arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۲۸۶۲۸
تاریخ انتشار: ۳۳ : ۰۸ - ۱۳ مهر ۱۳۹۴

لیست سیاه کالاهای خارجی

جدیدترین فهرست کالاهای ساخت داخل از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام شد. فهرست مذکور در راستای مصوبه معاون ا ول رئیس‌جمهوری در مرداد ماه امسال در سه گروه فعالیت صنعتی شامل «صنایع برق و الکترونیک»، «ماشین‌آلات و صنایع خودرو» و «صنایع فلزی و لوازم خانگی» و دو گروه مرتبط با «شرکت‌های پیمانکاری طراحی، تدارک و ساخت» و فهرست «اقلام و سازندگان ایرانی تجهیزات نیروگاه‌های سیکل ترکیبی» منتشر شده است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
 
مصوبه مذکور 19 مرداد ماه سال جاری از سوی معاون اول رئیس‌جمهوری ابلاغ شد و براساس آن 11 وزارتخانه و سازمان شامل «وزارت صنعت، معدن و تجارت»،‌ «وزارت امور اقتصادی و دارایی»، «وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، «وزارت نفت»، «وزارت نیرو»، «وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح»، «وزارت جهاد‌کشاورزی»، «وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی»، «سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور» و «سازمان صدا و سیما» ملزم به تهیه فهرست تکمیلی کالاهای مشمول ممنوعیت خرید خارجی دارای مشابه تولید داخل توسط دستگاه‌های دولتی شدند. فهرستی که روز گذشته وزارت صنعت، معدن و تجارت اولین نسخه آن را منتشر کرد. پیش از این نیز براساس تصمیم هیات وزیران در جلسه ۳ / ۲ / ۱۳۹۳ خرید کالاهای خارجی (اعم از کالاهای ساخته شده، قطعات، ملزومات، تجهیزات و... تحت هر عنوان) دارای تولید مشابه داخلی توسط دستگاه‌های دولتی ممنوع شده بود.
 
اما به گفته برخی فعالان صنعتی عدم اجرای صحیح قانون حداکثر‌سازی توان تولید داخلی، موجب شد تا این مصوبه اثربخشی لازم را برای تقویت بخش تولید نداشته باشد.
 
براساس قانون ابلاغ شده فهرست کالاهای تولید داخل با همکاری انجمن‌های تولیدی هر 6 ماه یک‌بار به ‌روزرسانی می‌شود.
 
از سوی دیگر، براساس قوانین کشور موانع غیرتعرفه‌ای برای تجارت خارجی در نظر گرفته نخواهد شد و واردات کالاها منوط به اخذ مجوز نخواهد بود و تنها در صورتی که شرکت‌ها یا دستگاه‌های دولتی بخواهند اقدام به واردات کالایی کنند، باید از وارد کردن کالاهایی که تولید مشابه داخل دارد و فهرست آن اعلام شده، خودداری کنند.
 
مصوبه ممنوعيت خريد کالاهاي خارجي مشابه توليد داخل همزمان با سياست جديد نظام مبني بر استفاده نکردن از کالاهاي خارجي، مجددا مورد تاکيد قرار گرفت. مطابق مصوبه ابلاغ شده خريد کالاهاي خارجي مشابه توليد داخل، براي تمامي دستگاه‌هاي دولتي و نهادهايي که به نحوي از بودجه عمراني استفاده مي‌کنند، ممنوع است. همزمان با تاکيد بر اجراي کامل اين مصوبه، برخي از وزارتخانه‌ها دستورالعمل‌هايي نيز در اين خصوص در نظر گرفته‌اند که مي‌توان به تشکيل کميته‌اي به منظور بررسي خريدهاي خارجي، جمع‌آوري فهرست خريدها و اخذ تصميم مجدد در اين خصوص از سوي کميته مزبور اشاره کرد.
 
صنایع اولویت‌بندی شده
فهرست اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، در سه گروه صنعتی شامل «صنایع برق و الکترونیک»، «ماشین‌آلات و صنایع خودرو» و «صنایع فلزی و لوازم خانگی» تهیه شده که برای «صنایع برق و الکترونیک» 165 گروه کالایی در نظر گرفته شده که به سه بخش «صنایع پزشکی»، «برق» و «الکترونیک» تقسیم می‌شود.
 
