پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : فرا رسیدن دیماه برای مسیحیان مناسبت های مقدسی به همراه دارد. کریسمس، روز تولد حضرت عیسی مسیح (ع ) و نیز آغاز سال نو میلادی مهمترین مناسبتهای مسیحیان در این ماه هستند که پیروان دین مسیحیت برنامه های مختلفی برای آن دارند.
مسیحیان گرچه بر سر تاریخ تولد حضرت مسیح اختلاف نظر دارند اما سال نو در تمام کشورهایی که تقویم میلادی را به رسمیت میشناسند از اول ماه ژانویه آغاز میشود .
روز کریسمس یا تولد مسیح به روایتی 3 دی و به روایتی دیگر 16 دی ماه است. برخی از محققان تاریخی معتقدند روز سوم دی ماه ( ۲۵ دسامبر) که به عنوان روز تولد مسیح در میان اکثریت مسیحیان جشن گرفته میشود برگرفته از جشن یلدای ایرانی است که نماد پایان دوران تاریکی و ورود به جهان مهر و روشنایی قلمداد میشود.
واژه «یلدا» در زبان سریانی به معنای میلاد است و ظاهرا تولد میترا خدابانوی آیین میتراییسم را مدنظر دارد. در منابع تاریخی آمده است که رومیان تا اوایل قرن چهارم آیین میترایسم را پاس داشته و از روز ۱۷ تا ۲۴ سپتامبر را به عنوان «جشن خدای زحل» جشن میگرفتند. رفته رفته اما با رشد مسیحیت در سال ۳۳۶ میلادی ، روز ۲۵ دسامبر ( 3 دی ) رسما روز میلاد مسیح خوانده شد.
آمارها تعداد مسیحیان ساکن در ایران را بیش از 150 هزار اعلام می کند. اکثریت مسیحیان ایران را گروه های قومی ارامنه، آشوریها و کلدانیها تشکیل میدهند.
اصل سیزدهم قانون اساسی پیروان ادیان مسیحی، زرتشتی و یهودیان را به رسمیت شناخته و آزادی های بسیاری را برای این دسته از هموطنان درنظر گرفته و تضمین کرده است . بر همین اساس از پنج کرسی نمایندگان اقلیتهای مذهبی دو کرسی به ارامنه میرسد و آسوریان، یهودیان و زرتشتیان هر یک یک کرسی دارند.