروه های مختلف مردم داشت.
نهاوندیان ادامه داد: این دو خصیصه مهم ترین خصیصه هایی است که زندگی و سیره آیت الله طالقانی به ما آموخت. آیت الله طالقانی آزاداندیش و طرفدار آزادی فکر بود و دینداری را با آزاداندیشی در تعارض نمی دید و نتیجه آزاداندیشی را دینداری می شمرد و از نشست با روشنگران استقبال می کرد.
رییس دفتر رییس جمهوری گفت: آیت الله طالقانی ماموریت یافت نخستین نماز جمعه تهران را در بین خیل عظیمی از جمعیت اقامه کند و در خطبه ها از آزادی و مشورت با مردم سخن گفت. همانطور که مقام معظم رهبری تاکید کردند تجلیل از شخصیت های انقلاب وظیفه است. علاوه بر این وظیفه زنده نگه داشتن مشی آیت الله طالقانی نیاز امروز جامعه است و درس تعامل عزتمندانه را باید از آیت الله طالقانی بیاموزیم.
وی افزود: ایشان تعامل با جامعه و تاکید بر جذب هر چه بیشتر داشت، تعامل را باید به عنوان درسی، امروز سرمشق کارها قرار دهیم. تعامل باید عزتمندانه باشد و در این ارتباط دو سویه دست از ارزش ها برنداریم. تعاملی که با هدف احقاق حقوق مردم باشد، اگر با جوامع دیگر ارتباط گسترده داشته باشیم، این نشان اعتماد ما به فرهنگ غنی ایرانی است.
نهاوندیان با تاکید بر اینکه رویکرد تعامل عزتمندانه نه انزوا را تجویز می کند و نه به رویکرد خودباخته به فرهنگ بیگانه توجه دارد، اظهار داشت: توطئه تحمیل و انزوا توطئه ای است که انقلاب و مردم را در داخل مرزها محصور نگه می دارد. چنانکه شاهد بودیم تحریم ها به گونه ای بود که انزوا به فرهنگ وارد شده بود.
رییس دفتر رییس جمهوری با تاکید بر اینکه روشنفکری دینی را باید از سیره آیت الله طالقانی آموخت، گفت: این یعنی همان رویکرد تعامل در حوزه فرهنگ که زمینه جذب حداکثری است. طلاب و دانشجویان باید به گونه ای تربیت شوند که از تعامل و گفت و گو با دیگران استقبال کنند و این تصور نادرست را نباید تقویت کرد که کسانی که به ارزش های دینی معتقدند، از بحث نقادانه با دیگران هراس دارند.
وی پیش قدم بودن آیت الله طالقانی در تعامل اجتماعی و زمینه سازی برای گفت و گوهای برهانی را از دیگر ویژگی آن عالم بزرگ دانست و اظهار داشت: نحوه برخورد آیت الله جذبی بود. در جمع های مختلف حضور می یافت و کلام حقی را که انتخاب کرده بود، عرضه می کرد. طول عمر مبارزاتی او، مبارزه با رژیم استبدادی بود و پس از پیروزی انقلاب توصیه به تعامل اجتماعی داشت و همه جا سعی می کرد پیوند خانواده داخل انقلاب را تعمیق بخشد.
نهاوندیان تاکید کرد: آیت الله طالقانی در توصیه به شوراها می گفت که مردم هر چه در کار خود دخیل باشند، کار بهتر پیش می رود. اجماع به کارها سرعت می بخشد و روی مشارکت مردم در تعیین سرنوشتشان تاکید داشت.
وی افزود: اینکه مقام معظم رهبری تاکید کردند، رای مردم حق الناس است، مفهوم عمیقی است که باید مورد توجه قرار داد زیرا هر کس با رای خود در سرنوشت خود مشارکت کرده و انسجام ملی را تقویت می کند.
وی ویژگی دیگر آیت الله طالقانی را جدا نشدن از مبانی دینی و حرکت های سیاسی و اجتماعی دانست و گفت: گر چه بیشتر یک چهره مبارز سیاسی شناخته می شد، اما شخصیت او عمیقا دینی بود. مبانی دینی را در مسیر خود از دست نمی داد. در خطبه های پس از انقلاب به مسایل سیاسی می پرداخت و با اهداف دینی راه عزت انسان ها را نشان می داد و با وجود روحیه تعاملی وقتی برخی گروه ها راه خیانت را انتخاب کردند و به انحراف رفتند، جدا بودن مسیرش از آنان را اعلام کرد که این نکته باید ملاک ما در حرکت های سیاسی باشد و از معیارهای دینی فاصله نگیریم.
وی جوانگرایی را سیره آیت الله طالقانی دانست و گفت: ایشان به سوالات جوانان پاسخ می گفت. به شهادت بزرگانی چون شهید مطهری او نقش اساسی در پیوند دانشگاه و روحانیت داشت که امروز نیز نیاز به رویکرد جوانگرایانه در حوزه فرهنگ و اقتصاد مشهود است.
وی با اشاره به تلاش آیت الله طالقانی برای تقویت همبستگی، انسجام و یکپارچگی، اظهار داشت: گر چه اختلاف نظرها را باید دید، اما در لحظه عمل اگر این اختلاف نظرها مشکلاتی ایجاد کند، چه کار باید کنیم؟ در عمل ضمن حفظ انسجام، اختلافات را ببینیم و بردباری داشته باشیم و حرف دیگران را بشنویم. تاکید بر مشترکات و حفظ وحدت ملی داشته باشیم.
او ادامه داد: نباید به کسانی که میخواهند عقیده خود را به جامعه تحمیل
کنند میدان دهیم و میدان را برای کسانی باز کنیم که با تجمیع نظرات
میخواهند حقایق را نشان دهند. شرط دوم نیز تاکید بر مشترکات است. برای
تقویت انسجام، وحدت و هویت ملی به جای آن که به دنبال 10 درصد اختلاف نظر
برویم و دیگران را متهم کنیم روی 90 درصد مشترکات تاکید داشته باشیم.