پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در جمع نخبگان آمریکایی در اندیشکده 'ایژیا سوسایتی' نیویورک گفت: زمان آن رسیده که آمریکا با اعلام تصمیم خود درباره برجام، نشان دهد آیا جامعه جهانی می تواند به واشنگتن اعتماد کند یا خیر.
به گزارش «انتخاب» وزیر امور خارجه چهار شنبه شب به وقت نیویورک در گفت وگو با مجری مشهور آمریکایی، 'چارلی رز'، در اندیشکده 'ایژیا سوسایتی' (انجمن آسیا) گفت: آمریکا باید درباره توافق هسته ای یک تصمیم اساسی بگیرد و به جامعه جهانی پیام خود را بدهد که آیا یک شریک قابل اعتماد است یا نه. اکنون طرف های مذاکره دولت آمریکا فکر می کنند که چهار سال بعد دولت بعدی به تعهدات آن پایبند می ماند یا نه. اینطوری سنگ روی سنگ بند نمی شود.
***دولت آمریکا متن توافق را نقض کرد
وزیر امور خارجه درباره اینکه پاسخ ایران به خروج ترامپ از برجام چه خواهد بود گفت: ما تصمیم مناسب را بر اساس شرایط خواهیم گرفت.
چارلی رز از ظریف همچنین درباره دیدارش با تیلرسون در نشست کمیسیون مشترک برجام در شورای امنیت پرسید و ظریف در پاسخ گفت: دیداری بسیار متمدانه بود (خنده حضار) بعد از ان دیدار، تیلرسون سطح توقعات را خیلی پایین آورد و گفت که به سمت همدیگر کفش پرتاب نکردیم. (خنده حضار) این چیزی بود که مطمئناً به آن دست پیدا کردیم. به سمت هم کفش پرتاب نکردیم.
ظریف افزود: دولت آمریکا متن توافق هسته ای را نقض کرده است. سخنان رییس جمهوری ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل متحد که یک برنامه انتخاباتی نبود، نقض بندهای 26، 28 و 29 قرارداد بود.
***مشروعیت جمهوری اسلامی از مردم است
ظریف با تاکید بر وجود چند صدایی و تکثر سیاسی در داخل کشور گفت: ما در ایران درباره موضوع هسته ای بحث و گفت وگو داریم و برخی در ایران می گویند که ایران نباید به توافق پایبند باشد، چون آمریکا به آن پایبند نبوده است.
وی افزود: بر عکس دوستان شما در منطقه، ما مشروعیت و قدرت خود را از مردم خود می گیریم. ما مشروعیت خود را از خرید اسلحه های شیک از آمریکا به دست نمی آوریم.
ظریف با تاکید بر اتکای جمهوری اسلامی بر اراده مردم کشور گفت: ما امنیت خود را از خارجی ها نمی خریم.
***ایران دوست همیشگی مردم کرد است
ظریف با یادآوری کمک ایران به کردستان عراق در برابر حملات داعش تاکید کرد که ایران به کردها کمک کرده اما بر این باور است که همه پرسی کردستان یک اشتباه راهبردی است.
وی ادامه داد: کشورهای منطقه و کشورهای خارج از منطقه نظر مشترکی درباره خطرات تمایلات (جدایی طلبانه) دارند. چراکه آنها نه نقطه پایان درگیری، بلکه آغاز درگیری خواهند شد. این کار به نفع مردم کرد نخواهد بود. ما دوستان همیشگی مردم کرد بوده ایم و در مراحل مختلف به کمک آنها شتافته ایم. اکنون عراق یک رییس جمهوری کرد دارد و برای ما مهم است که تمامیت ارضی و همبستگی عراق حفظ شود. با گفت ووگو و سازش می توان مسایل را حل کرد.
*** به جامعه ایرانیان آمریکا افتخار می کنم
ظریف با انتقاد از سخنان ضد ایرانی ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل درباره دیکتاتوری در ایران گفت: آمریکا از فهم واقعیت های منطقه ناتوان مانده است.
