وزیر امور خارجه ایران بخش خصوصی را موتور محرکه اقتصاد خارجی کشور خواند.
به گزارش «انتخاب»، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران امروز (یکشنبه) در نشستی در اتاق بازرگانی، صنایع، تعاون و کشاورزی ایران طی سخنانی به تشریح آخرین تحولات در برجام پس از خروج آمریکا پرداخت و عنوان کرد: بخش خصوصی را موتور محرکه اقتصاد خارجی کشور است.
ظریف همچنین گفت: اگر خودمان براساس رفتار و گفتار خودمان ناامیدی را از اقتصاد ایران به دنیا تزریق کنیم نباید منتظر باشیم که دنیا به اقتصاد ایران امیدوار باشد.
وی در بخشی از اظهاراتش عنوان کرد: ادعا می شود چرا آمریکا از برجام خارج شد، حتما برجام ایرادی داشته است. آمریکا از نفتا، توافق پاریس، توافق همکاری های اقتصادی اقیانوس آرام و مقررات بین المللی دیگری خارج شد، آیا این توافقات ایراد داشته است؟
وزیر خارجه همچنین گفت: خبرگزاری رویترز روزی ٥٠ خبر دروغ از اقتصاد ایران مخابره می کند.
وی افزود: گروهی در ایران بازار را تحریک می کنند که همه دارند از ایران می روند.
ظریف اضافه کرد: هدف آمریکا خروج ایران از برجام است این بدان معنا نیست که ما هیچ وقت از برجام خارج نمی شویم. آمریکا در این هدف در دنیا منزوی است.
رئیس دستگاه دیپلماسی در بخش دیگری از اظهاراتش با بیان اینکه موتور محرکه اقتصاد کشورهای اروپایی شرکتهای کوچک و متوسط هستند، عنوان کرد: کلید حل مشکل ما شرکتهای کوچک و متوسط است.
وزیر خارجه پیشنهاد داد: کمیته ای در اتاق بازرگانی تشکیل شود و شرکتهای کوچک و متوسط ایرانی و متناظر شرکتهای اروپایی آنها را شناسایی کند.
او گفت: دلواپسان از من ایراد گرفتند که گفتم که قدرت نظامی به تنهایی باعث پیشرفت نمیشود.
وزیر خارجه همچنین بیان کرد: در دوران تحریمهای گذشته یک عاملی که باعث عدم کار با ایران می شد، می گفتند عامل بدنامی، می گفتند هزینه بدنامی کار با ایران برای ما باعث می شود با ایران کار نکنیم، این روش یک هزینه بود، اما امروز هزینه بدنامی را ترامپ پرداخت.
ظریف اضافه کرد: گرچه در کوتاه مدت هارت و پورت آمریکایی ها موثر می شود، ولی در درازمدت هزینه بدنامی ترامپ به نفع ما تمام می شود.
وی عنوان کرد: اروپا منافع راهبردی در حفظ برجام دارد، ولی اینکه چقدر هزینه می دهد در این زمینه، جای سوال دارد.
ظریف همچنین خاطرنشان کرد: ناموفق شدن برجام برای ما خیلی خطرناک است گرچه اگر مجبور شویم این کار را می کنیم گرچه از انتخابهای نظام نیست.
وی همچنین گفت: مشکل بانکی ما برجام نبود.
وزیر خارجه افزود: انسجام ملی امروز از نان شب، آب و هوا برایمان مهمتر است.
وزیر خارجه کشورمان تاکید کرد: اگر چه در کوتاهمدت هارت و پورتهای ترامپ به ضرر ماست اما در دراز مدت این وضعیت به نفع ما خواهد شد.
محمدجواد وزیر امور خارجه اجلاس ماهیانه اتاق بازرگانی با اشاره به مسائل اعضای پارلمان بخش خصوصی کشور گفت: دوستان نکات بسیار مهمی را امروز مطرح کردند که آن نگرانیها به حق بود. البته بخشی از آنها مربوط به سیاست داخلی که من آنها را حتما به دوستان منتقل خواهم کرد و بخشی دیگر مربوط به روابط بین الملل بود.
وی ادامه داد: دوستان بر اهمیت قدرت اقتصاد در اقتدار ملی تاکید داشتند این در حالی است که یکی از مواردی که افراد دلواپس به من ایراد میگرفتند عدم اهمیت دادن به قدرت نظامی است در حالی که در کنار این قدرت، قدرت اقتصادی هم از اهمیت بسزایی برخوردار است.
ظریف ادامه داد: زمانی دیپلماسی قایقهای توپسار قدرت یک کشور را تعیین میکرد که این رفتار مربوط به قرن ۱۸ میلادی است اما از ابتدای قرن بیستم این قدرت اقتصادی است که در دنیا حرف اول را میزند. از همان زمان دیگر دیپلماتها فقط نماینده بخش سیاسی نبودند بلکه در حوزه اقتصادی نیز فعالیت میکردند.
