حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی عصر چهارشنبه در تماس تلفنی رجب طیب اردوغان گسترش همکاریهای بانکی را کلید اصلی توسعه روابط اقتصادی دو کشور برشمرد و گفت: نهایی شدن جزئیات بکارگیری پول ملی دو کشور در معاملات مشترک، حرکتی تازه و خبری خوب برای دو ملت است که پیوسته خواهان تعمیق همکاریهای تهران – آنکارا هستند.
رئیسجمهور در این گفتوگوی حدود یکساعته که در آن راههای توسعه بیش از پیش همکاریهای تهران و آنکارا در حوزههای دوجانبه، منطقهای و بینالمللی مورد گفتوگو و رایزنی قرار گرفت، با بیان ضرورت حفظ امنیت مرزهای مشترک و رفع نگرانیهای احتمالی در این عرصه، اظهار داشت که تهران برای توسعه همکاریهای مشترک در حوزه های امنیتی، انتظامی و مرزبانی با آنکارا آمادگی دارد.
روحانی در بخشی از این گفتوگو به وضعیت سوریه اشاره کرد و با تاکید بر اینکه در مقطع کنونی، ایران و ترکیه به عنوان دو کشور همسایه و مسلمان سوریه وظیفه سنگینی بر دوش دارند، تصریح کرد: باید همه تلاش کنیم از بروز یک فاجعه انسانی در غوطه شرقی جلوگیری شود و تهران و آنکارا برای نجات مردم سوریه و به ویژه در غوطه شرقی وظیفه سنگینی بر دوش دارند.
رئیسجمهور افزود: تهران و آنکارا باید همه تلاش خود را برای برقراری یک آتشبس با ثبات بکار گیرند.
روحانی، ممانعت از حمله خمپارهای تروریستها از غوطه شرقی به دمشق و تضمین امنیت پایتخت، در کنار ایجاد دالانی امن برای خروج غیرنظامیانی که در آن منطقه گیر افتادهاند و همچنین تلاش برای تخلیه غوطه شرقی از تروریستها را حرکتی رو به جلو برای ایجاد امنیت در آن منطقه برشمرد و از دولت ترکیه خواست از نفوذ خود برای تحقق این اهداف استفاده کند.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه تروریستها از غوطه شرقی، دمشق را خمپارهباران میکنند، خاطرنشان کرد: اگر پایتخت یک کشور بخواهد مورد حمله تسلیحاتی تروریستها قرار گیرد، تحمل آن برای هر دولتی بسیار سخت و سنگین است.
روحانی ادامه داد: اگر موفقیتی در این زمینه حاصل شود که از سوی تروریستها حملهای صورت نگیرد، آن زمان میتوان از سایر طرفها هم خواست که حملات را متوقف کنند.
رئیسجمهور همچنین به اهمیت همکاریهای مشترک ایران، ترکیه و روسیه در مساله سوریه و اجلاس وزرای خارجه سه کشور در آستانه و اجلاس آتی سران در استانبول اشاره کرد و ابراز داشت: جمهوری اسلامی ایران کاملا آمادگی دارد هر اقدام ممکن را درغوطه شرقی برای آتشبس و ارسال کمکهای انسانی به مردم این منطقه با کمک همه کشورها و سازمانهای بینالمللی انجام دهد.
روحانی همچنین از دولت ترکیه خواست تمام تلاش خود را برای پایان دادن به محاصره زنان و کودکان در شهرهای فوعا و کفریا از سوی تروریستها بکار بگیرد.
رئیسجمهور ترکیه نیز در این تماس تلفنی با بیان اینکه موضوع بکارگیری پول ملی دو کشور در معاملات مشترک نهایی و آماده اجرا است، بیان کرد: این موضوع میتواند روابط اقتصادی دو کشور را وارد مرحله نوینی کند.
رجب طیب اردوغان، وضعیت غوطه شرقی را یک تراژدی خواند و یادآور شد: ما باید به عنوان دو کشور مسلمان و بزرگ منطقه، همه تلاش خود را بکار بگیریم و دست دردست یکدیگر به این تراژدی پایان دهیم.
اردوغان نیز با تایید ضرورت توقف حملات خمپارهای تروریستها از غوطه شرقی به ساکنان پایتخت سوریه گفت: اگر بتوانیم با تماسها و رایزنیها آتشبس را آغاز و ادامه آن را تضمین کنیم، گامهای بعدی را میتوانیم مشترک برداریم.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد که در نشست وزرای امور خارجه و سران سه کشور ایران، روسیه و ترکیه در آستانه و استانبول این موارد مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
روسای جمهوری دو کشور در این تماس تلفنی گفتند که به رایزنیها و تلاشهای مشترک خود برای پایان دادن به درگیریها در سوریه و به ویژه غوطه شرقی ادامه داده و دستورات لازم را در این عرصه صادر خواهند کرد.