معترضین حاضر در اعتراضها و انفجار امروز (شنبه) در آنکارا، پایتخت ترکیه بعد از زد و خورد با پلیس مدعی شدند نیروهای امنیتی با مسدود کردن خیابانها مانع حضور خودروهای امدادی برای انتقال مجروحین به بیمارستانها شدند.
«بولنت تکدمیر» از حاضران در مراسم امروز در گفتوگو با شبکه خبری «بیبیسی» گفت پلیس بعد از انفجارهای رخ داده در ساعت 10 صبح به وقت محلی از گاز اشک آور استفاده کرده و امکان حضور خودروهای امدادی را برای حضور در صحنه حادثه میسر نساخته است.
تصاویر پخش شده از این حادثه زد و خورد شدید میان مردم و نیروهای پلیس را نشان میدهد. به نوشته رسانهها، پس از مداخله نیروهای پلیس و ضرب و شتم تظاهراتکنندگان، مردم هم با میله پرچم و چوب به تقابل با نیروهای سرتاپا زرهپوش پلیس پرداختند.
پلیس ترکیه همچنین برای متفرق کردن معترضان خشمگین که دولت را به اهمالکاری متهم میکنند، به شلیک تیر هوایی متوسل شد.
وزارت بهداشت ترکیه اعلام کرده است که بر اثر دو انفجاری که امروز در آنکارا رخ داد، دستکم 86 تن کشته و 186 نفر زخمی شدهاند. این مرگبارترین حادثه تروریستی در تاریخ ترکیه است.
در پی این انفجار کابینه احمد داوود اغلو نخستوزیر ترکیه تشکیل جلسه فوری داد. وی «داعش یا «حزب کارگران کردستان (پکک)» را عامل احتمالی حمله امروز به گروهی که عمدتا کرد بودند، دانسته است.
وی همچنین سه روز عزای عمومی اعلام کرد و گفت حزب متبوعش در این سه روز فعالیتهای انتخاباتی را متوقف میکند.
پلیس ترکیه اعلام کرده است که عوامل انتحاری پس از ورود به میان جمعیت، خود را منفجر کردهاند. بلافاصه پس از این انفجارها، دولت ترکیه انتشار هرگونه تصویر از حادثه را ممنوع اعلام کرد و رسانهها را نیز از پوشش خبری این انفجار منع کرد.
سخنگوی دولت ترکیه با صدور بیانیهای اعلام کرد که رسانهها اجازه انتشار «هرگونه تصویری که موجب تشویش اذهان عمومی» شود، را ندارند، در غیر این صورت فعالیت آنها به طور کامل متوقف خواهد شد.
این انفجار زمانی رخ داد که مردم به دعوت اتحادیه کردی کارکنان بخش عمومی برای برگزاری تجمعی که خواستار توقف حملات پلیس به ساکنان شهرهای کردنشین و خشونت در این شهرها، در برابر ایستگاه اصلی قطار آنکارا جمع شده بودند. افراد حاضر در حال خواندن سرود «این میدان، میدان خونین است» بودند که ناگهان دو بمب به فاصله چند ثانیه منفجر شد.
حزب عدالت و توسعه به رهبری «رجب طیب اردوغان» پس از ناکامی در انتخابات پارلمانی دو ماه قبل و از دست دادن اکثریت مطلق، حملات گستردهای را علیه مواضع پکک آغاز کرد. گفته میشود اتحاد احزاب کرد در انتخابات، یکی از دلایل اصلی ناکامی حزب حاکم بوده است. در این مدت دولت سران برخی از این احزاب را بازداشت کرده و فعالیت شماری از آنها را غیرقانونی اعلام کرده است.
از ماه جولای که حملات هوایی ترکیه به مواضع پکک در شمال عراق و بخشهایی از ترکیه آغاز شده، صدها تن از اعضای این گروه کشته شدهاند و در مقابل 150 نفر از نیروهای پلیس و ارتش ترکیه جان خود را در حملات تلافیجویانه از دست دادهاند.
امروز تظاهراتهایی نیز در برابر بیمارستانهای آنکارا شکل گرفت، زمانی که «سلامی آلتینوک» وزیر کشور کابینه موقت ترکیه برای سر زدن به محروحان حادثه حضور یافته بود. گزارش شده است که پلیس اجازه تجمع در چند شهر از جمله «ازمیر» و «آدانا» را نیز نداده است.
آلتینوک امروز در نشست خبری نیز مورد مواخذه خبرنگاران گرفت و در پاسخ به این سوال که آیا نمیخواهد بعد از حادثه امروز از سمت خود استعفا دهد، گفت هیچ مشکل امنیتی وجود نداشته است که بخواهد به خاطر آن از سمتش کنار برود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از منتقدان دولت ترکیه نوشته است که رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه با هدف به دست آوردن کرسیهای از دست رفتهاش در پارلمان، بار دیگر درگیری با کردها در ترکیه را شعلهور کرده است. به گفته آنها، وی امیدوار است بروز ناآرامیها در ترکیه، رأیدهندگان را متقاعد کند که با حمایت از حزب عدالت و توسعه و تشکیل دولتی تک حزبی، بار دیگر ثبات به کشور باز میگردد.
اردوغان که انتخابات اخیر ضربه بزرگی به یک دهه حکومت تک حزبی او بوده، این اتهامات را به شدت رد میکند.
در دو ماه گذشته این سومین بار است که تجمعات کردها در ترکیه هدف حمله تروریستی قرار میگیرد. «صلاح الدین دمیرتاش» رهبر حزب دموکراتیک خلق، از احزاب کرد ترکیه در این رابطه گفته است: «این حمله، مشابه و ادامه (حملات) دیاربکر و سوروچ است. ما با کشتاری بزرگ مواجه هستیم.»
امروز همزمان در مناطق کردنشین عراق نیز علیه دولت ترکیه و همچنین در مواردی علیه دولت محلی کردستان عراق تظاهرات شد. معترضان با به آتش کشیدن تصویر «مسعود بارزانی» رئیس منطقه کردستان عراق، خواستار اقدام فوری وی برای پایان داده به خشونتها علیه کردها در ترکیه شدند.
منابع مستقر در کردستان عراق به خبرگزاری رویترز گفتهاند که در جریان ناآرامیها در این منطقه دستکم 3 نفر جان خود را از دست دادهاند.
در پی این اعتراضات، «مسرور بارزانی» از مقامات محلی اعلام کرد «هرگونه تظاهرات در اربیل به عنوان اقدامی تروریستی در نظر گرفته شده و با قدرت با آن برخورد خواهد شد.»
انفجارهای امروز یک هفته پس از آن رخ داد که دولت ترکیه در شهرهای کردنشین این کشور منع آمد و شد اعلام کرد. در جریان درگیریها در آن شهرها از جمله نصیبین، سیلوان و سیرناک دستکم سه تن کشته شده بودند.
انتخابات زودهنگام پارلمان ترکیه قرار است روز 10 آبان (1 نوامبر) برگزار شود.