وی با اشاره به سرکوب داخلی و استبداد رژیم های متحد آمریکا در منطقه گفت: امروز اعطای حق رانندگی به زنان را در یکی از کشورهای متحد شما جشن گرفته اند. آمریکا واقعیت های منطقه را نادیده می گیرد. به یازده سپتامبر نگاه کنید. چند ایرانی در آن حملات دست داشتند؟
وزیر امور خارجه افزود: من به جامعه ایرانی در آمریکا افتخار می کنم. آنها در تجارت و زمینه علمی پیش رو هستند و از آمدن به آمریکا منع شده اند. اما شهروندان کشوری که مرکز تجارت جهانی را منفجر کردند، می توانند به آمریکا سفر کنند. من نمی گویم کسی را از سفر به آمریکا منع کنید، اما نخواهم پذیرفت که رییس جمهوری در آمریکا به کشور من و هموطنانم توهین کند.
***برنامه موشکی ما ریشه در تاریخ تجاوزهای گذشته به ایران دارد
وزیر امور خارجه در ادامه به پرسش هایی درباره برنامه موشکی کشورمان پاسخ داد و تاکید کرد که قدرت موشکی ایران در راستای دفاعی بوده و برای فهم آن باید به تاریخ ایران نگاه کرد.
ظریف تصریح کرد: ما باید واقعیت ها را ببینیم. سال گذشته، عربستان سعودی، 67 میلیارد دلار خرج خرید جنگ افزار کرد. امارات متحده عربی، 40 میلیارد دلار هزینه کرد. هزینه تسلیحاتی ایران فقط 6 میلیارد دلار بود. بالاخره ما قرار هست از 80 میلیون جمعیت ایران دفاع کنیم یا نه؟ همین مردمی که هشت سال بر آنها جنگ تحمیل شد و به یاد دارید همه از صدام حسین دفاع می کردند. هیچ کسی از اینکه صدام حسین جنگ افزار شیمیایی استفاده می کرد، حرفی نمی زد.
وزیر خارجه کشورمان ادامه داد: به یاد دارم، به عنوان یک دیپلمات خیلی جوان 25 ساله، نزد رییس شورای امنیت می رفتم. به او می گفتم که جنگ افزار شیمیایی علیه کشور من به کار رفته است. من این را علنا می گویم. رییس شورای امنیت برگشت گفت: من اجازه ندارم در این خصوص با شما صحبت کنم.
وی افزود: مردم کشور ما زیر موشک باران قرار داشتند و ما یک موشک برای دفاع و بازدارندگی در اختیار نداشتیم. جنگ افزار شیمیایی علیه شهروندان ایرانی استفاده شد. به سردشت حمله شیمیایی شد و هیچ کسی حرفی نمی زد. ما قربانیان شیمیایی سردشت را به نیویورک آوردیم. ما حق داریم که از مردم کشورمان دفاع کنیم.
***عربستان از توهم خارج شود
وزیر امور خارجه با اشاره به سرکوب معترضان در بحرین و تنش میان قطر و عربستان، آن را نتیجه سیاست های اشتباه دولت ترامپ در خاورمیانه دانست و گفت: منطقه ما نیازمند پیام قلدرمآبانه نیست. منطقه ما نیازمند پیام گفت گو است.
ظریف افزود: عربستان سعودی یک بازیگر بسیار مهم در منطقه است که نقش آن باید محترم شمرده شود. ما دچار توهم کنار زدن عربستان از منطقه نیستیم. در مقابل عربستان سعودی باید از این توهم خارج شود که می تواند ایران را از منطقه حذف کند. من به وزیر خارجه قبلی عربستان گفتم ایران آماده همکاری منطقه ای است و او گفت، که منطقه عربی به شما ارتباطی ندارد. من پاسخ دادم که چرا به ما مربوط می شود. ما در این منطقه هستیم و ما باید برای امنیت منطقه با یکدیگر همکاری کنیم.
***ایران درباره مسایل بین المللی آماده گفت وگواست
چارلی رز دیدگاه ظریف را درباره سخنان رییس جمهوری فرانسه مبنی بر لزوم مذاکره درباره سیاست های منطقه ای ایران جویا شد و گفت: آیا ایران آماده مذاکره درباره موضوعاتی به مانند یمن یا سوریه است؟
ظریف پاسخ داد: ایران همیشه حامی صلح در منطقه بوده است.
