arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۳۵۱۱۷
تاریخ انتشار: ۲۰ : ۱۶ - ۱۶ فروردين ۱۳۹۶

بهار وقتی که آلرژی می‌آید

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
توصیه های یک متخصص برای آنها که با رسیدن فصل سرزندگی طبیعت، زانوی غم بغل می کنند
 
فرا رسیدن فصل بهار و زنده شدن طبیعت اگر چه  لحظاتی خوشایند برای ما رقم می‌زند اما همین قاصد سرزندگی برای عده‌ای نیز همراه با عطسه‌های مکرر، سوزش چشم، آبریزش بینی و تنگی نفس است. متأسفانه امروزه بسیاری دچار مشکلی به نام آلرژی هستند که در فصل‌هایی مانند بهار بسیار آزاردهنده می‌شود، اما متخصصان آلرژی و ایمونولوژی معتقدند راه‌هایی وجود دارد که می‌توان به کمک آنها آلرژی را تا حد زیادی کنترل کرد.
 
دکتر زهرا چاوش‌زاده در گفت‌و‌گو با ایران آلرژی را چنین تعریف می‌کند: آلرژی واکنش غیرمعمول بدن انسان به ماده حساسیت زا یا آلرژن است. هنگامی که این ماده وارد بدن می‌شود علائمی ایجاد می‌کند که براساس سیستم‌هایی درگیر شده به شکل رینیت آلرژیک یا تب یونجه، آسم، انواع آلرژی‌های پوستی مانند اگزما پوستی، ‌کهیر و انواع ‌آلرژی‌های گوارشی نمایان می‌شود.
 
این فوق تخصص آسم، آلرژی و ایمونولوژی با تأکید بر نقش ژنتیک در بروز این دسته از بیماری‌ها می‌گوید: بیمارانی که والدین‌شان آسم یا حساسیت بهاره داشته‌اند بیش از سایرین در معرض ابتلا به بیماری‌های آلرژیک هستند. البته در بروز بیماری‌های آلرژیک علاوه بر زمینه ژنتیک که اصطلاحاً اتوپی نامیده می‌شود، قرار گرفتن در معرض عوامل آلرژن هم بسیار مؤثر است، به‌عنوان مثال تماس با آلرژن‌های هوازی در بروز آلرژی‌های تنفسی مانند رینیت آلرژیک و آسم مؤثر است. این آلرژن‌ها می‌توانند انواع فصلی یا دائمی باشند.
 
به گفته دکتر چاوش‌زاده، پولن‌ها یا گرده‌های درختان بهاری، چمن‌ها و علف‌های هرز، سردسته آلرژن‌های فصلی هستند. از میان انواع آلرژن‌های پایدار هم می‌توان به عوامل آلرژی زای داخل خانه مانند انواع مایت‌ها (حشرات بسیار ریز که در پرز فرش‌ها و در میان رختخواب‌ها وجود دارند)، سوسک و اپیتلیوم یا بافت پوششی حیوانات خانگی اشاره کرد. همچنین محصولات لبنی، تخم مرغ، سویا، گندم، آجیل‌ها و انواع ماهی‌ها و میگوها شایع‌ترین عوامل ایجاد‌کننده آلرژی‌های غذایی محســـــوب می‌شوند.
 
دانشیار دانشگاه شهید بهشتی در توضیـــح علائـــم بیمــــــاری‌هــــــای آلرژیک در فصل بهار اظهار می‌کند: معمولاً در فصل بهار مبتلایان به آلرژی با علائمی نظیر خارش چشم، ترشح غیرچرکی چشم، عطسه، آب ریزش بینی، خارش گوش، سوزش و خارش گلو، سرفه، تنگی نفس و حتی کهیر به پزشک مراجعه می‌کنند. اغلب این افراد از تشدید مشکلات خود در فصل بهار و در تماس با آلرژن‌ها(ایجاد کننده های آلرژی ) در این فصل شکایت می‌کنند.
این فوق تخصص آسم، آلرژی و ایمونولوژی معتقد است، مصرف آنتی هیستامین‌های غیر خواب آور می‌تواند در کنترل بیماری افرادی که علائم مختصر و کوتاه مدت دارند بسیار کمک‌کننده باشد، اما در مواردی که این نشانه‌ها بیش از 4 هفته ماندگار شود یا با علائم انسدادی بینی، ‌التهاب گوش، سینوس و علائم بیماری آسم همراه باشند، مراجعه به پزشک لازم است، چراکه این دسته از بیماران برای درمان نیازمند داروهای       قوی تری خواهند بود،حتی در برخی موارد برای تعیین عامل آلرژن جهت انجام ایمونوتراپی علیه آلرژن‌ها، انجام تست‌های آلرژی لازم است.
 
وی در خاتمه توصیه می‌کند: بهتر است بیماران آلرژیک در روزهایی که هوا طوفانی یا آلوده است و غلظت آلرژن‌ها بالاست از ترددهای غیرضروری در فضای باز خودداری کنند. همچنین افرادی که به طور مشخص  به پولن درخت یا چمن‌ها حساسیت دارند باید هنگام تردد در مکان‌هایی با غلظت آلرژن بالا مانند پارک‌ها احتیاط  کنند.
 
از سوی دیگر ‌مصرف منظم و مرتب داروهای تجویز شده جهت کنترل آلرژی بسیار ضروری است. همچنین توصیه می‌شود بیماران آلرژیک درصورت بروز مشکلات جدید یا عدم کنترل علائم خود به پزشک مراجعه کنند تا با رعایت توصیه‌های پزشک بتوانند بهار را که فصل شکوفایی گل‌ها و شکوفه‌ها است با آرامش سپری کنند و خاطره‌ای ناخوشایند از بیماری در ذهن آنها به جا نماند.

نظرات بینندگان