کد خبر: ۲۴۳۰۷۲
تاریخ انتشار: ۵۱ : ۰۹ - ۲۵ آذر ۱۳۹۴

مجلس آیند‌ه به چه تخصص ها یی نیاز د‌ارد‌ ؟

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
موسم انتخابات که نزدیک می شودرایزنی ها برای نوشته شدن اسامی افراد در لیست انتخاباتی گروه ها و جریان های سیاسی نیز آغاز می شود . در این میان هر گروه و جریان سیاسی سعی می‌کند از میان همفکران و نزدیکانش دست به انتخاب بزند.انتخابات  7اسفند بهانه تازه ای شد تا لیست های تازه از ائتلاف ها و اسامی و اشخاص مورد بررسی و رایزنی قرار گیرد و در این میان آنچه غیرقابل اجتناب است لیست هایی گاه حتی عجیب و غریب بوده که در فضای مجازی و مطبوعاتی کشور منتشر می شود.از نکات جالب در مورد این لیست‌ها یکی این بود که گاه اسامی متنوع کنار یکدیگر قرار می گرفتند و در این میان نخستین کسانی که دست به تکذیب می زدند شاید بخشی بودند که وجهه و چهره شناخته شده‌تری داشتند.اوایل آذر ماه بود . لیستی منتشر شدکه شامل بیش از 50نام بود .

در میان آن اسامی‌اي چون احسان شریعتی و فرجی دانا دیده می شدند.اولین واکنش اما از سوی سوسن شریعتی به عنوان خواهر احسان شریعتی شکل گرفت و در ادامه نیز احسان شریعتی ناچار شد دست به تکذیب بزند و از عدم تصمیم خود برای حضور در انتخابات نام ببرد. پس از آن دکتر رضا فرجی دانا بود که اعلام کرد تصمیمی برای شرکت در انتخابات ندارد. انتشار لیست‌های گاه عجیب اما همچنان ادامه دارد. لیست هایی که در راس آن سیاستمدارانی چون عارف و مطهری و لاریجانی خودنمایی می‌کنند، تا لیست هایی که در آن اسامی ناشناخته یا کمتر شناخته شده در کنار نام هایی چون توفیقی و فرجی دانا قرار می گیرند. نکته مهم درباره بسیاری از این لیست ها اما همچنان همان است که اهالی سیاست و علم و فرهنگی که نام‌شان را ناگهان میان اين لیست‌ها می‌بینندو زبان به تکذیب می گشایند يا نام های ناشناخته سرمست قرارگرفتن در لیست هایی می شوند که گاه خودشان حتی عامل تنظیم و نشر آن بوده اند. در این میان آنچه اما مغفول باقی مانده ، این است که آیا تنها هدف از لیست های انتخاباتی پیروزی احزاب است یا مجلسی در نهایت مدنظر است که بتواند خواسته های ملت را به طور كامل تحقق بخشد و در راس امور کشور باشد؟ مجلسی کارآمد خواهد بود که بتواند جمعی از نخبگان از بخش های مختلف چون اقتصاد و جامعه و اندیشه وسیاست را دور هم جمع کند تا حداقل بررسی طرح های مختلف در مجلس و کميسیون های مختلف آن ،بر مبنای اصول کارشناسی و حوزه صحیح آن باشد. شاید برای رسیدن به چنین مجلسی لازم باشد از اسامی همیشگی و ثابت فاصله گرفت و وزن این لیست ها را این بار بر اساس کارآمدی و کارشناسی اشخاص ارزیابی کرد.اکنون که اصلاح‌طلبان پس از انتخابات ریاست جمهوری سال 1392 وارد عرصه رقابتی دیگر شده اند شاید باید بیش از رقبای خود به اسامی‌اي که بتواند منجر به تشکیل مجلسی شود که کارآمدی آن نه تنها در وزن حزبی و گرایش سیاسی بلکه در عرصه علم و عمل و اندیشه باشد توجه کنند. اسامی‌اي که فارغ از گرایش سیاسی خودبتوانند نمایندگی اقشار و نگاه ها و بخش های مختلف سیاست کشور را برعهده بگیرند.

