arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۷۰۶۲۰
تاریخ انتشار: ۴۷ : ۱۵ - ۲۲ مهر ۱۳۹۶
در واکنش به نام جعلی برای خلیج فارس

ریاض پایتخت آمریکا شد!

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
جامعه‌شناسان می‌گویند در تاریخ ایران تضادی همیشگی بین دولت و ملت وجود داشته است. اما ظاهرا سخنان ترامپ توانسته دولت و ملت ایران را همسو کند. این مدعا را می‌توان در بازنشر سخنان رئیس جمهور در توئیتر و شبکه های مجازی مشاهده کرد. شاید اگر طرفداران فیلترینگ تلگرام توئیت های ۲۴ ساعت گذشته را بخوانند نظرشان درباره فیلترینگ توئیتر هم عوض شود.
  
به گزارش انتخاب به نقل از فرارو، ایرانی‌ها استکبار ستیز باشند یا نباشند با سخنرانی روز جمعه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا نفرت بیشتری به او پیدا کردند.
 
تا جمعه شب بخشی از مردم ایران ترامپ را با نمونه‌هایی وطنی مقایسه می‌کردند که برخلاف پوپولیست‌های داخلی که تنها زندگی میلیون‌ها نفر را تحت الشعاع تصمیمات خود قرار داده بودند، تصمیماتش می‌تواند بر زندگی بخش قابل توجهی از مردم جهان تاثیر منفی بگذارد. بخش دیگری هم که بنا به سلیقه سیاسی خود ترامپ را با هیتلر و دیگران قابل مقایسه می‌دانستند. اما از جمعه شب که ترامپ ادبیات سخیف خود را بر زبان آورد سلایق سیاسی رنگ باخت و کمتر کسانی داخل ایران بر تفاوت‌های سیاسی خود تاکید کردند.  
 
جامعه‌شناسان می‌گویند در تاریخ ایران تضادی همیشگی بین دولت و ملت وجود داشته است. اما ظاهرا سخنان ترامپ توانسته دولت و ملت ایران را همسو کند. این مدعا را می‌توان در بازنشر سخنان رئیس جمهور در توئیتر و شبکه های مجازی مشاهده کرد. شاید اگر طرفداران فیلترینگ تلگرام توئیت های ۲۴ ساعت گذشته را بخوانند نظرشان درباره فیلترینگ توئیتر هم عوض شود.  

آخرین نمونه از همسویی ملت و دولت در ماجرای حمله تروریستی داعش در تهران رخ داد و جناح‌های مختلف سیاسی با همه اختلاف‌نظرهای فاحش خود یک صدا شده بودند. این موضوع نشان می‌دهد هرجا که یک تهدید خارجی وجود داشته باشد ایرانی‌‌ها لباس مبارزه بر تن می‌کنند.  
 
واکنش جمهوری اسلامی در برابر اظهارات ترامپ
معمولا در هر کشوری این وزیر امور خارجه آن کشور است که به عنوان سخنگوی سیاست‌های آن کشور در مسائل بین‌الملل عمل می‌کند. محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشور ما نیز بعد از سخنان ترامپ در چند پیام توئیتری به سخنان او واکنش نشان داد. او نوشته: برای تعریف سرکش، واژگان ترامپ را با پاسخ رئیس‌جمهور روحانی مقایسه کنید(بیانیه ایران).  او در توئیت دیگری هم نوشته: همه می‌دانستند که دوستی ترامپ به کسانی که قیمت بالاتری پیشنهاد دهند فروختنی است. اکنون می‌دانیم که دانش جغرافیایی او هم همین هدف را دارد. وزیر امور خارجه با اشاره به استقبال برخی از کشورها از سخنان روز گذشته ترامپ یادآور شد: جای شگفتی نیست که حامیان نطق ابلهانه ترامپ درباره ایران، همان دژهای دموکراسی در خلیج فارس هستند: عربستان، امارات و بحرین. ظریف تاکید کرده: ادعاها، تهدیدها و ناسزاها هرگز مردم ایران را مرعوب نخواهد کرد. ترامپ در نهایت این را همانند تمامی اسلافش درخواهد یافت.

علی ربیعی، وزیر کار هم در توئیتر نوشته: ترامپ گفت کنار مردم ایرانم. این جمله از کسی که کنار مردم خودش هم نیست ریاکارانه و طنز است. ایرانیان با هم و در جوار خلیج همیشه فارس  کنار رهبری و دولتند.

