نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با انتقاد از نحوه رفتار آل سعود با حجاج بیتالله الحرام تاکید کرد: سعودیها به خشونت و رفتارهای نامناسب با زائران عادت کردهاند.
به گزارش انتخاب، حجتالاسلام والمسلمین قاضی عسکر که در جلسه تواصی به حق و در جمع کارکنان بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج وزیارت سخن میگفت، با اشاره به اینکه ماه ذیحجه ماهی است که زمینه را برای مهذب و پاک شدن و قرب به خدا فراهم میکند، اظهار کرد: امسال مردم ما از یک جهت ناراحت و غمگین هستند، چرا که کشور عربستان "صدعن سبیل الله" کرد و مانع از حضور حجاج ایرانی درحرمین شریفین شد.
نماینده ولی فقیه با بیان اینکه بعد از کشتار سال 1366 به نظر میرسید که سعودیها درس عبرتی گرفته باشند و زمینه را برای پیشگیری از اینگونه حوادث فراهم کنند، افزود: اما متاسفانه این اتفاق نیافتد و سال گذشته 477 نفر از هموطنان عزیز ما اعم از شیعه و سنی در مسجدالحرام و در منا مظلومانه در لباس احرام و با لب تشنه به شهادت رسیدند. حوادث بزرگی که حقیقتا در تاریخ میماند و باعث رسوایی کسانی است که برای جلوگیری از این حوادث کاری انجام ندادند.
سرپرست حجاج ایرانی با تاکید بر اینکه بحث سوءمدیریت و بیکفایتی از مباحث بسیار مهم در این گونه حوادث است، گفت: برگزاری مراسم حج مختص سال گذشته یا امسال نبود، بلکه سالهای متمادی است که این مراسم برگزار میشود و از زمان پیامبر(ص) مردم به حج میروند وبا تجربه طولانی که در حج وجود دارد، عربستان باید مکه و مدینه را تبدیل به دو شهر نمونه اسلامی میکرد.
وی افزود: این سئوال به طور جدی مطرح است که چرا به شهرهایی مانند جده و ریاض این همه رسیدگی میشود، ولی به دو شهر مذهبی مکه مکرمه و مدینه منوره که قبلهگاه مسلمانان جهان و مرقد رسول اکرم (ص) درآنها وجود دارد، اینگونه بیتوجهی میشود؟ این دو شهر برای ما قبلهگاه هستند، مکه قبله نماز است و مدینه قبله معرفت و پیشوایی دینی است.
نماینده ولی فقیه در ادامه پیام مقام معظم رهبری به مناسبت فرارسیدن موسم حج را مهم و کوبنده خواند و با اشاره به اینکه سعودیها به خشونت و رفتارهای نامناسب با زائران عادت کردهاند، گفت: شما که کارگزاران حج و زیارت هستید، در سالهای قبل دیدید که سعودیها چگونه با زائران بیتالله الحرام برخورد میکنند. بهترین خلق خدا که از گوشه و کنار جهان برای حج به عربستان میآیند شاهد چه رفتارهایی از طرف سعودیها هستند؟ وقتی میخواهند زیارت کنند میگویند شرک است. افرادی را که اطراف مسجدالحرام طواف میکنند به بهانههای مختلف مورد آزار قرار میدهند. میخواهند پشت مقام ابراهیم نماز بخوانند حرمت کسی را نگه نمیدارند و در حال نماز با آنها برخوردهای خشن میکنند. این چه شیوه مدیریتی است؟
وی با اشاره به اینکه خداوند در قرآن به رسول خدا خطاب میکند که "فَبِما
رَحمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنتَ لَهُم ۖ وَلَو کُنتَ فَظًّا غَلیظَ القَلبِ
لَانفَضّوا مِن حَولِکَ ۖ " افزود: اگر پیغمبر هم خشن میبود، مردم از
اطراف ایشان پراکنده میشدند، ایشان بخاطر محبت و لطفش به مردم این همه
علاقمند پیدا کرد.
قاضی عسکر با تاکید براینکه مکه و مدینه پیشانی اسلام هستند و این گونه رفتارها زیبنده اسلام و مسلمانی نیست، نحوه نظافت اماکن خصوصا در مشاعر، وضع ترافیک شهر مکه و نحوه برخورد تحکمآمیز در همه مسائل با زائران را از جمله نقاط ضعف سعودیها در برگزاری حج برمیشماریم.
وی با اشاره به حقوق گردشگران در سفر به کشورهای دیگر اظهار کرد: این توقع از کجا بوجود آمده است که هرکس به مکه و مدینه میآید، باید طبق مسلک وهابیت عمل کند؟
نماینده ولیفقیه افزود: افرادی که به زیارت بقیع میآیند، تنها شیعیان نیستند بلکه بسیاری از آنها مسلمانان سنی مذهبی هستند که طبق مذهب خود قائل به زیارت قبور اهل بیت و صحابه پیامبر هستند. این چه رفتاری است که اینها را مشرک بنامند و آنها را تحقیر کنند؟ وهابیها چه حقی دارند که به عقاید دیگر مذاهب توهین میکنند؟ اینها سئوالات جدی است.
