پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : رئیس اداره بازرسی و فنی اداره کل داروی سازمان غذا و دارو درباره میزان مجاز فرآوردههای دارویی که هر مسافر میتواند به کشور وارد کند و همچنین ضوابط و چگونگی کنترل آنها توضیح داد.
به گزارش انتخاب، دکتر امین مطلبیقمی درباره پدیده داروهای سوغاتی، گفت: گزینهای به عنوان داروهای سوغاتی در ایران وجود ندارد. همچنین بنا بر ماده ۱۴ قانون مربوط به مقررات امور پزشکی، دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی که در سال ۱۳۳۴ تصویب شده و نیز بر اساس اصلاحیههای پیرو آن، ورود و ترخیص هر نوع دارو، ماده اولیه دارویی و ماده بستهبندی داروی وارداتی توسط افراد حقیقی و حقوقی اعم از بخش خصوصی یا دولتی از گمرکات کشور مستلزم دریافت مجوز وزارت بهداشت است.
وی با بیان اینکه بنابراین ترخیص اقلام دارویی همراه مسافران و مرسولات پستی، منوط به بررسی نوع و مقدار آنها و اظهار نظر کتبی از سوی نماینده اداره کل نظارت و ارزیابی دارو و مواد مخدر حاضر در گمرکات است، افزود: همچنین باید توجه کرد که واردات دارو با مقاصد تجاری و غیر از مصرف شخصی مجاز نیست.
مطلبیقمی در پاسخ به سوالی درباره میزان دارویی که هر مسافر میتواند وارد کشور کند و نحوه کنترل کیفیت آن، ادامه داد: ترخیص فرآوردههای دارویی به عنوان مصرف شخصی صاحب کالا و با ارائه مدارک پزشکی یا نسخه پزشک معالج و همچنین با تشخیص کارشناس اداره بازرسی فنی مجاز است. در عین حال تاکید میکنم که واردات دارو با مقاصد تجاری و غیر از مصرف شخصی موضوع این ضوابط نبوده و به طی مراحل قانونی و صدور مجزو کتبی این اداره کل نیازمند است.
وی با بیان اینکه در مورد فرآوردههای دارویی که طبق اعلام اداره بازرسی و فنی اداره کل دارویی سازمان غذا و دارو حاضر در گمرکات در فهرست داروهای غیرنسخهای (OTC) قرار دارند، نیازی به ارائه نسخه و مدارک پزشکی نیست، گفت: ترخیص فرآوردههای دارویی بر اساس فهرست رسمی دارویی کشور انجام میشود. در عین حال بر اساس قانون مقدار قابل ترخیص هر فرآورده دارویی برای مصرف حداکثر سه ماه یک فرد مجاز است که از سوی کارشناس اداره بازرسی فنی با توجه به نوع و اندیکاسیون دارو محاسبه و تعیین میشود.
رئیس اداره بازرسی و فنی اداره کل دارویی سازمان غذا و دارو ادامه داد: بستهبندی کلیه اقلام دارویی باید اصلی، سالم و دارای اطلاعات لازم اعم از نام دارو، نام سازنده، تاریخ انقضاء، شرایط نگهداری و ... بر روی برچسب باشد. اگر این اطلاعات به زبانی جز فارسی و یا انگلیسی درج شده باشد، در صورت درخواست کارشناس اداره بازرسی فنی، ارائه ترجمه رسمی آن الزامی خواهد بود. حال در صورت عدم وجود یکی از شرایطی که در بالا گفتم، ترخیص فرآورده با بررسی مورد و تعیین هویت دارو از سوی کارشناس اداره بازرسی فنی امکان پذیر خواهد بود.
داروهایی که ورودشان به کشور غیرمجاز است
وی با تاکید بر اینکه ترخیص داروی تاریخ گذشته یا خارج شده از شرایط نگهداری، مجاز نیست، اظهار کرد: ترخیص فرآوردههای دارویی به منظور ارائه به وزارت بهداشت یا برای مصارف تحقیقاتی در صنایع داروسازی یا مراکز تحقیقاتی و پژوهش دارویی کشور نیز مستلزم ارسال درخواست کتبی به اداره بازرسی و فنی اداره کل دارویی سازمان غذا و دارو و صدور مجوز کتبی ترخیص است.
مطلبیقمی همچنین درباره داروهایی که ورودشان به کشور غیرمجاز است، گفت: باید توجه کرد که ورود و ترخیص داروهای تحت کنترل مانند داروهای مخدر، روانگردان و بیهوشی نیز بدون ارائه نسخه معتبر پزشک و ارائه مدارک پزشکی مجاز نیست. همچنین ترخیص داروهای بنزودیازپن به لحاظ نوع و تعداد منوط به تشخیص کارشناس ادراه بازرسی فنی بوده و ورود و ترخیص اقلام دارویی با قابلیت سوءمصرف در دوپینگ مجاز نیستند.
وی تاکید کرد: ورود و ترخیص اقلام دارویی با قابلیت مصرف در سقط جنین (نظیر پروستاگلاندینها) هم مجاز نیست.