شهیندخت مولاوردی، دستیار رئیس‌جمهور در امور حقوق شهروندی نیز می‌گوید: سخنرانی ترامپ صادقانه تاریخ خونین تجاوز، نظامی‌گیری، بی‌ثبات‌سازی خاورمیانه و حمایت از آپارتاید صهیونیستی را نشان داد.

 از دیگر شخصیت های سیاسی که به سخنان ترامپ واکنش داد، محمدرضا عارف نماینده اصلاح طلب تهران بود. او در توئیتر گفته: «تلاش رئیس‌جمهور آمریکا برای ایجاد شکاف بین ملت و دولت ایران ناکام ماند. ترامپ به زودی خواهد فهمید ادامه اینگونه اظهارات اجماعی را در جهان علیه او شکل خواهد داد.» عارف در توئیت دیگری هم نوشت: «سخنان از سر استیصال ترامپ درباره خلیج فارس نشان داد که برای خوش آمد برخی هم‌پیمانانش در منطقه از جعل و تغییر واژگان هم ابایی ندارد و این یعنی اوج حقارت.»

عبدالله رمضان زاده، سخنگوی دولت اصلاحات سخنان ترامپ را از زاویه دیگری نگاه می‌کند. او می گوید: هدف ترامپ ضربه زدن به دستاوردهای اقتصادی ایران از برجام است،  با ایجاد التهاب در اقتصاد در زمین جنگ روانی او بازی نکنیم

غلامعلی حداد عادل نیز در توئیتر نوشت: در سخنرانی ترامپ عصبانیت موج میزد اما از منطق خبری نبود. همان استفاده از خلیج‌عربی برای متحد کردن همه ایرانیان کافی بود.
 
محسن رضایی فرمانده پیشین سپاه پاسداران هم در واکنش به اظهارات ترامپ گفته: کافی است ترامپ با سپاه پاسداران رو به رو شود تا میلیون ها نفر به سپاه بپیوندند.
 
همچنین محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی اصلاح طلب نوشت: گفته بودم ترامپ برای ایران بهتر است. با یک سخنرانی دنیا را در کنار ایران قرار داد و اروپا را واداشت تا قبل از ایران به نفع برجام موضع گیری کند.
 
حسام الدین آشنا، مشاور رئیس جمهور نیز در توئیتر نوشت: ترامپ نتوانست با برجام کاری کند اما ظاهرا برجام با او کاری کرده کارستان که تاریخ و جغرافیا و ادب و حقوق را یکجا از یادش برده است.
 
ریاض، پایتخت آمریکا و خلیج مکزیک خلیج عربی شد  
اما بیشترین واکنش‌های کاربران شبکه‌های در ارتباط با خلیج فارس بود. ایرانی‌ها اگر از برجام عبور کنند خط قرمزشان تمامیت ارضی و نام خلیج فارس است. حسین باستانی تحلیلگر مسائل بی بی سی در همین رابطه گفته: «به ندرت میتوان موضوعاتی را پیدا کرد که ایرانی ها بر رویشان اتفاق نظر داشته باشند. ولی نام  خلیج فارس، حتما یکی از همین موضوعات است.» اتفاقا در همین رابطه بود که برخی از جملات حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در صفحه کاربران مختلف دیده می‌شد.  

یکی توئیت‌هایی که از کاربران زیادی دیده می‌شد و تکرار این جمله از حسن روحانی بود که ترامپ باید از نظامیان خودش که نقشه در دستشان است بپرسد که اسم این خلیج را چه نوشته اند.

کاربری دیگر نیز نوشته: یکی به ترامپ بگه، بخشی از تاریخ پر غرور ما دولت ملی مصدق بود! همان دولتی که با کودتای شما کنار گذاشته شد و سرنوشت ایران را تغییر داد.

احمد مازنی، نماینده اصلاح‌طلب مجلس هم در کانال تلگرام خود نوشت: «آقای ترامپ با به‌کار بردن «خلیج عربی» نشان داد که پایتخت ایالات متحده، ریاض است؛ نه واشنگتن! مردم آمریکا چگونه این حقارت را تحمل خواهند کرد؟! رییس‌جمهوری آمریکا پس از سفر به عربستان سعودی و دریافت چند دلار از شاه سعودی اعتبار و اقتدار ملت آمریکا را فروخت!»

کاربری هم در توئیتر می‌نویسد: «پولی که عربستان به ترامپ داده انقدر زیاد بود که حاضره به خاطرش خلیج مکزیک رو هم خلیج عربی بگه»

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات هم از دیگر وزرایی بود که به سخنان ترامپ واکنش نشان داد.  او گفته: نتیجه همفکری با نتانیاهو چیزی جز سخنان امروز رئیس‌جمهور آمریکا نیست. آنقدر غرق این همفکری شده بود که تاریخ کهن خلیج فارس را از یاد برد.

