arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۴۰۲۰۰۵
تاریخ انتشار: ۰۶ : ۲۰ - ۱۶ فروردين ۱۳۹۷

الاخبار: نشست آنکارا؛ صف آرایی در برابر واشنگتن

نشست آنکارا درباره سوریه که روز چهارشنبه با حضور رئیسان جمهوری ترکیه، ایران و روسیه برگزار شد، در رسانه های لبنانی بازتابی ویژه داشت. برخی از رسانه ها این نشست را صف آرایی در برابر برنامه های آمریکا در منطقه دانستند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

الاخبار: نشست آنکارا؛ صف آرایی در برابر واشنگتنبه گزارش انتخاب، روزنامه «الاخبار» لبنان با انتخاب تیتر «سه گانه روسیه، ترکیه و ایران: تقویت توافق در برابر واشنگتن» بٌعد ضد آمریکایی این نشست را برجسته کرد و نوشت: روسیه، ترکیه و ایران از دستاوردهای همکاری های مشترک خود که در آستانه و سوچی حاصل شده بود، حفاظت کردند و اختلافات موضوعی را جهت ناکام گذاشتن طرح های آمریکا در شمال و شرق سوریه که مورد توافق برنامه هیچ یک از این سه کشور نبود، کنار گذاشتند.


الاخبار در ادامه مطلب خود با تاکید بر اینکه سران سه کشور روسیه، ترکیه و ایران تضمین کننده روند گفت و گوهای سوریه هستند، نوشت: نقطه مشترک در سخنان هر یک از رئیسان جمهوری این سه کشور و همچنین در بیانیه پایانی، اشاره به نقش منفی آمریکا در نادیده گرفتن یکپارچگی سرزمینی سوریه بود. این مواضع در سایه عدم موفقیت تلاش های آمریکا در برتری دادن به دو همپیمان کُرد و تُرک خود در چارجوب منافعش بود.


روزنامه «النهار» اما با انتخاب تیتر «نشست آنکارا تلاش های خود را برای بازسازی سوریه یکی می کند» برای گزارش خود درباره این نشست، ابتدا به موضوع همکاری های ترکیه، روسیه و ایران در زمینه آتش بس دائمی در سوریه پرداخت.


سپس النهار سخنان «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه را در مورد عملیات «شاخه زیتون» در شمال سوریه بازتاب داد که او گفته بود: در این عملیات در راستای حفظ تمامیت ارضی سوریه، شمار زیادی از عناصر تروریستی گروه های دیگر را نابود کردیم.


این روزنامه لبنانی، اظهارات «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران را در تاکید بر «حفظ استقلال، حاکمیت و یکپارچگی سوریه به عنوان اصول اصلی» نیز بازتاب داد و بعد از آن سخنان «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه در پایان نشست را برجسته کرد.


تیتر النهار اشاره به سخنان رئیس جمهوری روسیه بود که گفت: ما بر تقویت تلاش ها برای بازسازی سوریه پس از درگیری توافق کرده ایم.


پوتین افزود: شرکت های روسی، اکنون حضور فعالی در این زمینه دارند و برخی پروژه ها در برخی مناطق سوریه که اخیرا جنگ در آن تمام شده، آغاز شده است و بدون سرمایه گذاری عمده، بازگرداندن سوریه به شرایط عادی غیر ممکن خواهد بود.


اما روزنامه «الجمهوریه» که عکس اصلی روی جلد را به این نشست اختصاص داده بود، تیتر «نشست آنکارا برای تثبیت آتش بس در سوریه» را انتخاب کرد و در مطلب کوتاهی در صفحه 14 خود نوشت: ولادیمیر پوتین، رجب طیب اردوغان و حسن روحانی در آنکارا پایتخت ترکیه طی بیانیه ای تاکید کردند که روند آستانه تنها اقدام بین‌المللی بوده است که در برقراری صلح و ثبات در سوریه و کاهش خشونت در این کشور سهم داشته است.


الجمهوریه به نقل از این بیانیه آورده است: این سه رئیس جمهوری باری دیگر بر عزم خود برای ادامه همکاری فعال خود درباره سوریه، جهت تثبیت آتش‌بس پایدار میان طرف‌های درگیر و پیشبرد فرایند سیاسی طبق قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل، تاکید کردند.


