پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : نزدیک به یک سال از اولین اقدامات دولت برای حذف یارانه ثروتمندان در راستای حمایت بیشتر از اقشار نیازمند جامعه میگذرد و وزیر رفاه در اواسط آذرماه جاری بود که اعلام کرد یارانه دو میلیون و 943 هزار غیرنیازمند حذف شده است و در ادامه گفت که برای حذف یارانه بینیازها حرکت تندی انجام نمیدهیم.
به گزارش ایسنا، اقدام به حذف یارانه ثروتمندان که بنا به گفته کارشناسان اصلاح روند توزیع یارانهها و عدالت محور کردن آن را مدنظر دارد، در ابتدای امر با اشکالاتی روبرو بود و انتقادات نسبت به حذف اشتباه برخی افراد شدت گرفته بود. پس از گذشت چندماه از آغاز حذف یارانه دهکهای بالای درآمدی، وزیر رفاه با اشاره به ساماندهی بانک اطلاعاتی و تقویت رسیدگی به اعتراضات، از کاهش میزان خطا در حذف یارانه افراد خبر داد.
با این حال هنوز نگرانیهایی در این خصوص وجود دارد و کارشناسان و نمایندگان مردم ضمن قدردانی از تلاش وزارت رفاه تاکید دارند که این وزارتخانه باید در حذف یارانهها نهایت دقت را بکار ببرد تا افرادی به اشتباه از این فهرست کنار گذاشته نشوند.
هدفمندی یارانهها به معضل تبدیل شده است
در همین راستا جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز با تاکید بر اینکه هدفمندی یارانهها به معضل تبدیل شده است به ایسنا گفت: در اینکه دهکهای بالای جامعه از لیست دریافت یارانه باید حذف شوند، شکی نیست.
وی با تاکید بر اینکه حذف دهکهای بالای جامعه از لیست یارانه بگیران در قانون تعریف شده و باید انجام شود گفت: حذف دهکهای بالای جامعه کاری قانونی است اما اینکه بگوییم همه کسانی که تاکنون به عنوان دهکهای بالای جامعه شناسایی شدهاند درست بوده، صحیح نیست و درصدی هم به نادرستی از لیست یارانه بگیران حذف شدهاند.
بانک اطلاعاتی تشکیل شود تا به اشتباه کسی از لیست حذف نشود
وی در خصوص دلایل حذف یارانه این افراد گفت: برخی از این افراد به دلیل شغلی که دارند، به اشتباه در لیست دهکهای بالا قرار گرفتهاند. بسیاری از این افراد متمول نیستند اما مورد اعتماد فرد ثروتمندی بودهاند که آن فرد اموالش را به نام آنان کرده و یا حساب بانکی آنان در خدمت ثروتمندان بوده است، بنابراین لازم است که بانک اطلاعاتی در خصوص مردم تشکیل شود تا به اشتباه کسی از لیست حذف نشود.
قادری تاکید کرد: مسئولان وزارت رفاه این اقدام درست را انجام میدهند، ولی مراقب باشند که با یک حرکت اشتباه، کل اقدام مناسب آنها زیر سوال نرود.
وزارت رفاه باید یارانه افرادی که تمکن مالی دارند را به سرعت قطع کند
وی با تاکید بر اینکه وزارت رفاه باید یارانه افرادی که تمکن مالی دارند را به سرعت قطع کند گفت: مجلس از این اقدام وزارت کار حمایت میکند اما مراقب باشند که در این بین افرادی که به اشتباه یارانه شان قطع شده، از این حق محروم نشوند.
این نماینده مجلس ادامه داد: وزارت کار باید در برابر هر کسی که یارانهاش را قطع میکند، سند و مدرک داشته باشد. این درست نیست که بدون مدرک یارانه کسی قطع شود البته تاکنون عملکرد وزارت کار در این مورد خوب بوده و درصد آنهایی که نسبت به حذف یارانه معترض بودهاند بسیار ناچیز است.
وی با تاکید بر اینکه افراد متمکن به این علت که یارانه را نیاز ندارند اما دریافت میکنند از سوی جامعه مورد انتقاد واقع میشوند گفت: اگر وزارت کار به درستی تصمیم بگیرد، مردم حامی دولت خواهند بود زیرا مردم نیز به این نتیجه رسیدهاند که افراد متمول نباید یارانه بگیرند.