زهرا موسوی از دیگر کاربران توئیتر هم توئیت کرده: ترامپ تلاش موفقی داشت تا به ایرانیان یادآورری کند که دلیل محکم وی همیشگی برای با هم بودند دارند. ایران با نمادهای هویت بخش خلیج فارس.  
  
همچنین تصویر نامه ای با دست خط ملک عبدالعزیز، بنیانگذار نظام سعودی در عربستان سال۱۳۴۷ ه ق که در آن از نام «الخلیج‌ الفارسی» استفاده کرده یکی از واکنش ها بود.  

امید توشه، یکی از روزنامه نگاران حاضر در تلگرام هم با هشتگ خلیج فارس نوشت: ایرانی‌ها یک ضرب‌المثلی دارند که می‌گه: با دهن سگ، آب دریا نجس نمیشه.

سهند ایرانمهر هم با اشاره به اصلاح ادا کردن نام خلیج فارس در بیانیه کاخ سفید اشاره ای به سخنان روحانی داشته و نوشته: [آمریکایی‌ها] تو بیانیه مکتوبشون البته مجبور شدن منطبق بر تاریخ بگن خلیج فارس.

جواد دلیری روزنامه نگار هم توئیت کرده: هر آدمي تاريخ خودش را دارد ... .

محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهور هم نوشت: سخنان دکتر روحانی پاسخ محکمی به اظهارات سخیف ترامپ بود. در حال حاضر شرایطی ایجاد شده که در آن اتحادیه اروپا، چین و روسیه در یک موضوع مهم بین‌المللی در کنار یکدیگر ایستاده اند و علیه آنچه ترامپ اعلام می کنند قرار گرفته اند. خلیج فارس همیشه خلیج فارس خواهد ماند و صحبت هایی که ترامپ مطرح کرد، انسجام و وحدت ملی ما را افزایش خواهد داد.  

صدرا محقق، روزنامه نگار شرق هم می‌نویسد: تنها کسانی که از حرفهای امروز ترامپ حمایت کردند؛ اسرائیل، عربستان، تروریستهای  مجاهدین خلق و یه تعداد بی وطن دیگه.

همچنین آذر منصوری، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در توئیتر خود گفت: در آن سو مریم رجوی از سخنان ترامپ دفاع کرد باید دید با توجه به ضرورت همصدایی در این سو چه تک مضراب هایی به گوش می رسد.  
 
محسن رضایی نیز خطاب به ترامپ گفته: آقای ترامپ شما غلط کردی که به جای خلیج فارس خلیج ع ر ب ی را به کار بردی.
 
تغییر نگاه سعید جلیلی  و دفاع رئیسش از دولت مهروز
از گفته سعید جلیلی، منتقد به‌نام دولت روحانی که در سالهای اخیر بارها به برجام حمله کرده است برمی‌آید که پذیرفته پیروزی ایران در برجام ایران بیشتر از آمریکا بوده است. او در توئیت متفاوت این دفعه خود نوشته: «ترامپ که آمریکا را فلج توصیف کرد بداند که با پیکر فلج نمی تواند رجز بخواند.»

با این حال مافوق جلیلی در دولت قبل از روحانی هنوز این موضوع را نپذیرفته است. محمود احمدی نژاد در نامه ای سرگشاده نوشته: فرزندان خدوم شما در دولت های نهم و دهم ، با اتکاء به حمایت های بی نظیر مردمی ، در دفاع از حقوق مسلّم ملت با استحکام و اقتدار در برابر مستکبران جهانی ایستادند و با تدبیر و هوشمندی ، آنان را از دست اندازی به حقوق ملت ایران بازداشتند. مواضع دولت آمریکا بار دیگر نشان داد که آنان نسبت به عظمت ، توانایی و اقتدار ذاتی ملت ایران جاهل و در کسب معرفت نسبت به شایستگی های الهی- انسانی ایرانیان کاهل اند. آنان گمان می برند که با جنگ روانی و ارعاب عده‌ای اندک ، راه را برای تسلیم ملّت ، اخذ امتیازات تاریخی و محدود کردن همیشگی سقف پرواز و رشد ایرانیان باز کنند، لکن اگر بنا بود با این رفتارها تغییری در جغرافیا ، فرهنگ ، مواضع و جایگاه کشور و ملت ایران به وجود آید ، چه بسا قبل از آنان ، قدرت‌های چپاولگر بزرگتری در تاریخ بودند که همین آرزو ها را داشتند اما با خود به گور بردند.