«قانون» نگاهی داشته به تعدادی از اسامی‌اي که این روزها بین لیست‌ها دیده شده و در فضای مجازی جا به جا می شوند. اين افراد ممكن است خودشان سوداي وكالت مجلس نداشته باشند اما طرح اين اسامي در فضاي غيررسمي تلنگري بر جناح‌هاي اصلاح طلب و اصولگراي جامعه است كه مي دانند طيف‌هاي مختلف مردم،مجلس مطلوب را چگونه مجلسي تصور مي‌كنند.ضعف بزرگ جناح هاي سياسي به ويژه جريان اصلاح طلب محدود كردن دايره انتخاب نامزد هااز ميان معدود كنشگران حزبي است.واقعيت اين است كه جامعه ما ،جامعه اي حزبي نبوده و از اين رو احزاب كم خون و بي رمق فعلي به هيچ وجه قادر به پوشش علايق و سلايق سياسي موجود كشور نيستند.بسياري از شخصيت هاي فكري و سياسي كشور حتي قائلين به گفتمان اصلاح طلبي هم اكنون در جايي بيرون از احزاب در حال سياست‌ورزي اند.به همين دليل تكميل ليست هاي انتخاباتي از ميان معدود شخصيت غوغاسالار و كم بنيه فعلي نه تنها محروم كردن مجلس آينده از ظرفيت هاي علمي و فني، بلكه تضييع آشكار حقوق همه شهرونداني است كه به پاي صندوق‌ها آمده اند تا نماينده مدافع حقوق قانوني خود را برگزينند جناح‌هاي سياسي ،خاصه اصلاح طلبان اكنون بايد از كريدورهاي حزبي و از محافل تكراري بيرون بيايند.جامعه امروز ديگر در جست‌وجوي مجلسي با سطح تخصصي و دانايي متفاوت تر است .
به ليست ارائه شده البته مي توان اسامي بسياري را اضافه كرد.انتشاراين ليست ها نشانگر اين واقعيت است كه ميان ذائقه سياسي جامعه با ذائقه تصميم گيري محافل انتخاباتي شكاف معناداري وجود دارد.اين شكاف مي تواند به ناكامي در انتخابات منجر شد.
 
آنكه مي‌خواست ستارالعيوب باشد
 
رضا فرجي دانا
استاد دانشگاه
 
وي را باید در صدر لیستی قرار داد که برای مجلس کارآمد طراحی می شود.استاد تمام دانشکده مهندسی برق وکامپیوتر دانشگاه تهران،سیاستمدار اصلاح طلب ومشاوررئیس جمهوردرامورعلمی وآموزشی،که دردولت یازدهم به ریاست حسن روحانی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و در دولت هشتم ریاست دانشگاه تهران را عهده دار بود. فرجی دانا نه فقط سیاستمدار که متخصص و کارشناس و مدیر لایقی است که حضورش در ساختمان بهارستان می‌تواند تلاشی برای رسیدن به جایگاه واقعی مجلس باشد.
 
پروفسور مدافع حق تحصيل براي همه
 
جعفرتوفیقی  
استاد دانشگاه
 
مهندس، استاد دانشگاه و سیاستمدار اصلاح طلب ،. او مشاور عالی سابق وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران است که در آغاز کار دولت حسن روحانی 67 روز، سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری جمهوری اسلامی ایران بود. توفیقی همچنین  وزیر علوم، تحقیقات و فناوری پس از دوران مصطفی معین بوده است. تخصص و آشنایی وی با محیط های علمی و فرهنگی چون دانشگاه می توانددرکمیسیون مربوطه بسیارراهگشا باشد.کما این که وی از شانس های رسیدن به جایگاه وزیر علوم دولت یازدهم نیز بوده است.
 
شجاع ترين نماينده‌اي كه بهارستان به خود ديده است
 
علی مطهری  
نماينده مستقل مجلس
 
سیاستمداری توانمند که اصول خود را قربانی هیچ منفعتی نمی‌کند. او نماینده ای است که در مجلس هشتم و نهم نشان داده است که حقیقت را قربانی هیچ مصلحتی نخواهد کرد. همان قدر که ازحصر سخن می گوید،می تواند در رابطه با وضعیت فرهنگی جامعه نیز تندباشدووزیرکشور رابه صحن مجلس فرابخواند.علی مطهری در این سال ها ، دیگر به نام پدر بزرگوارش خوانده نمی شود. خروج از زیر سایه پدری که تئوريسین جمهوری اسلامی بوده قطعا کار ساده‌ای نبوده است. علی مطهری نشان داد که توانایی این را دارد که خود را فارغ از هویت خانوادگی اش که بسیار هم بزرگ است معرفی کند.
 
آنكه مي‌خواهد دين و جامعه آشتي كند
 
احسان شریعتی  
استاد دانشگاه
 
احسان شریعتی تنها پسر علی شریعتی اما موفق شد که نام خود را از زیر سایه پدر بیرون بکشد. احسان شریعتی را می توان به نوعی از فیلسوفان معاصر ایرانی‌ دانست.وی فارغ‌التحصیل رشته فلسفه از دانشگاه سوربن فرانسه است و اکنون در کلاس‌های آزاد مؤسسه رخدادتازه ومؤسسه پرسش تدریس می‌کندو مدتی به عنوان استاد مدعو در گروه فلسفه دانشگاه تهران و دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران تدریس می‌کرد.وی در حوزه های مختلف دین و اجتماع و همچنین اندیشه سوابق درخشانی را در کارنامه دارد که می‌تواند به کمک کمیسیون اجتماعی و فرهنگی مجلس بیاید.
 
