پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : معاون عربی آفریقایی وزارت خارجه با بیان اینکه اعزام حج تدبیر نظام بوده و وزارت خارجه نقشی در مذاکرات حج نداشته است، درباره موضوع سوریه گفت که ایران ، روسیه و ترکیه به دنبال تشکیل منطقه کاهش تنش در سوریه هستند.
به گزارش انتخاب به نقل از ایسنا، جابری انصاری در جلسه امروز کمیسیون امنیت ملی گفت که پس از سند آستانه، متنی با هدف ایجاد مناطق کاهش تنش تنظیم شده که شامل ۴ منطقه ای است که در کمربند غرب روسیه قرار دارد. هدف این است که تنش در مراحل مختلف در این منطقه کاهش یابد و روسیه ایران، ترکیه نیز مجری و ضامن اجرای این سند هستند.
به گفته وی، تمهیدات لازم برای تامین امنیت در این سند دیده شده، این چهار منطقه از مناطق اصلی درگیری ها بوده که نقشهای اصلی بین دولت ها و گروه های مسلح دارد.
معاون وزیر خارجه همچنین گفت: آنچه ایران ، روسیه و ترکیه دنبال می کنند ایجاد منطقه امن مورد نظر غربی ها نیست بلکه به دنبال ایجاد منطقه کاهش تنش هستند که کاملا با مناطق امن تفاوت دارد.
وی همچنین گفت که احتمال دخالت اردن در سوریه و از مرزهای جنوبی نیز وجود دارد.
معاون عربی آفریقایی وزارت خارجه همچنین درباره حماس گفت: همانطور که در جریان هستید بعد از برگزاری انتخابات شورای مرکزی حماس، شورای مرکزی و رئیس دفتر سیاسی انتخاب شد و به دنبال آن اسماعیل هنیه جایگزین خالد مشعل بعد از بیست و چند سال شد.
وی افزود: همچنین سند میثاق حماس که در سال ۱۹۸۸ تهیه شده بود، مورد تجدید نظر قرار گرفت و در نهایت توسط خالد مشعل اصلاح و اخیرا رونمایی شد. سندی که به لحاظ محتوا و کیفیت دچار تحولاتی شده که مهمترین آن پذیرش مرزهای ۱۹۶۷ در سند جدید است. اگر چه بین سند ۸۸ ۱۹با سند ۲۰۱۷ تفاوت عمیقی وجود دارد ولی ادبیات وارد شده در این متن در طول سالهای گذشته شکل گرفته است. به طور مثال در سند ۱۹۸۸ گفته شده که حماس شعبهای از اخوان است که این موضوع در سند ۲۰۱۷ حذف شده است.
معاون وزیر خارجه ادامه داد: درباره حماس سیل تحولات تدریجی بوده و ناگهانی رخ نداده است البته علت وجود حماس آن است که مدعی مقاومت است که اگر بخواهد جای فتح را بگیرد دیگر نیازی به حماس نیست. حماس در صورتی حیات خواهد داشت که محور فعالیتش مقاومت باشد. استراتژی جمهوری اسلامی ایران نیز مقاومت همه جانبه برای آزادی فلسطین است که این هدف گیری تغییر نخواهد یافت. مقاومت در برابر رژیم اشغال گر قدس و آزادسازی سرزمین های فلسطین و نجات آنها اهداف ما است.
جابری انصاری در ادامه در پاسخ به سوال نمایندگان درباره حج گفت: تدبیر اعزام حجاج تدبیر نظام بوده که مراحل خاص خود را طی کرده است البته وزارت خارجه نقشی در مذاکرات حج نداشته است.
وی درباره استقرار سفیر در برخی کشورها همچون عمان گفت که سفیران عمان، سوریه و عراق مستقر شده اند.
به گزارش ایسنا، همچنین در این جلسه فرازمندی مدیر کل حوزه خلیج فارس وزارت خارجه به ارائه توضیحاتی در مورد حوزه خلیج فارس پرداخت و گفت در روابط بین ایران و عربستان اخیرا عربستان درباره حج همراهی کرده و بالاخره جهت اعزام حجاج توافقی صورت گرفته است. البته اینکه ترامپ به عنوان اولین سفر به خارج از کشور به عربستان میرود، حتما پیامی دارد.
