arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۳۰۱۳۱
تاریخ انتشار: ۰۸ : ۱۸ - ۱۹ اسفند ۱۳۹۵

نرخ باروری در کشور باید به بیش از ۲.۱ درصد برسد

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
مدیرکل دفتر سلامت خانواده، جمعیت و مدارس وزارت بهداشت گفت: میزان باروری در کشور باید به بیش از ۲.۱ درصد برسد.
 
به گزارش انتخاب، محمد اسماعیل مطلق در نشست بررسی برنامه بهداشت خانواده و تحول سلامت بهداشت استان لرستان با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری در رابطه با جمعیت ۱۴ بند را به سه قوه ابلاغ کردند که ۵ بند آن مربوط به وزارت بهداشت است، اظهار کرد: کشوری می‌تواند بگوید پویا و جوان است که میزان باروری‌ ‌ اش به بیش از سطح جانشینی یعنی دارای رشد ۲.۱ یا بالاتر باشد .

وی با بیان اینکه میزان باروری در ایران براساس نظریه جمعیت‌شناسان ۱.۹ است، ادامه داد: این درحالیست که براساس سرشماری سال ۹۰ میزان باروری ۱.۸ اعلام شده است. میزان باروری در استان دارای رشد دو درصدی است که بیشترین رشد زادآوری در روستاهای استان است.

مدیرکل دفتر جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت افزود: باید فرهنگ سازی شود و میزان باروری به ۲.۱ درصد افزایش یابد.

وی با تاکید بر اینکه چنانچه جمعیت روستاها و حاشیه‌های شهر بیشتر شود و زادآوری نخبگان کمتر، ممکن است ما از بابت ژن نخبگی ضرر کنیم و کشور با مشکل مواجه شود، اظهار کرد: افزایش زادآوری باید در همه اقشار جامعه باشد تا آن موقع ادعا کنیم کشوری پویا با جمعیت جوان داریم.

مدیرکل دفتر جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با بیان اینکه کشورهایی همچون آمریکا و اروپا برای افزایش نرخ باروری از پذیرش مهاجر استفاده کردند، یادآور شد: این درحالیست که نخبگان از کشور به کشورهایی نظیر استرالیا، امریکا، کانادا و اروپا مهاجرت می ‌ کنند.

  مطلق با اشاره به اینکه باید موضوع زادآوری و مهاجرت نخبگان به خارج از کشور را با  دانشگاهیان و مسئولین استان و روحانیون درمیان بگذارید، افزود: رفع موانع ازدواج، تسهیل و ترویج تشکیل خانواده، افزایش تعداد فرزندان، کاهش سن ازدواج، حمایت از زوج های جوان و توانمندسازی آنها در تامین هزینه های زندگی و تربیت نسل صالح و کارآمد مورد تاکید مقام معظم رهبری است.

وی بر اختصاص تسهیلات مناسب برای مادران به ویژه در دوران شیردهی، پوشش بیمه ای هزینه های زایمان، درمان ناباروری زنان و مردان و تقویت نهادها و موسسات حمایتی ذیربط  را از عوامل موثر در افزایش نرخ باروری عنوان کرد و گفت: تحکیم بنیان و پایداری خانواده ها با اصلاح و تکمیل آموزش مهارت های فرزند پروری، تاکید بر آموزش مهارت های زندگی و ارتباطی، ارائه خدمات مشاوره ای بر مبنای فرهنگ و ارزش های اسلامی- ایرانی، توسعه و تقویت نظام اجتماعی، خدمات بهداشتی، درمانی و مراقبت های پزشکی در جهت سلامت باروری و فرزندآوری از دیگر عوامل افزایش نرخ باروری و سلامت مردم است.

