پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : بازار خودرو ایران همچنان روزهایی حبابی را پشتسر میگذارد و با وجود آنکه رونق چندانی را به خود نمیبیند، روند افزایش قیمت خودروها هنوز بهطور کامل متوقف نشده است.
حدودا دو ماهی میشود که خودروهای داخلی در مسیر افزایش قیمت قرار گرفتهاند و اگرچه روند افزایشی آن کند شده، اما هنوز خاتمه نیافته است. فعالان بازار همچنان معتقدند متعادل نبودن عرضه و تقاضای خودروها، دلیل افزایش قیمت آنهاست و این عدم تعادل نیز از سیاستهای خودروسازان داخلی سرچشمه میگیرد.
به عبارت بهتر و آن طور نمایشگاهداران خودرو پایتخت میگویند، خودروسازان با کاهش عرضه محصول به بازار، عملا سبب افزایش قیمت شدهاند. این البته در حالی است که گفته میشود بهتدریج از یکی دو هفته آینده، روند شکستن حباب قیمتی خودروها آغاز خواهد شد. فعالان بازار معتقدند با شکسته شدن این حباب، قیمت خودروهای داخلی طی هفتههای پیش رو نزولی خواهد شد.
در این مورد علیرضا پورحسنی یکی از فعالان بازار خودرو کشور به «دنیایاقتصاد» میگوید: از هفته آینده با توجه به آغاز هیاهوی بازگشایی مدارس و همچنین تشدید سفرهای آخر تابستان، مشتریان کمتر به بازار خودرو رجوع میکنند و در نتیجه شاهد سنگینتر شدن رکود خواهیم بود. وی با بیان اینکه با سنگین شدن رکود، قیمتها پایین خواهند آمد، میافزاید: در حال حاضر بازار خودرو در شرایط حبابی قرار دارد و قیمتها به اصطلاح کاذب هستند، با این حال طی هفتههای پیش رو این حباب تقریبا شکسته میشود. به گفته این فعال بازار، قیمت خودروهای داخلی بین 500 تا یکونیم میلیون تومان کاهش پیدا خواهد کرد و رکود قریب الوقوع بازار نیز احتمالا تا آذر ماه ادامه خواهد داشت.
گفتههای وی در شرایطی است که خودروسازان همچنان از فروش خود ابراز رضایت کرده و تاکید میکنند رکودی در کار نیست. روشهایی که خودروسازان برای فروش محصولات شان در نظر گرفتهاند (به خصوص فروش چکی)، سبب شده مشتریان زیادی امکان خرید خودروهای داخلی را پیدا کنند. ازآنجاکه همچنان کاهش قدرت خرید مشتریان یکی از دلایل اصلی رکود در بازار آزاد است، فروش چکی توانسته راه را برای خرید خودرو باز کند و از همین رو خودروسازان معتقدند «رکود» مختص این «بازار» است نه فروش کارخانهای آنها.
نوسانات قیمتی در بازار
به بازار برویم و ببینیم قیمت خودروها طی هفته جاری چه تغییراتی را تجربه کرده است. آن طور که فعالان بازار روایت میکنند، پراید در حال حاضر در مدل 111 که همان هاچ بک است، 21 میلیون و 700 هزار تومان به فروش میرسد که نشان از افزایش قیمت 100 هزار تومانی این محصول دارد. 111 در حال حاضر گرانترین مدل پراید به حساب میآید، چه آنکه مدل 131 این محصول هماکنون 21 میلیون و 500 هزار تومان خرید و فروش میشود. این خودرو نیز طی هفته جاری 200 هزار تومان افزایش قیمت داشته است. پراید مدلی دیگر به نام 132 نیز دارد که این محصول هماکنون با قیمتی برابر با 21 میلیون و 600 هزار تومان خرید و فروش میشود. 132 نیز حدود 200 هزار تومان افزایش قیمت را طی هفته جاری تجربه کرده است. از پراید بگذریم و سری به تیبا بزنیم، خودرویی که حالا دیگر به مرز 25 میلیون تومان در بازار رسیده است. تیبا که مانند بسیاری از خودروهای داخلی، طی هفتههای اخیر طعم گرانی را چشیده، این هفته نیز با افزایش قیمت روبهرو شد. به گفته نمایشگاهداران خودرو پایتخت، این محصول با توجه به افزایش قیمت 150 هزار تومانیاش، در حال حاضر 24 میلیون و 950 هزار تومان به فروش میرسد. اما فعالان بازار خبر از افزایش قیمت پژو 405، این پرفروشترین محصول ایران خودرو میدهند.
