پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه معیارهای سنجش نیترات آب در کشور ما 10 برابر سختگیرانهتر از برخی کشورهای اروپایی و آمریکایی است، گفت: در حال حاضر میزان نیترات آب مصرفی تهران در شرایط معقول است.
به گزارش فارس، ایرج حریرچی در نشست خبری با اشاره به اینکه سیمای بیماریها در کشور تغییر یافته است، گفت: تا سال 1363، 33 هزار کودک زیر 5 سال به دلیل اسهال کشته میشدند ولی در حال حاضر این میزان به زیر 120 مورد در سال هم نمیرسد.
وی با اشاره به اینکه 4 بیماری غیرواگیر اصلی شامل بیماریهای قلبی عروقی، سرطان، بیماریهای مزمن تنفسی و دیابت جان ایرانیان را تهدید میکند، افزود: 72 درصد مرگ و میر در کشور ناشی از بیماریهای غیرواگیر است و سومین عامل مرگ و میر پس از بیماریهای قلبی عروقی و حوادث سرطان به شمار میرود.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: سالانه در کشور بیش از 90 هزار مورد جدید ابتلا به سرطان مشاهده میشود که شایعترین موارد ابتلا سرطان پستان، معده، روده بزرگ و مثانه است البته طبق آمارهای رسمی به ترتیب مردان و زنان 134 و 128 درصد هزار نفر مبتلا به سرطان میشوند.
به گفته حریرچی، متوسط بروز سرطان در جهان برای مردان 205 و برای زنان 165 در صد هزار مورد است. به عبارتی در کشور ما میزان ابتلا به سرطان کمتر از متوسط جهانی است.
وی در مورد دلایل افزایش سرطان در جهان اظهار داشت: افزایش امید به زندگی و بیشتر شدن تعداد سالمندان میزان سرطان را افزایش میدهد چرا که بیشتر سرطانها در دوران پیری بروز میکنند همچنین تغییر شیوه زندگی از دیگر دلایل سرطان به شمار رفته و باید به این مسئله توجه داشت که شیوع مصرف سیگار در کشور بیش از 10 درصد است و 90 درصد مردم ما 5 وعده سبزی و میوه را در برنامه غذایی خود قرار نمیدهند همچنین 35 درصد افراد جامعه فعالیت بدنی کم دارند و 16 تا 36 درصد نیز درگیر فشار خون هستند.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: عوامل محیطی از دیگر دلایل افزایش سرطان محسوب میشود سرانه تولید دیاکسید کربن به ازای هر واحد جمعیت در کشور ما 7 تن است در حالی که متوسط جهانی 4.6 تن بوده و میزان ذرات معلق در هر متر مکعب هوای شهرهای بالای صدهزار نفر جمعیت 115.4 میکروگرم است در حالی که این میزان در متوسط جهانی 61.4 است.از طرفی سرانه مصرف انرژی در کشور ما بالا بوده و همه عوامل دست به دست هم داده تا سرطان روند افزایش داشته باشد.
حریرچی با اشاره به اینکه بر اثر مطالعات در سال 2008، یک و نیم درصد از تولید ناخالص جهانی مشخص شد که صرف موضوع سرطان میشود، گفت: در سال 2010 این رقم به نزدیک 2 درصد رسید و حکایت از روند صعودی سرطان دارد.
سخنگوی وزارت بهداشت بیان داشت: هزینه مستقیم و غیرمستقیم سرطان در کشور ما سالانه 10 میلیارد تومان است که 3 هزار میلیارد تومان مربوط به تشخیص و درمان بوده داروهای شیمیدرمانی نیز سالانه 1200 میلیارد تومان هزینه دارند.
حریرچی ادامه داد: 40 درصد سرطانها را میتوان پیشگیری کرد از طرفی تشخیص زودرس و غربالگری نیز حائز اهمیت بوده که وزارت بهداشت در 4 شهر برنامه آزمایشی در این زمینه دارد. 52 مرکز درمانی تیپ یک، 37 مرکز تیپ 2، 37 میزان مرکز جامعه یا تیپ 3 تشخیص درمان سرطان در کشور راهاندازی شده است.
وی در پاسخ به این سوال که وضعیت نیترات موجود در آب تهران چگونه است، گفت: نیترات آب تهران مرتب رصد میشود استاندارد نیترات و نیتریت آب تهران بر اساس بالاترین استانداردها تعریف میشود حتی از برخی کشورهای اروپایی و آمریکایی معیارهای ما 10 برابر سختگیرانهتر است.
حریرچی گفت: در گذشته در برخی از مناطق تهران به دلیل کمآبی مجبور به استفاده از آب چاه بودند و در رابطه با این مسئله تخطی میشد ولی اکنون نیترات آب مصرفی میزان معقولی است.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه 40 درصد نمک مصرفی مردم ایران از طریق نان تأمین میشود، گفت: باید هر چه بیشتر این میزان را کاهش دهیم وزارت بهداشت در موضوع عدم استفاده از جوششیرین و کاهش تدریجی نمک نان برنامههای زیادی داشته و خواهد داشت.
وی حاملگی دیررس، باسوادی و اشتغال زنان را از عوامل بروز سرطان سینه بانوان برشمرد و گفت: هیچ کشوری نتوانسته سرطان را کاهش دهد ولی مرگ و میر ناشی از آن در برخی کشورها کاهش یافته است.
وی به موضوع استفاده از مورفین مجاز برای همچون بیماران سرطانی اشاره کرد و گفت:مردم حق دارند که وقتی مبتلا به سرطان میشوند حداقل در جای راحت بمیرند باید برنامههایی اتخاذ شود که بیماران مبتلا به سرطان دارای کمترین دغدغه باشند. رنج بیماری برای آنها بسیار زیاد است و لازم بوده توجهات مناسب نسبت به آنها صورت گیرد.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه درمان بیماران سرطانی جز درمانهای پرهزینه کشور است، گفت: در ایران میزان مصرف داروهای شیمیدرمانی از میزان معمول راهنماهای موجود جهان بالاتر است و ما نتیجه میگیریم که بر خلاف تصور پزشکان مصرف داروهای شیمیدرمانی همیشه خیلی خوب نیست و آمارها در این زمینه درخشان نبوده است.
حریرچی تأکید کرد:پزشکان در درمان بیماران سرطانی باید به راهنمای بالینی وفادار و مقید باشند البته راهنماهای درمانی مفیدی در جهان موجود بوده و قابل دسترس است که هرچند بومی شده این راهنماهای درمانی در برخی از مراکز درمانی داریم ولی به صورت کشوری ابلاغ نشده است.
وی تصریح کرد: اجرای این راهنماهای درمانی را نمیتوان اجباری کرد چرا که شرایط هر بیمار با بیمار دیگر ممکن است متفاوت باشد ولی به طور کلی وزارت بهداشت و بیمهها در پرداختها باید ملاحظه کنند که چقدر تجویز پزشکان مطابق گایدلاین یا راهنمای درمانی است.