وی افزود: هیچ بخشی از توافق نمی تواند مورد مذاکره و بازنگری قرار گیرد. چون همه اجزا آن فرایند طولانی مذاکرات را طی کرده است. ایران در همه دیگر مسایل بین المللی آماده همکاری بین المللی و گفت وگو بوده است.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به بحران سوریه گفت: من به دبیرکل سازمان ملل گفتم ایران آماده همکاری برای پایان دادن به فاجعه در سوریه است. چهار سال پیش، من طرح چهار گانه ای برای حل بحران سوریه ارائه دادم که مورد توجه قرار نگرفت، اما گذر زمان درستی آن طرح را ثابت کرد. ما اکنون با آقای دی میستورا درباره مذاکرات آستانه در تماس هستیم.
*** ثبات کشورهای منطقه را می خواهیم
وزیر امور خارجه درباره وضع سوریه گفت: راه حل بحران سوریه آتش بس، ایجاد یک دولت فراگیر ملی و اصلاح قانون اساسی است و ایران این را پیشنهاد داده است. اما طرف های دیگر به آن بی توجهی کرده اند.
ظریف در پاسخ به پرسشی درباره موضع ایران در درگیری قطر و عربستان گفت: ایران در این موضوع دخیل نیست و این مساله نتیجه اشتباه محاسباتی عربستان سعودی و امارات است تا قطر را خفه کرده و به زانو درآورند.
وی با اشاره به کمک ایران به کاستن از فشار محاصره بر قطر گفت: ما بر این باوریم که ثبات منطقه و ثبات کشورهای منطقه در راستای منافع ایران است.
***حضور ایران در سوریه برای جنگ با داعش است
وزیر امور خارجه درباره حملات شیمیایی در سوریه گفت: ما در سوریه حضور داریم که تا با داعش بجنگیم و نه اینکه طرف کسی را بگیریم. ما کاربرد جنگ افزار شیمیایی در سوریه را محکوم کرده و خواستار تحقیق مستقل بین المللی درباره عامل آن شده ایم.
ظریف گفت: نیروهای آمریکا در شرق فرات چه می کنند و چرا مانع از سیطره ارتش سوریه بر مرز عراق می شوند. اولویت آمریکا در سوریه تغییر کرده و به سمت جلوگیری از سیطره ارتش سوریه بر مرز با عراق رفته است و نه جنگ با داعش.
ظریف با رد این ادعا که ایران به دنبال ایجاد هلال شیعه است گفت: آیا به همین دلیل است که ایران از حکومت های سنی به مانند قطر، ترکیه و اربیل کردستان حمایت کرده است؟ اینها برساخته های سیاسی هستند که ریشه در واقعیت ندارند.
***آمریکا آماده مذاکره برای تبادل زندانیان نیست
وزیر امور خارجه ایران درباره امکان مبادله زندانیان ایرانی و آمریکایی گفت: من نگران بازداشت یک زن ایرانی باردار در خارج از آمریکا به دستور دولت آمریکا هستم که به بهانه نقض تحریم هایی که تعلیق شده، در انتظار استرداد به آمریکا به سر می برد.
وی افزود: ما در این باره نامه ای با آمریکا مبادله نکرده ایم. ما درباره تبادل زندانیان متاسفانه به جایی نرسیده ایم.
ظریف در پاسخ به پرسشی پیرامون امکان مذاکره با آمریکا در آینده گفت: ما در ایران می گوییم اول برادری خود را ثابت کن و بعد ادعای ارث کن.
انجمن آسیا ( Asia Society) یک سازمانِ ناسودبَر است که هدف آن آشناکردن جهان با آسیا است.
این انجمن، مراکز متعددی در سراسر آمریکا در شهرهای هیوستن، لسآنجلس، سانفرانسیسکو، و واشنگتن دی سی داشته و همچنین در کشورهای هونگ کونگ، فیلیپین (مانیل)، هندوستان (بمبئی)، کُرهٔ جنوبی (سئول)، چین (شانگهای) و استرالیا (ملبورن) مراکزی دایر کرده است. تمام این مراکز تحت نظارت مرکز اصلی آن در نیویورک است.