مطلق با بیان اینکه ارتقای سن امید به زندگی، تامین سلامت و تغذیه سالم جمعیت، پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی(اعتیاد، سوانح، آلودگی‌های زیست ‌ محیطی و بیماری‌ها) از دیگر عوامل افزایش رشد باروری در جامعه است، یادآور شد: افزایش میانگین سن ازدواج، کاهش تعداد ازدواج، افزایش فاصله بین ازدواج و تولد فرزند اول و فرزندان بعدی، روند رو به افزایش طلاق، تزلزل بنیان و پایداری خانواده‌ها، طلاق عاطفی، تمایل به تک فرزندی، آسیب‌های اجتماعی از جمله اعتیاد، طلاق، سقط، نازایی و مرگ زودرس از دیگر عوامل کاهش نرخ باروری در ایران است .

مطلق با تاکید براینکه تزلزل بنیان خانواده‌ها سلامت را به خطر می‌اندازد، گفت: بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد سالانه بین ۲۰۰ تا ۲۲۰ هزار مورد سقط وجود دارد، به گونه‌ای که در سال گذشته از یک میلیون و ۷۳۰ هزار بارداری، یک میلیون و ۵۵۰ هزار مورد منجر به فرزندآوری و ۲۲۰ هزار مورد منجر به سقط شده است.

وی با بیان اینکه از جمله عوارض سقط، چسبندگی، عفونت‌ها، افسردگی و ناباروری ثانویه عنوان کرد و گفت: در جهت پیشگیری از سقط و بارداری برنامه‌ریزی شده و آموزش‌ها داده شود تا این میزان سقط کاهش یابد.

مطلق با اشاره به اینکه باید از نطفه مراقبت‌ها صورت گیرد تا شاهد کاهش مرگ و میر باشیم، اظهار کرد: مراقبت از نوزاد در منزل باید در لرستان از سال آینده آغاز شود و والدین را آموزش دهیم که از روش‌های سنتی برای مراقبت از نوزاد اجتناب شود.

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به اینکه نرخ مرگ و میر نوزادان در لرستان نسبت به نّرم کشوری وضعیت بهتری دارد، افزود: در حال حاضر مرگ نوزادان ۹.۵ در ۱۰۰۰تولد زنده در کشور  است و در برنامه ششم باید این رقم به هفت در هزار برسانیم و تا ۱۳ سال آینده دیگر هیچ مرگ قابل اجتناب نوزادی نداشته باشیم که البته این کار سختی است .

وی با بیان اینکه مراقبت از نوزاد باید در منزل صورت گیرد و روی این مهم برنامه‌ریزی شود، گفت: این طرح هم ‌ اکنون در استان‌های اصفهان، گیلان، کرمان، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی آغاز شده است و در سال آینده در هر استان یک شهر را آغاز و سپس در همه شهرها این طرح اجرایی خواهد شد.

مطلق تاکید کرد: در بحث کاهش مرگ و میر کودکان شش برنامه تدوین شده است، افزود: تاکنون روی جسم کودک کار شده است؛ در حالیکه روی گفتار، رفتار و کردار و... آنها کمتر توجه شده است.

 وی گفت: در بحث تغذیه و پیشگیری از بیماری های واگیردار، سال گذشته چهار میلیون و ۱۰۰ هزار دانش آموز مقطع ابتدایی، پایه اول و دوم متوسطه را معاینه کردیم .

مطلق با ابراز نگرانی از پایین آمدن سن استعمال دخانیات و سیگار به خصوص در بین دانش آموزان گفت: باید چاره ای جدی در این زمینه اندیشیده شود، بر اساس بحث کاسپین مداخله کنید تا جلوی ناسالم بودن دانش آموزان را بگیریم.

وی بر برگزاری کلاس‌های آمادگی برای زایمان تاکید کرد و گفت: اجرای نظام کشوری مراقبت از مادر باردار و ترویج زایمان طبیعی می ‌ تواند عاملی موثر در کاهش مرگ ومیر مادران باردار باشد .
منبع: ایسنا
نظرات بینندگان