پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا، روز جمعه یک مصوبه کنگره این کشور راکه بر اساس آن، خانوادههای قربانیان حملات یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ میتوانند علیه حکومت عربستان سعودی اقامه دعوا کنند، وتو کرد.
به گزارش آسوشیتدپرس، وتوی این طرح که از حمایت جمهوریخواهان و دمکراتها در کنگره برخورد بود، می تواند انتقاد از رییس جمهوری آمریکا را درپی داشته باشد.
این طرح ابتدا در ماه مه به تصویب سنای آمریکا رسید و آنگاه تنهادو روز قبل از پازدهمین سالگرد حملات یازدهم سپتامبر مجلس نمایندگان آمریکا این طرح را به اتفاق آرا تصویب کرد.
آسوشیتدپرس می گوید، انتظار می رود که کنگره به سرعت به وتوی رییس جمهوری آمریکا پاسخ دهد.امالغو کردن وتوی رییس جمهوری مستلزم رای مثبت دو سوم مجلس نمایندگان و سنا به این طرح است.گفته می شود با توجه به بازگشت نمایندگان کنگره به واشینگتن، انتظار می رود که این طرح روز سه شنبه به رای گذاشته شود.
دفتر میچ مک کانل، رهبر اکثریت سنا، اعلام کرده است که در اسرع وقت این طرح به رای گذاشته خواهد شد.
باراک اوباما در بیانیهای در خصوص وتوی این طرح گفته است: من عمیقا با خانواده قربانیان حملات یازدهم سپتامبرابراز همدردی می کنم و با خواست آنها برای اجرای عدالت همراهم. اما این طرح به منافع آمریکا لطمه خواهد زد و باعث می شود که شکایت هایی از این نوع در دادگاههای داخلی علیه آمریکا مطرح شود.
چاک شومر، سناتور دمکرات از نیویورک، گفته است، وتوی باراک اوباما خیلی سریع وراحت در کنگره لغو خواهد شد.
چاک شومر گفته است: خانواده قربانیان حملات یازدهم سپتامبر حق دارند که در دادگاه طرح شکایت کنند و کسی نمی تواند به دلیل نگرانیهای دیپلماتیک این حق آنها را نادیده بگیرد.
گرچه اسامه بن لادن، مغز متفکر حادثه تروریستی نیویورک، از خانوادهای نزدیک به حکومت سعودی بود و ۱۵ نفر از ۱۹ عامل این حملات از اتباع عربستان بودند، مقامات ریاض از زمان رخداد ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ در نیویورک که به مرگ بیش از سه هزار نفر انجامید همواره دست داشتن در این واقعه تروریستی را انکار کردهاند.
پس از سالها کشمکش میان دولتها و کنگره آمریکا، کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان ایالات متحده روز جمعه، ۲۵ تیرماه،۲۸ صفحه محرمانه از گزارش مربوط بهارتباط احتمالی حکومت سعودی با هواپیماربایان ۱۱ سپتامبر را منتشر کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این گزارش حاوی اطلاعاتی درباره «پیوندهای بالقوه» بعضی از هواپیماربایان با عدهای از مقامات سعودی است، اما «هیچ یک از این پیوندها به طور مستقل راستیآزمایی نشده است».
در متن این گزارش آمده است: «مطابق چندین سند و مدرک در افبیآی و گزارشهای سیآیای، بعضی از هواپیماربایان ۱۱ سپتامبر در زمان اقامت در آمریکا ظاهرا با افرادی ارتباط داشتند که احتمالا با حکومت سعودی مرتبط بودند.»
اما جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید، پیش از انتشار این ۲۸ صفحه به خبرنگاران گفته بود که این گزارش حاوی هیچ سند و مدرکی مبنی بر دخالت و مشارکت عربستان سعودی نیست.