پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : به گزارش ایرنا، شبکه اسکای نیوز در گزارشی عنوان کرد که رهبران اروپایی در همین راستا توانسته اند در خصوص نحوه پذیرش و اخراج مهاجران (آوارگان) به توافق برسند و قرار است این مساله در نشست صبح روز جمعه به احمد داود اوغلو نخست وزیر ترکیه ارایه شود.
براساس این طرح در ازای بازگرداندن هر پناهجویی که از راه غیرقانونی خود را به یونان رسانده یک پناهجوی سوری ثبت نام شده در اردوگاه های ترکیه به کشورهای اروپایی اعزام می شود.
به گزارش اسکای نیوز، 'خاویر بتل' نخست وزیر لوگزامبورگ اعلام کرد موضع مشترک اتحادیه اروپا صبح جمعه با احمد داوداغلو، نخست وزیر ترکیه، در میان گذاشته خواهد شد.
براساس این گزارش، 'آنگلا مرکل'، صدر اعظم آلمان نیز صبح روز جمعه گفت در صورت اجرای این توافق، اسکان قانونی پناهجویان از ترکیه به اتحادیه اروپا چند روز پس از بازگرداندن مهاجران از یونان به ترکیه شروع خواهد شد.
وی همچنین تصریح کرده است ترکیه باید استانداردهای بین المللی برای حفاظت از همه مهاجران را رعایت کند.
صدر اعظم آلمان در همین حال ضمن تاکید بر حمایت از یونان، در این زمینه گفت: "از یونان نه فقط در ارتباط با بازگشت مهاجران غیرقانونی به ترکیه، بلکه در مورد وضعیتی که در این کشور وجود دارد نیز، می بایست حمایت شود. ما همچنین برای ایجاد سرپناه برای پناهجویان در یونان به بودجه نیاز داریم.
اما گفته می شود مقامات اروپایی ممکن است نسبت به دست یافتن به توافقی که مورد قبول دولت ترکیه باشد، اطمینان داشته باشند اما تردید وجود دارد که این توافق با قوانین بین المللی هم سازگار باشد.
'دالیا گریباسکیت'، رئیس جمهور لیتوانی، هشدار داده است که طرح بازگرداندن پناهجویان ( آوارگان) به ترکیه 'از لحاظ قوانین بین المللی لب مرز' است و پیاده سازی آن دشوار خواهد بود.
'خوزه گارسیا مارگایو' وزیر خارجه اسپانیا نیز پیش از این گفته است: "آنچه اسپانیا با آن بشدت مخالف است، اخراج جمعی (پناهجویان) است. واقعیت آن است که هرکه پایش به خاک اروپا می رسد حق دارد به عنوان یک فرد به موردش رسیدگی شود. بدین معنی که تقاضای پناهندگی اش را تسلیم کند، تقاضایش بررسی شود و اگر تقاضایش رد شود، حق استیناف داشته باشد که احتمال عودت او را به کشور مبدا لغو می کند.”
وی هشدار داده است که اخراج دستجمعی پناهجویان برخلاف قوانین بین المللی، کنوانسیون ژنو و بند هفتاد و هشت معاهدات اتحادیه اروپاست.
'زید رعد الحسین' کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان نیز دراین خصوص هشدار داده است که موارد تناقض میان اتحادیه اروپا و حقوق بشر باید از میان برداشته شود.
زید رعد الحسین گفته است: "امیدوارم به این ارزیابی های مستقل توجه شود که (پناهجویان) نباید به طور جمعی (به کشور مبدا) بازگردانده شوند. موارد بالقوه تناقض میان قوانین اتحادیه اروپا و سیاست های آن، این توافق (میان اتحادیه و ترکیه) را بی اعتبار می سازد. باید میان قوانین حقوق بشر و اتحادیه اروپا هماهنگی وجود داشته باشد.”
در سال گذشته میلادی 1.2 میلیون آواره وارد خاک اروپا شدند که بدترین بحران از نوع خودش در بعد از جنگ جهانی دوم شمرده می شود.
رهبران اتحادیه اروپا روز پنجشنبه گذشته به امید یافتن راه حلی که بتواند با کمک ترکیه بحران مهاجر به اروپا را حل کند، وارد بروکسل شدند.
براساس برخی پیشنهادهای مطرح شده در آستانه نشست بروکسل، لغو روادید اتباع ترکیه به اروپا ( همانند سایر اعضای عضو پیمان شنگن) از جمله شروط آنکارا برای امضای توافق با اتحادیه اروپا است.
آنکارا در قبال متوقف کردن پناهجویان در داخل کشور خود و پذیرش بازگرداندن پناهجویان از یونان به این کشور همچنین از اتحادیۀ اروپا خواسته است بررسی عضویت ترکیه در این اتحادیه را سرعت بخشد.
گفته می شود که اتحادیه اروپا در چارچوب پیشنهاد یادشده قرار است یک کمک 6 میلیارد یورویی (4 میلیارد و 700 میلیون پوند) به ترکیه، ارایه دهد.