روزنامه «البناء» نیز با اشاره به اینکه نشست آنکار، بر اولویت داشتن وحدت، یکپارچگی و حاکمیت سوریه تاکید کرد، نوشت: این نشست در سایه سردرگمی واضح ترکیه برگزار شد.


البناء، سخنرانی اردوغان در نشست آنکارا پیرامون آتش بس سراسری و ادامه روند آستانه از یک سو و اظهارات او پس از این نشست مبنی بر قصدش برای پیشروی به سوی منبج را از سوی دیگر، نشانه سردرگمی ترکیه دانست.


این روزنامه لبنانی همچنین سخنان رئیس جمهوری روسیه را مبنی بر اینکه «جنگ در سوریه در شُرُف پایان است» برجسته کرد.


روزنامه «المستقبل» وابسته به «سعد الحریری» نخست وزیر نیز اقدام روسیه، ایران و ترکیه را در برگزاری نشست هایی برای صلح در سوریه با حضور نظامی آنان در این کشور متناقض دانست.


به نوشته المستقبل حضور این سه کشور در جنگ سوریه و اصرار تهران و مسکو بر بقای «بشار الاسد» در قدرت منجر به افزایش تنش شده است و بر اثر آن از سال 2011 تا کنون 350هزار نفر کشته شده اند.


تارنمای «العهد» لبنان هم ضمن اعلام اینکه سه کشور روسیه، ایران و ترکیه بر وحدت جغرافیایی و حاکمیت کشور سوریه توافق و تاکید دارند، اما از برخی اختلافات میان آنها خبر داد.


به نقل از برخی منابع العهد، درحالی که روسیه و ایران نظام ریاست جمهوری را برای سوریه مورد حمایت می دهند، ترکیه بر تغییر نظام سوریه به پارلمانی اصرار دارد و سه کشور توافق کردند که در مورد این بند در آینده نزدیک گفت و گو کنند.


اختلاف دیگر در میان اعضای نشست آنکارا به گزارش العهد، درباره الگوی حاکمیت سوریه است. روسیه طرح کشوری فدرالی را دارد و از کردها برای تشکیل اقلیم کردی در شمال سوریه حمایت می کند، اما این طرح روس ها با مخالفت ترکیه و ایران روبرو شده است و ترکیه به شدت قبول این طرح را رد کرده اما بحث بر سر این موضوع نیز به آینده موکول شده است.


این تارنمای لبنانی، نقطه اختلاف اصلی را بر سر چگونگی پایان دادن به حضور گروهک تروریستی «جبهه النصره» در ادلب عنوان می کند که به «هیئت تحریر الشام» موسوم است.


تارنمای «النشره» هم در مقاله ای، نشست سه جانبه رؤسای جمهوری ایران، روسیه و ترکیه را «برداشت پیروزی الغوطه» توصیف کرد و برای نبرد غوطه چند برنده و بازنده را ذکر می کند.


النشره، با بررسی پیروزی های اخیر در غوطه شرقی، اولین و بزرگترین بازنده این میدان را عربستان سعودی و دومین بازنده را قدرت های بزرگی دانست که می خواستند از هرگونه اقدام نهایی در غوطه جلوگیری کنند.


این تارنمای لبنانی ترکیه را نخستین برنده این نبرد می داند چرا که ارتش سوریه و نیروهای متحدش را مشغول غوطه کرد تا خود عفرین را تصرف کند. دومین پیروز این میدان نیز از نظر «لیلی الرحبانی» نویسنده النشره، ملت و دولت سوریه هستند که با فتح نبرد غوطه از خطر همیشگی و حملات هر روزه تروریست ها به دمشق رهایی یافتند.


تارنمای شبکه تلویزیونی «المیادین» هم در یک گزارش نوشت: نشست آنکارا پایانی برای داعش و القاعده در سوریه و تسهیل شروع کار کمیته قانون اساسی است.


این تارنما، تاکید روسای سه گانه در بیانیه پایانی بر «آغاز به کار کمیته قانون اساسی سوریه در سریعترین زمان ممکن»، و «ادامه همکاری تا پایان یافتن گروهک های تروریستی داعش و القاعده در سوریه» را برجسته کرد.

منبع: ایرنا
نظرات بینندگان