در گروه ماشین‌آلات و صنایع خودرو نیز 328 گروه کالایی در زیرمجموعه‌های مختلف در نظر گرفته شده که در این خصوص می‌توان به گروه «مخازن»، «سازه‌های فلزی و سوله»، «ایرکولر، ایر‌هیتر و مبدل حرارتی»،«دیگ و مولد برق»، «رآکتور»، «تجهیزات اتصال مواد»، «تجهیزات سرد سلولزی»، «انواع کوره»، «تجهیزات نیروگاه گازی، سیکل ترکیبی،برق آبی و توربین بادی»، «توربو کمپرسور‌های صنعتی اتصالات لوله»، «پمپ»، «شیرآلات فولادی»، «برج‌های فرآیندی»، «تجهیزات حفاری»، «بازیافت»، «پوشش‌های صنعتی»، «تجهیزات جداسازی»، «لانچر و ریسیور»، «سایر تجهیزات صنعتی»، «ماشین‌آلات و ادوات کشاورزی»، «ماشین‌آلات صنایع غذایی»، «ماشین‌آلات صنایع دارویی»، «ماشین ابزار و قالب‌های صنعتی»، «ماشین‌آلات خطوط تولید»، «ابزار‌آلات دستی»، «سایر ماشین‌آلات»، «صنایع نساجی»، «صنایع نیرو‌محرکه و خودرو»، «صنایع شیمیایی و سلولزی»، «صنایع غذایی» و «صنایع دارویی و بهداشتی» اشاره کرد.
 
اما برای گروه «صنایع فلزی و لوازم خانگی» نیز 45 ردیف کالا در نظر گرفته شده که در این خصوص می‌توان به «چیلر جذبی تک اثره و دو اثره، چیلر تراکمی»، «مشعل‌های گازسوز، گازوئیل‌سوز‌ و چندگانه‌سوز (خانگی و صنعتی)»، «دیگ‌های آبگرم فولادی و چدنی حرارت مرکزی»، «پکیج شوفاژ (آبگرم بهداشتی و گرمایشی)»،‌ «شیر و ترموستاتیک رادیاتور»، «رادیاتور فولادی، آلومینیومی و چدنی (پره‌ای، پانلی و قرنیزی)» و... اشاره کرد.
 
معرفی شرکت‌ها و سازندگان ایرانی
علاوه بر سه گروه صنعتی اعلام شده از سوی وزارت صنعت،معدن و تجارت این وزارتخانه فهرست سازندگان و تولیدکنندگان ایرانی را نیز در دو گروه شامل فهرست اقلام و سازندگان ایرانی تجهیزات نیروگاه‌های سیکل ترکیبی و فهرست شرکت‌های پیمانکاری طراحی، تدارک و ساخت اعلام کرده است. در فهرست اقلام و سازندگان ایرانی تجهیزات نیروگاه‌های سیکل ترکیبی 8 بخش در نظر گرفته شده که شامل «اجزا و قطعات توربین‌های گازی و بخار»، «مجموعه‌های تولید بخار و کوره»، «سیستم خنک‌سازی آب اصلی و کمکی»، «متفرقه»، «تجهیزات برقی» و «پیمانکار مشاور» می‌شود.
 
اما برای گروه «شركت‌هاي پيمانكاري طراحي، تدارك و ساخت» نیز 21 شرکت در سه حوزه صنعتي و معدني، حوزه نيروگاهي و حوزه نفت، گاز و پتروشيمي توسط سازمان مدیریت صنعتی به منظور به‌کارگیری و استفاده از خدمات آنها در پروژه‌های مختلف در گروه‌های (A،B،C و D) و (A،B،C و D پلاس) رتبه‌بندی شده‌اند که این رتبه‌بندی این امکان را برای استفاده از توان توليدي و خدماتي در تامين نيازمندي‌هاي كشور، درخصوص لزوم ارجاع كار به شركت هاي ایرانی به‌وجود می‌آورد.
 
 
منبع: دنیای اقتصاد
نظرات بینندگان