پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : عربستان سعودی نسبت به تغییر حاصل شده در رویکردهای ترکیه و تغییر جهتش از هماهنگی با ریاض به هماهنگی با تهران و مسکو پیرامون مساله سوریه و مسائل خاورمیانه احساس ناامیدی بسیاری میکند.
به گزارش انتخاب، روزنامه رای الیوم از سرگردانی تصمیم سازان در عربستان سعودی پس از تغییر موضع ترکیه در قبال مسائل مهم در خاورمیانه خبر داد که این تغییر موضع آنکارا باعث شده است مسئولان عربستانی با احتیاط و آرامش بیشتری در قبال پرونده سوریه صحبت کنند.
ریاض منتظر نشست وزرای خارجه ترکیه، ایران، روسیه در مسکو در سه شنبه گذشته برای تعیین تکلیف پرونده سوریه نبود. علت غافلگیر شدن ریاض این بود که عربستان بر روی آنکارا از سال قبل حساب باز میکرد. با نابسامان شدن روابط قاهره و ریاض، پادشاه عربستان و جانشین ولیعهدش بر ترکیه تمرکز کردند.
همکاری نظامی در رویکرد جدید نقش اساسی داشت چراکه نیروهای هوایی عربستان در رزمایشهای نور 2016 و عقاب آناتولی و رزمایشهای EFES 201 که از بزرگترین رزمایشها در جهان بود، شرکت داشتند و تمامی این رزمایشها در ترکیه صورت گرفت و همچنین ارتش ترکیه در رزمایشهای رعد شمال در عربستان شرکت کرد.
این رزمایشهای مشترک و گروهی و تبادل سفرها از جمله سفر پادشاه عربستان به ترکیه و اخباری مبنی بر هماهنگی عربستان و ترکیه برای مداخله در سوریه، عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان را ترغیب کرد تا بگوید که بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه با راهکار نظامی از قدرت کنار خواهد رفت.
رهبری عربستان امیدوار بود تا ترکیه به یک بازوی نظامی برای سیاست ریاض در سوریه جهت رویارویی با اسد تبدیل شود. این حساب بازکردن عربستان بر نقش ترکیه در سایه تحولات بین المللی به دلیل کاهش توجه نظامی امریکا به خاورمیانه و افزایش نفوذ روسیه بیشتر شده بود. بلند پروازی عربستان حتی به حد تلاش برای کشاندن ترکیه جهت حمایت از عملیات "طوفان قاطعیت" در یمن رسید.
اما تحولات نظامی و تصمیم عربستان برای تعیین تکلیف پرونده سوریه و طرحهای آمریکا جهت تسهیل در تشکیل دولت کردها در سوریه و تغییر موضع داعش علیه ترکیه باعث شد تا رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه رویکرد سیاسی و نظامی خود را تغییر دهد و به پیمان روسیه بپیوندد و از کسانی شود که به صورت غیر مستقیم برای ماندن اسد در کرسی ریاست جمهوری در دمشق کار میکند.