به روایت آنها، این محصول در هفته جاری 300 هزار تومان افزایش قیمت را تجربه کرده و در حال حاضر برای خرید آن باید 31 تومان هزینه کرد. 405 طی یکی دو ماه گذشته بیش از یک میلیون تومان افزایش قیمت را به خود دیده و «31 میلیون تومان» یک رکورد برای این محصول بهشمار میرود. افزایش قیمت 405 در شرایطی است که سمند بدون تغییر قیمتی خاص، در حال حاضر 31 میلیون تومان خرید و فروش میشود. این قیمت البته به مدل LX سمند مربوط میشود، چه آنکه سورن و EF7 با قیمتهای دیگری در بازار عرضه میشوند.
نمایشگاهداران خودرو پایتخت اما از بازار رانا خبر میدهند که این محصول در حال حاضر 33 میلیون و 400 هزار تومان خرید و فروش میشود که نشان میدهد رانا تغییر قیمت خاصی را در هفته جاری تجربه نکرده است. سری هم به بازار پژو 206ها بزنیم، خودروهایی که طی هفته جاری نیز از تغییرات قیمتی در امان نبودهاند. در این بین، 206 تیپ 5 در حال حاضر 38 میلیون تومان خرید و فروش میشود که نشان از افزایش قیمت 200 هزار تومانی آن دارد. این در حالی است که مدل صندوقدار 206 خلاف جهت شنا کرده و از قیمت آن کاسته شده است.
آنطور که فعالان بازار میگویند، پژو 206 صندوقدار V8 هماکنون قیمتی برابر با 38 میلیون و 500 هزار تومان دارد. این قیمت از عقبنشینی 300 هزار تومانی V8 طی هفته جاری حکایت میکند. دیگر مدل 206 یعنی تیپ 2 این محصول اما در حال حاضر با قیمتی برابر با 35 میلیون تومان در بازار قابل خرید است. به گفته نمایشگاهداران خودرو پایتخت، این محصول طی یکی دو ماه گذشته بیش از 2 میلیون تومان افزایش قیمت را به خود دیده که این موضوع ریشه در نبود تعادل میان عرضه و تقاضای 206 تیپ 2 دارد.
هر سه مدل 206 در حال حاضر دارای قیمتهای حبابی هستند و از همین رو انتظار میرود طی هفتههای پیشرو، این حباب شکسته و قیمت آنها به اصطلاح واقعیتر شود. از 206 که بگذریم، فعالان بازار از تغییرات قیمت تندر-90 نیز صحبت به میان میآورند.
در این بین، مدل اتومات تندر-90 قیمتی برابر با 49 میلیون تومان دارد که از عقبنشینی 500 هزار تومانی این محصول حکایت میکند. تندر اتومات سابقه قیمت 53 میلیون تومان را نیز در کارنامه خود ثبت کرده که مربوط به روزهای ابتدایی عرضه این محصول است.
کاهش قیمت تندر اتومات در حالی است که دیگر مدل این محصول به نام پارس تندر، با افزایش قیمت 200 هزار تومانی در هفته جاری روبهرو شده است. به گفته فعالان بازار، پارس تندر در حال حاضر قیمتی برابر با 41 میلیون تومان دارد. پارس تندر به لحاظ فنی هیچ تفاوتی با تندر معمولی ندارد و فقط تغییراتی ظاهری در قسمت صندوق آن توسط پارس خودروییها ایجاد شده است. اما مدل معمولی تندر-90 یعنی E2، این هفته 200 هزار تومان ارزان شده و با این حساب، هماکنون 40 میلیون تومان خریدوفروش میشود.
تندر-90 اما مدلی هاچ بک نیز دارد که با نام ساندرو در بازار کشور عرضه شده است. این محصول در حال حاضر قیمتی برابر با 53 میلیون تومان دارد و این یعنی 500 هزار تومان به قیمت آن طی یکی دو هفته اخیر اضافه شده است. پارس خودروییها سهشنبه گذشته از مدل ساندرو استپ وی که ظاهری بزرگ تر و حجیمتر دارد، رونمایی کردند و این محصول تا چندی دیگر روانه بازار کشور خواهد شد.
دنیای اقتصاد