وی ادامه داد: عربستان به دنبال تنش بین روابط ایران با کشورهای منطقه است تا روابط ایران را به بن بست کشانده و یا سطح روابط را کاهش دهد حال اینکه جمهوری اسلامی ایران نه تنها تلاش میکند روابط با کشورها کاهش نیابد که آن را حداقل در سطح موجود حفظ کند.
فرازمندی همچنین گفت که صدور حکم شیخ عیسی قاسم هم فعلا سه هفته به تاخیر افتاده است.
به گزارش ایسنا، رسولی مدیر کل امور مجلس وزارت خارجه نیز در این جلسه در مورد مشکل انتقال زوار پاکستانی گفت: با تلاشهای سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاکستان و پیگیری وزارت خارجه مشکل انتقال زوار پاکستانی که در مرز ایرانی و پاکستان مانده بودند و دولت پاکستان امنیت آنها را برای انتقال با اسکورت تامین نکرده بود با اعزام گروه امنیتی از سوی دولت پاکستان حل شد.
وی همچنین خواستار برقراری خط انتقال هوایی زوار پاکستان از سوی شرکت ماهان شد تا مشکلات امنیتی برای زوار پیش نیاد؛ خط انتقالی که قبلا درباره آن توافق شده بود.
در این جلسه برخی از اعضای کمیسیون امنیت ملی نیز سوالاتی را از معاونان وزیر خارجه پرسیدند.
در این جلسه ذوالنوری عضو کمیسیون امنیت ملی گفت که آیا در شرایط فعلی ضرورت سفر حج وجود داشت چون با شرایطی همچون دستبند مشخصات و تهدید امنیتی که متوجه حجاج است این سفر چه ضرورتی دارد؟
وی درباره روابط ایران و عمان نیز گفت: چرا ما هنوز سفیر در این کشور نداریم؟ همچنین علت عدم ارتباط در تراز مناسب ایران با همسایگان به ویژه در حوزه اقتصادی چیست؟
صفاری نطنزی عضو دیگر کمیسیون نیز گفت: جمهوری اسلامی ایران مخالف ایجاد منطقه امن در سوریه بوده اما ما اکنون به دنبال مناطق امن هستیم سوال این است که منظور از ناتوی عربی در منطقه چیست و علت تشکیل آن چه می باشد؟ همچنین لازم است درباره بحران بحرینی توضیحاتی داده شود.
گودرزی عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی با طرح سوالاتی درباره یمن آینده این کشور و اختلاف بین کشورهای متحد گفت که علت سفر ترامپ به عربستان چیست؟
جمالی نیز درباره تحرکات اردن در مرزهای سوریه و موضوعات یمن سوالاتی را مطر ح کرد.
برومندی عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی در سوالی پرسید: در شرایط فعلی چه ضرورتی دارد ما 80 هزار حجاج خود را به عربستان اعزام کنیم؟ ما در دیپلماسی منطقه ای نیازمند تحرکات بیشتری هستیم ولی کوتاهی میشود. همچنین چرا ترکمنستان پول گاز را نمیدهد؟
فلاحت پیشه نیز گفت: تغییرات در منشور حماس بحثهای جدی دارد. مسئله سوریه و تحولات آن نیز به مطالعه بیشتری نیاز دارد.
وی با طرح این پرسش که چرا توافق اعزام حجاج به عربستان به اطلاع مردم نمیرسد گفت: آیا نباید بدانیم حجاج در چارچوب چه توافقاتی اعزام میشوند؟
رضایی عضو کمیسیون امنیت ملی نیز سوالاتی را درباره تحولات در ساختار حماس مطرح کرد و حسن بیگی نائب رئیس کمیسیون نیز این سوال را پرسید که آیا وزارت خارجه برای تقویت و حفظ روحیه و تفکر انقلابی بر ملتهای دیگر برنامهای دارد و پیگیر آن است؟
به گزارش ایسنا همچنین در جلسه امروز کمیسیون امنیت ملی کمیسیون حادثه دلخراش معدن گلستان را به خانواده جان باختگان تسلیت گفت.
در پایان این جلسه نیز لوایح موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین ایران و آذربایجان، الحاق ایران به پیمان مورت و همکاری در جنوب شرقی آسیا، معاهده بین ایران و اندونزی در زمینه معاضدت حقوقی متقابل در امور کیفری و همچنین معاهده در زمینه استرداد مجرمین به تصویب رسید.