البته احمدی نژاد خودش هم شاید بداند که ترامپ را با او مقایسه می‌کنند. کاربری در واکنش به زبان غیردیپلماتیک ترامپ یادآور ادعای مدیریت جهانی از سوی رئیس جمهور سابق شده و می‌نویسد: الان مردم آمریکا میفهمن ما چی میکشیدیم از احمدی نژاد.  

علاوه بر این یک جمله از یکی از اساتید علوم سیاسی ماساچوست دست به دست می‌شد. جمله این استاد دانشگاه این بود که Trump is our Ahmadinjad (ترامپ احمدی نژاد ماست). 
 
آب گل‌آلود برای حمله به دولت 
در این میان عده ای مثل حسن عباسی از مخالفان تند دولت به پیشواز خروج آمریکا از برجام رفتند. عباسی از معدود چهره‌هایی است که به جای حمله به آمریکا در شرایط کنونی تیغ خود را متوجه دولت‌مردان می‌کند. او در توئیتر خود نوشته: «با شکست دیپلماسی ظریف، ایران در بدترین تنگنای دیپلماتیک تاریخ خود قرار دارد. منتظر استعفای ظریف هستیم.» اما این جمله هم بی‌واکنش نبود. یکی از کاربران نوشت: به نظرم اینو آماده کرده بود که اگه ترامپ اعلام خروج از برجام کرد منتشر کنه، گوشیش افتاده دست بچه ها زدن منتشر کردن.

حمید رسایی از دیگر دلواپسان هم فرصت را برای خط‌‌ کشی های سیاسی مناسب‌ دید. حمید رسایی، نماینده سابق مجلس و عضو جبهه پایداری در صفحه توئیتر خود نوشته: بعد از ۴ سال مذاکره با آمریکا هر ایرانی باید انتخاب کند در کدام گروه است. او در ادامه این پست ضمن فحاشی به دیدگاه مخالف خود این دو گروه را دلواپس و دیوث سیاسی یاد کرده است. او ادامه داده: روحانی هم نشان داد یک دلواپس است.  

در ادامه واکنش به دلواپسان هم کاربر دیگری نوشت: وقتي از خود فروخته هاي داخلي حرف ميزنيم دقيقا از چي حرف ميزنيم. *** *****ها و *****ها و ******ها با اسراييل همنوا شده اند.  

سهند ایران‌مهر در همین رابطه نیز نوشته: تنها متحد ترامپ تو ایران دلواپسهایی هستن که وسط اتحاد و اعلام انزجار همه مردم، دنبال یه نفع جناحی ازبخشهای اختلاف‌برانگیزش هستن.

کاربر دیگری می‌نویسد: اگر برجام دستاورد احمدی نژاد بود و روزنامه های شرق و اعتماد تیترهای امروز وطن امروز و کیهان رو میزدن به جرم اقدام علیه امنیت ملی متوقف می شدن.

کاربری هم با اشاره به تصویر یکی از روزنامه های مخالف دولت نوشته: به آدم این حس رو میده که این روزنامه با این صفحه یک، چاپ تل‌آویو باشه یا یه روزنامه داغون چاپ نئوکان‌های واشنگتن. شرم‌آوره.

علی اصغر شفیعیان مدیرمسئول انصاف نیوز هم در پیامی توئیتری از حالا به سخنان و رفتارهای خودسرانه احتمالی واکنش نشان داد او نوشت: دخالت ممنوع! کشور وزارت خارجه دارد. در این وضعیت حساس، دستگاه ها و شخصیت های نامروبط در سیاست خارجه اظهار نظری نکنند که هزینه اش را ملت بدهد. 
 
اعتبار آمریکا یعنی کشک 
وزیر کشور هم که دیروز به سنندج سفر کرده بود سخنان ترامپ را ناشی از ضعف او خواند و گفت: کشوری که ادعای قدرت می‌کند نباید با زبان ضعف سخن بگوید و این سخنان نشان داد که به تعهداتشان نسبت به اسناد بین‌المللی مانند برجام پایبند نیستند، این اتمام حجتی برای مردم ما و همه دنیاست که آمریکا قابل اعتماد نیست.

کاربری هم در توئیتر نوشت: ترامپ در کمتر از یک سال زیر چند قرارداد رسمی آمریکا زده: معاهده پاریس، ترانس پاسیفیک، یونسکو و برجام. [ترامپ] اعتبار آمریکا رو تبدیل به کشک کرده. 
برچسب ها: آمریکا ، خلیج فارس ، ریاض
نظرات بینندگان