قادری تنها انتقاد وارده به نحوه حذف دهکهای بالای جامعه را روند کند آن دانست و گفت: از یک سو باید روند حذف دهکهای بالای جامعه سرعت بگیرد و از سوی دیگر باید مراقب باشند که اگر فردی به اشتباه از دریافت یارانه محروم شد، به سرعت یارانه اش برقرار شود.
حذف یارانه، سپربلا شدن است
عضو کمیسیون برنامه و بودجه با تاکید بر اینکه اقدام به حذف یارانه به معنای سپربلا شدن است گفت: به هر حال حذف یارانه به یک متولی نیاز داشته و اکنون که وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی این مسئولیت را پذیرفته، باید تا انتهای این راه برود. بی شک حذف یارانه یک شجاعتی میخواهد و قبول داریم که عدهای با وجود داشتن تمکن مالی، برای دریافت یارانه اصرار میکنند و در برابر حذفشان واکنش نشان میدهند.
محمدعلی عبداللهزاده، دیگر نماینده مجلس شورای اسلامی نیز در گفتوگو با ایسنا، با تاکید بر اینکه از همان ابتدا با اجرای هدفمندی یارانهها مخالف بوده است گفت: قرار بود یارانه را از محل واقعی شدن قیمت ها به مردم بدهند وقتی این اتفاق را شاهد نیستیم یعنی درآمدی از هدفمندی یارانهها نداشتهایم و باید از بودجه عمومی آن را تامین کنیم.
برای جبران کمبود بودجه، راهی به غیر از حذف دهکهای بالا نداریم
وی با اشاره به اینکه برای جبران کمبود بودجه، راهی به غیر از حذف دهکهای بالای جامعه نداریم افزود: اکنون ماهیانه 3500 میلیارد تومان بابت پرداخت یارانه نقدی از صندوق دولت میرود و این عدد کمرشکنی برای دولت و اقتصاد کشور است.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با تایید بر عملکرد وزارت رفاه در حذف دهکهای بالای جامعه گفت: این روند درستی است که در پیش گرفتهاند. به هر حال باید از دهکهای پردرآمد شروع کنند تا تکلیف دهکهای پایین روشن شود اما باید حساب شده و دقیق باشد.
وزارت رفاه بررسی دهکهای بالا را با دقت انجام دهد
عبداللهزاده از مسئولان وزارت رفاه خواست تا بررسی دهکهای بالا را با دقت انجام دهند و گفت: باید به نوعی دهکها شناسایی شوند که در بین آنان افراد کم بضاعت دیده نشود زیرا اگر تعداد این اشتباهات زیاد شود، کل شناسایی دهکهای بالا زیر سوال می رود.
وی با تاکید بر اینکه وزارت رفاه باید از ابزارهای مناسبی برای شناسایی دهکهای بالای جامعه استفاده کند اظهار کرد: البته نمیتوان گفت که ابزارهای دقیقی وجود دارد اما در آن بخشی که ابزارهای لازم وجود دارد و میتوانیم با استفاده از آن ابزارهای قطعی دهکهای بالای جامعه را شناسایی کنیم، از همانجا شروع کنیم تا به مرور زمان میل به گرفتن یارانه از سوی مردم از بین برود.
یارانه امروز با 6 سال قبل تفاوت فاحشی دارد
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با تاکید بر اینکه به مرور زمان ارزش یارانهها با افزایش قیمتها و کاهش ارزش پول کاهش پیدا میکند گفت: یارانه امروز با شش سال قبل تفاوت فاحشی دارد و اگر همین روال ادامه داشته باشد، دیگر انگیزهای برای دریافت آن باقی نمیماند و کمکم رنگ میبازد.
وی با تاکید بر اینکه حذف دهکهای بالای جامعه باید مستند باشد گفت: تاکنون وزارت کار به درستی عمل کرده و کمتر شاهد اعتراض بودهایم و آن مواردی هم که معترض بودهاند، به دلیل اشتباهاتی بوده که خود افراد مرتکب شدهاند و خود را در دهکهای بالای جامعه تعریف کردهاند. به هر حال وزارت رفاه باید این روال را ادامه بدهد و گمان نمیکنم معترضان تعداد زیادی باشند اما چون نفس کار ارزشمند است، به اقداماتی که این وزارتخانه انجام میدهد، میارزد.