وی ادامه داد: قدرتها دیگر براساس برد تانک و موشک سنجیده نمیشوند بلکه برد کلام و قدرت مهم است. در تحریمهای گذشته یکی از عواملی که باعث کار نکردن با ایران بود عامل بدنامی بود که امروز این هزینه بدنامی را باید ترامپ پرداخت کند. اگر چه در کوتاهمدت هارت و پورتهای ترامپ به ضرر ماست اما در دراز مدت این وضعیت به نفع ما خواهد شد.
وزیر خارجه کشورمان تصریح کرد: آمریکاییها مجاری تنفسی ما را شناسایی کردهاند و اگر نکرده بودند با دستگیری ضراب و پسر آقای صدر هاشمی تاکنون شناسایی کردند. نکتهای که ما باید در نظر داشته باشیم متکثر شدن منابع قدرت است. ما باید مراقب باشیم که از این تکثر قدرتمان را از دست ندهیم.
وی ادامه داد: یک مسئول فقط نباید پیشبینی کند بلکه آن را باید محقق کند. اگر شما به عنوان سهامدار یک بنگاه اقتصادی اعتقاد داشته باشید که سهام آن بنیاد در آینده سقوط خواهد کرد پس شروع به عرضه سهام خواهید کرد و بازار در اثر عرضه بیشتر از تقاضا قیمت سهام پایین خواهد آمد و درواقع پیشبینی شما درست خواهد شد. در برجام نیز اگر این پیشبینی را کنیم پس برجام نیز شکست خواهد خورد.
وزیر امور خارجه افزود: ادعا میکنند چون آمریکا از برجام خارج شده پس برجام ایراد داشته است. آمریکا از پیمانهای نفتا، پاریس و همکاریهای اقیانوس آرام هم خارج شد. آیا آنها هم ایراد داشتهاند؟ چرا باید با دست خودمان دستاوردهای خودمان را زیر سوال ببریم. الان که دو سال از برجام گذشته دوستانی که میگفتند توافق هستهای هیچ دستاوردی نداشته امروز در خبرگزاریها، در روزنامههای خودشان تیتر میزنند که چرا فلان شرکت خارج شد.
وی افزود: ما امروز نباید خیالبافی کنیم بلکه نیاز به امید داریم. اگر براساس رفتار و عملکرد خودمان به جامعه امید را تزریق نکنیم.
مهمترین اظهارات ظریف به شرح زیر است:
در مذاكراتى كه با اروپايى ها، چين و هند و ساير كشورها داشتیم به جز رژیم صهيونيستى و سه کشور همسایه جنوبی همه متفق القول اند كه برجام بايد ادامه داشته باشد.
موتور محرك اقتصاد اكثر كشورهاى اروپايى شركت هاى كوچك و متوسط است كه حتى مى توانند جايگزين شركتهاى بزرگ شوند.
توتال وقتی در یک کشور کاری انجام میدهد فقط كار مديريت و سرمايه گذارى را انجام مى دهد و بقیه کار را این شرکتها انجام میدهند.
پیشنهاد من این است که كميته اى در اتاق بازرگانى براى شناسايى شركت هاى كوچك و متوسط ايرانى كه متناظر با شركت هاى كوچك اروپايى هستند، ايجاد كنيم و از امکانات جدیدی که ایجاد میشود استفاده کنیم.
ما مى توانيم برجام را موفق يا نا موفق كنيم اما نا موفق كردن برجام به ضرر ما خواهد بود.
امروز انسجام داخلی از نان شب و هوا مهمتر است. دنیا ما را دارای عزت میداند چرا ما خودمان با عزت نمیدانیم.
در مورد مسایل بانکی بخشی از مشکلات با برجام حل شد اما در زمینه شفافیت بنا نبود که برجام کاری بکند.
همانطور كه در برجام بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبرى پيش رفتيم، مشكلات نظام بانكى و پولشويى را نيز مى توانيم با فرمايشات ایشان حل كرده و پيش ببريم، مشکل FATF را بر اساس نظر مقام معظم رهبری حل خواهیم کرد.
موضوع بانكى از طریق بانك هاى يورويى حل خواهد شد.
همه چيز را سياه و سفيد نبينيم. موانع در كشور بسيار است اما اعتقاد دارم اين موانع قابل حل است. در ايران همه داخل يك كشتى قرار داريم.
هدف دشمن نظام و رييس جمهور و دولت فعلی نیست، بلكه هدف اصلى ايران و نابودى آن است.
ما در ایران از اصولگرا، اصلاحطلب، بیخط، مخالف جمهوری اسلامی ایران و یا مخالف دولت همه در یک کشتی نشستهایم و اکنون هدف دشمنان نه نظام ایران، نه دولت روحانی، بلکه هدف ایران است.
خیال نکنید که اگر آقای روحانی رفت و اصولگرایان آمدند موفق میشوند.
بعضیها خیال نکنند که اگر جمهوری اسلامی ایران رفت آنها سر کار میآیند.
در ارتباط با بحث شفافیت مالی و بحث مبارزه با تامین مالی تروریسم و پولشویی میتوانیم در قالب فرمایشات مقام معظم رهبری طرحهایی را ارائه دهیم و در این زمینه در حال گفتوگو و رایزنی هستیم.