تكنوكراتي كه خوشنام مانده است
 
محمدعلی نجفی
استاد دانشگاه
 
سیاستمدار اصلاح طلب، مدرس دانشگاه ایران و مشاور امور اقتصادی رئیس جمهور ایران و همچنين از تكنوكرات‌هاي مشهور دوران سازندگي است.بسياري او را از نقش آفرينان دوران تعديل اقتصادي مي‌دانند با اين حال او هنوز خوشنام مانده است. بررسي حداقل دو دهه از كارنامه مديريت وي نشان مي دهد كه چرا او را بايد در ليست قرارداد.
 
مرد نامه‌هاي سرگشاده
 
صادق زیباکلام
استاد دانشگاه
 
پژوهشگر و تحلیلگر سیاسی است.زیباکلام دارای دکترای علوم سیاسی از دانشگاه برادفورد است و هم‌اکنون استاد تمام دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاداست.وی را باید یکی از فعال ترین رصد کنندگان و پژوهشگرانی دانست که نشان داده از اظهار عقیده و بیانش هیچ واهمه ای ندارد. نامه های سرگشاده وی در سال های اخیر بر شهرتش افزوده است.
 
دختر دانشمند
 
سوسن شریعتی  
استاد دانشگاه
 
این دومین فرزند علی شریعتی و اولین دختر وی ، نشان های روشنی از پدر و مادر فرهیخته خود دارد. یکی دیگر از فرزندان بزرگان انقلاب ایران که هیچگاه در قامت آقازاده وارد نشد و نشان داد که توانايي‌های منحصربه‌فرد وی غیرقابل انکار است.روزنامه‌نگار و پژوهشگر ایرانی است.وی فارغ‌التحصیل رشته تاریخ از انستیتوی عالی مطالعات اجتماعی پاریس است. رساله دکترای او درباره نقش انتظار در تاریخ معاصر ایران است. سوسن شریعتی را با توجه به گرایشات و تحصیلاتش باید یکی از شایسته ترین زنان برای حضور درمجلس ایران دانست.حضور وی می‌تواند در راستای طرح های فرهنگی و اجتماعی بسیار راهگشا باشد.
 
حقوقدان صاحبنام براي قانونگذاري
 
سید محمد هاشمی  
استاد دانشگاه
 
هاشمی به عنوان دانش آموخته حقوق و مدیریت حقوق از فرانسه و استاد تمام دانشگاه یکی از گزینه هایی است که شاید باید به حضور وی در لیست های انتخاباتی بیشتر توجه شود. این عضو گروه کار بازداشت های خودسرانه کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد و وکیل پایه یک دادگستری و همچنین عضو شورای عالی کمیسیون حقوق بشر اسلامی (نهاد ملی) بدون تردید می تواند با توجه به گرایش و تخصص و تحصیلات و تجربه اش از گزینه هایی باشد که در لیست های انتخاباتی اصلاح طلبان جای ویژه به خود اختصاص دهد.
 
شارح عقل و توسعه
 
محمود سریع القلم  
استاد دانشگاه
 
پژوهشگر حوزه توسعه  و تاریخ معاصر ایران که گفته می‌شود مشاور رئیس‌جمهور ایران است.او نايب رئیس مرکز پژوهش‌های علمی و مطالعات استراتژیک خاورمیانه، عضو هیات علمی و استاد تمام گروه علوم سیاسی دانشگاه بهشتی است. وی در کلاس‌های آزاد مؤسسه پرسش نیز تدریس می‌کند. محمود سریع‌القلم پس از پایان دوره متوسطه به آمریکا رفت و در دانشگاه ایالتی نرتریج در رشته علوم سیاسی مشغول به تحصیل شد. وی مقطع کارشناسی ارشد و دکترا را در رشته روابط بین‌الملل در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی ادامه داد و فارغ‌التحصیل شد.در سال های اخیر اظهارات حاشیه برانگیزی نیز داشته است اما با توجه به آنچه این روزها در خاورمیانه می گذرد تخصص وی بیش از همیشه می تواند به کمک مجلس بیاید.
 
صاحب 10 فرمان اقتصادي
 
محسن رنانی  
اقتصاد دان
 
محسن رنانی،عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان است و بسیاری شاید سوابق وی را نمی شناخته اند از نامه وی به روحانی ملقب به 10 فرمان اقتصادی او را به خوبی می شناسند.  دو کتاب  از وي به عنوان کتاب سال دانشگاهی برگزیده شده‌است.او را می توان یکی از گزینه های مناسب برای نشستن بر صندلی های سبز بهارستان دانست.جایی که بزرگ‌ترین مشکل حال کشور را می توان اقتصاد از هم گسیخته آن دانست به افرادي مانند رنانی احتیاج دارد، به خصوص که تخصص رنانی در حوزه اقتصاد
 بین الملل نیز غیرقابل انکار است.
نظرات بینندگان