فاضی عسکر وضع نگهداری مراقد اهل بیت بقیع را یکی دیگر از کمکاریهای سعودیها دانست و گفت: در هیچ کجای دنیا، کشورها با افتخارات خود به خاطر یک عقیده باطل این گونه برخورد نمیکنند. امروزه در کشورهای دیگر اجازه نمیدهند حتی یک ساختمان قدیمی تخریب شود.
وی با اشاره به اینکه در تایلند مرحوم شیخ احمد قمی به دلیل اینکه باعث مسلمان شدن عدهای از مردم آن کشور شده است، اکنون مورد احترام مردم این منطقه قرار دارد و به زیارت مرقد او میآیند، افزود: این در حالیست که با مراقد شخصیتهای بزرگواری مانند امام حسن مجتبی(ع) ، امام سجاد(ع) و امام باقر و امام صادق-علیهم السلام- که این همه به گردن مسلمانان جهان حق دارند این گونه رفتار میشود.
وی اضافه کرد: آقای ابوحنیفه گفته بود اگر آن دو سال که در محضر امام صادق (ع) درس خواندم نمیبود، هلاک شده بودم. این پیشوای حنفیها است که این سخن را میگوید. همه آنها مدیون اهل بیت هستند و آنگاه باید این گونه با مراقد اهل بیت رفتار کنند؟ وبه کسی اجازه ندهند کسی دربقیع بایستد وبا تحقیر با آنها برخورد کنند.
سرپرست حجاج ایرانی با ابراز تاسف از اینگونه رفتار سعودیها اظهار کرد: از
همه مهمتر و حزنآورتر صحنههایی بود که در حج سال گذشته شاهد بودیم و
نمیتوان به این راحتی از آنها گذشت. وقتی به کاروانهای مختلف در آن روزها
سر میزدیم با خانمهایی مواجه میشدیم که برادر، پدر و همسر خود را از
دست داده بودند و انسان حقیقتاً به یاد خیمهگاه حضرت ابیعبدالله میافتاد
که چه به سر اهل بیت آمد.
وی گفت: تصور آن برای ما خیلی مشکل است که یک عزیز اهل سنت مهابادی سه برادر خود را در این حادثه یکجا از دست بدهد و یا خانواده اهل سنت دیگری در گنبد، مرد و زن خانواده شهید شده باشند، این صحنهها واقعا تاثرانگیز بود.
قاضی عسکر همچنین رفتار آلسعود با جنازههای شهدای منا را ناشایست توصیف کرد و با اشاره به اینکه این افراد در عرفات پاک شده و مشمول مغفرت خدا قرار گرفته بودند، افزود: جنازه حاجیانی را که در مشعر بیتوته کرده بودند با آن وضعیت اسفبار در میان بطریهای خالی در منا رهاشده مشاهده کردیم و بعد هم پیکر این عزیزان در کانتینرها نگهداری و به اجساد پاک و مطهرشان اهانت شد، این شیوه برخورد با پیکرهای پاک این شهدا نبود. آیا در دنیا این گونه عمل میکنند؟ اگر کسی در دنیا مجروح میشود با برانکارد و بسیاری از تجهیزات به کمک او میروند، آنگاه سعودیها با زائران بیتالله الحرام این گونه توهینآمیز برخورد کردند.
نماینده ولیفقیه با طرح این سوال که این چه شیوه اداره حرمین و مدیریت حج است؟ اظهار داشت: آنها اعلام میکنند که ایران میخواهد حج را سیاسی کند. اگر سیاست را به معنی درست مدیریت کردن جامعه بدانیم، همه حج سیاست است و از سوی دیگر اداره کردن و درست مدیریت کردن حج یک وظیفه شرعی است.
وی افزود: شعار سعودیها این است که "خدمت الحاج شرف لنا"، آیا این خدمتگذاری به حجاج است که حتی اجازه داده نشد همکاران ما برای شناسایی اجساد در صحنه حاضر و یا به کمک مجروحان حادثه بشتابند؟
سرپرست حجاج ایرانی با تاکید بر اینکه عوامل بعثه و سازمان حج در امر شناسایی اجساد شهدای منا زحمات بسیاری کشیده و افتخار کسب کردند، گفت: این افراد برخی اوقات تا ساعت 4 صبح در سردخانه معیصم درحالیکه گاهی کفش و پاهایشان در خونابه بود تا جنازهای را شناسایی کرده و به خانوادههای منتظرشان اطلاع دهند، حضور داشتند.
وی این ایام را یادآور خاطرات تلخ سال گذشته دانست و گفت: پیامی که مقام معظم رهبری درباره سالگرد شهدای منا صادر فرمودند، نشان میدهد که هنوز معظمُله با گذشت یک سال، به شدت از بروز این حوادث ناراحت و غمگین هستند.