محمدحسن انتظاری عضو شورای عالی فضای مجازی و دبیر سابق این شورا در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص تلگرامهای فارسی اظهار داشت: طبق مصوبه ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی در شورای عالی فضای مجازی، همه پیامرسانهایی که قصد فعالیت در کشور را دارند باید مجوز دریافت کنند. در وزارت ارتباطات کمیتهای متشکل از برخی از اعضای شورای عالی فضای مجازی و دستگاههای دیگر به وجود آمده که مسئول اعطای مجوز به این پیامرسانها میباشد و هیچ یک از پیامرسانهای خارجی نمیتوانند بدون دریافت مجوز در کشور فعالیت کنند، اما این مراحل در خصوص تلگرامهای فارسی اجرا نشده است. چون تلگرامهای فارسی بر بستر تلگرام اصلی فعالیت دارند، پس از فیلترینگ تلگرام تصمیم بر این شد که آنها فعالیت خود را بر بستر پیامرسانهای داخلی ادامه دهند و به پیامهای داخلی ملحق شوند که متأسفانه تا الآن این اتفاق نیفتاده است.
انتظاری ادامه داد: مسئولان مربوطه یک سری توجیهاتی را برای ادامه فعالیت برخی از این تلگرامهای فارسی ارائه میکنند؛ مانند اینکه وجود آنها میتواند به روند مهاجرت مردم از تلگرام به پیامرسانهای داخلی کمک کند و مانع از ایجاد مشکل برای مردم به خاطر مسدودسازی ناگهانی تلگرام شود. اما این توجیهات اگر هم قابل پذیرش بودند، از الآن به بعد و با گذشت نزدیک به یک ماه و نیم از فیلترینگ تلگرام، دیگر قابل قبول نیست. ادامه فعالیت این ابزارها که بر بستر یک پیامرسان خارجی کار میکنند به هیچ وجه مورد تأیید نیست و آنها باید مسدود شوند.
وی همچنین اظهار داشت: تأکید ما بر این است که پیامرسانهایی که کاملاً ایرانی هستند، در داخل کشور فعالیت کنند و فعالیت این دست از پیامرسانها که مالکیت ایرانی دارند اما بر بستر یک ابزار خارجی کار میکنند، حتی با دریافت مجوز هم مطلوب ما نیست.
عضو شورای عالی فضای مجازی در رابطه با اینکه چرا پس از فیلترینگ تلگرام، همه تلگرامهای فارسی غیر از دو سه مورد مسدود شدند، ابراز داشت: در تصمیمگیریهایی که در این زمینه صورت گرفت، اسم خاصی از هیچ یک از این ابزارها برای داشتن مجوز ادامه فعالیت آورده نشد و برای همه آنها یک تصمیم مشترک گرفته شد؛ لذا اینکه برخی از تلگرامهای فارسی بر خلاف بقیه اجازه فعالیت دارند، جزو تصمیمات غیر رسمی مسئولان است و مورد تأیید نیست.
دبیر سابق شورای عالی فضای مجازی در خصوص دسترسی آزاد به فیلترشکنها و اینکه با این دسترسی، فیلترینگ تلگرام دچار چالش شده است، اظهار داشت: طبق آن دستوری که مبنی بر فیلترینگ تلگرام صادر شده، باید دسترسی به فیلترشکنها هم مسدود شود و وضع فعلی حتماً باید اصلاح شود.
انتظاری ادامه داد: اینکه با فیلترینگ تلگرام مخالفت شود با این استدلال که مردم به سراغ فیلترشکنها میروند و این برای آنها مضر است، قابل قبول نیست. شاید کسانی که این حرفها را مطرح میکنند علت مخالفتشان چیز دیگری باشد و مسئله فیلترشکنها را بهانهای برای حمایت از تلگرام قرار دادهاند. متأسفانه برخی هم این توجیه را میآورند که به ما دستور فیلترینگ تلگرام داده شده و دستوری مبنی بر مسدودسازی فیلترشکنها وجود نداشته که این هم درست نیست، زیرا شورای عالی فضای مجازی چند سال قبل مصوبه بسیار محکمی در خصوص مسدودسازی فیلترشکنها و ویپیانها داشته و آن مصوبه چندین بار ابلاغ شده و الآن لازمالإجرا است؛ البته در آن مصوبه شرایط خاص برخی دستگاهها یا افراد برای استفاده از اینترنت بدون فیلتر دیده شده اما در کل فیلترشکنها باید از دسترس خارج شوند.
وی در پایان تأکید کرد: در هر حال مرکز ملی فضای مجازی باید این ناهماهنگی را برطرف کند و وزارت ارتباطات هم ضمن هماهنگی با مرکز، باید نهایت همکاری را داشته باشد. نظارت بر روند مهاجرت مردم به پیامرسانهای داخلی با مرکز ملی فضای مجازی است و همه ارگانها باید با این مرکز هماهنگ باشند و در حالت کلی در روند این مهاجرت نباید هیچ برگشت به عقبی وجود داشته باشد.