در معاملات ساعات ابتدایی بازار ارز، قیمت دلار به ٤٩٥٨ تومان و یورو به ٦١٣٤ تومان رسید.
به گزارش سرویس اقتصادی «انتخاب» ، در عین حال هر دلار فردایی پاساژ افشار به ٤٩١٠ تومان و در سبزه میدان ٤٩١٨ تومان رسید.
در بازار دیروز - دوشنبه - هم دلار و سکه با افزایش قیمت روبرو شدند و سکه تمام با افزایش ۲۵ هزار تومانی، به یک میلیون و ۵۵۰ هزار تومان رسید و طلای ۱۸ عیار نیز به گرمی ۱۵۰ هزار تومان رسید که رکورد قیمتی امسال را شکست.
این در حالی است که دلار نرخ دلار هفته گذشته نیز روزهای پرنوسانی را پشت سر گذاشت و شاید بتوان گفت دلار غیر قابل پیشبینیترین دوران خود را در سال جاری تجربه می کند.
دلار در ابتدای هفته گذشته با قیمت ۴۷۰۴ تومان روند خود را شروع کرد، در روز بعد با افزایش قیمت مواجه شد و به ۴۷۴۴ تومان رسید. به یکباره در روز بعد قیمت دلار حدود ۱۰۰ تومان افتاد و به ۴۶۵۰ تومان رسید. در اوسط هفته هم تقریبا بر روی همین نرخ باقی ماند و در آخرین روز هفته یعنی روز پنجشنبه بر روی ۴۶۹۵ تومان ایستاد.
بررسی نرخ دلار در هفته گذشته نشان میدهد که همچنان قیمت به تثبیت نرسیده است، نمی توان گفت سمت و سوی دلار در روزهای آینده افزایشی یا کاهشی خواهد بود.
با وجود همه این بی ثباتی ها، در حالی که پیش بینی می شد قیمت دلار روی همین نرخ حدود 4700 تومان باقی بماند، امروز دلار 5 هزار تومانی برای فعالان بازار دیگر موضوع عجیبی به شمار نمی رود.
دلایل رشد نرخ ارز اقتصادی نیست!
از سوی دیگر، محمدنهاوندیان معاون اقتصادی رییس جمهور معتقد است که دلایل رشد نرخ ارز اقتصادی نیست.
وی با تاکید بر اینکه اولویت دولت ایجاد ثبات و آرامش در بازار است گفت: در این راستا دولت در روزهای آینده اوراق مشارکت ارزی منتشر خواهد کرد.
رییس بانک مرکزی در جلسه امروز هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در مورد افزایش نرخ ارز اظهار کرد: برای کسی که در چهار سال اخیر در ایران زندگی کرده باشد، این حرف باعث تعجب است که دولت به دنبال افزایش نرخ ارز باشد، زیرا این اتفاق بارها در اقتصاد رخ داده است.
وی ادامه داد: اگر قیمت ها بالا برود قدرت خرید پایین میآید و زمانی که که قدرت خرید پول ملی در رابطه با انواع کالا و خدمات پایین بیاید به این معنی است که قدرت خرید در رابطه با ارز خارجی هم افت کرده است.
وی افزود: این یک امر دستوری نیست بلکه حاصل یک روند اقتصادی است. اولویت اصلی دولت در حوزه اقتصاد ایجاد ثبات و آرامش در بازارهای اقتصادی است و برای مقابله با بازار ارز ملتهب، هیچ کاری مهمتر از کنترل نرخ ارز نیست.
نهاوندیان تصریح کرد: اگر نرخ ارز را مصنوعی نگه داریم و تورم بالاتر برود، آن زمان جهش سه برابر شدن نرخ ارز را شاهد خواهیم بود؛ بنابراین ما به ریشه یعنی نرخ تورم پرداخته ایم و هیچ کس نمی تواند این رویکرد را انکار کند. در زمینه نرخ ارز مسیر چهار سال گذشته را با متانت پشت سر گذاشتیم اما عامل این جهش روانی، سیاسی و غیر اقتصادی است.
پس دولت چکاره است؟!
این سخن نهاوندیان در حالی مطرح می شود که وظیفه ی دولت، جلوگیری از نوسانات بازار است و بهردلیلی، اگر این رشد مکرر نرخ ارز اتفاق بیافتد، این دولت است که موفق به ایجاد ثبات در بازار نشده است. بنابراین تفاوتی نمی کند، دلایل رشد نرخ ارز، اقتصادی باشد یا به زعم آقای نهاوندیان، غیر اقتصادی!
درواقع، نوسانات قیمت دلار بسیاری از فعالیت های اقتصادی را به دلیل عدم ثبات در بازار متوقف یا مختل خواهد کرد. رسیدن به قیمت واقعی دلار یک موضوع است و غیرقابل پیش بینی بودن بازار یک موضوع دیگر، حتی آن دسته از فعالان اقتصادی که معتقدند قیمت دلار اکنون واقعی نیست هم بر این موضوع تاکید دارند. به طور مثال، محمدرضا نجفی منش، عضو اتاق بازرگانی تهران اخیرا به «انتخاب» گفته بود: ارز باید به قیمت واقعی خود برسد یعنی نه گران باشد نه ارزان. با این وجود نباید اجازه دهیم در بازار ارز شوک ایجاد شود. این موضوع به نفع همه است. زیرا دلار گران به زیان مردم است و دلار ارزان به زیان تولیدکنندگان.
از این رو واضح است که بر خلاف اظهارات نهاوندیان، اقتصادی یا غیراقتصادی بودن دلایل نوسان بازار ارز، از وظیفه دولت کم نمی کند. دولت موظف است بازار ارز را به ثبات برساند؛ اتفاقی که نزدیک به دو ماه است در انجام آن موفق نبوده است.
منافع چه کسانی در افزایش قیمت دلار است؟!
از سوی دیگر، چندی پیش، جمشید پژویان، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در گفت و گو با تسنیم، از برخی نزدیکان اقتصادی دولت به عنوان «علاقمندان افزایش قیمت دلار، حتی دلار ده هزارتومانی» نام برده بود.
او گفته بود: «بدون شک تمامی کسانی که صادر کننده هستند و یا به نوعی جز گروه صادرکنندگان محسوب میشوند منافعشان در این است که قیمت دلار افزایش پیدا کند، از جمله آقای نهاوندیان که نماینده یک عده صادرکننده هستند و مشخص است که تمایل دارند دلار به 4، 5 و یا حتی ده هزار تومان هم برسد. از طرفی برایشان هم مهم نیست که چه اتفاقی بر سر این مملکت خواهد آمد...»
در بازار امروز - دوشنبه - دلار و سکه با افزایش قیمت روبرو شدند و سکه تمام با افزایش ۲۵ هزار تومانی، به یک میلیون و ۵۵۰ هزار تومان رسید و طلای ۱۸ عیار نیز به گرمی ۱۵۰ هزار تومان رسید که رکورد قیمتی امسال را شکست.