در حالی که ترمیم کابینه به یک مطالبه همه گیر تبدیل شده، تعلل دولت در انجام تغییرات که خود وعده ی آن را داده، همچنان ادامه دارد و این در حالی است که اوضاع اقتصادی بهبودی پیدا نکرده و حتی قیمت سکه امروز بار دیگر از مرز سه میلیون تومان عبور کرده است.
به گزارش «انتخاب»، قیمت سکه بهار آزادی امروز بار دیگر از مرز سه میلیون عبور کرد و به 3 مسلیون و 25 هزار تومان رسید. قیمت دلار در بازار غیررسمی هم تعریف چندانی ندارد و صحبت از خریدوفروش آن با قیمت 8400 تومان است. این در حالی است که قیمت یورو نیز به 9900 تومان رسیده. در این شرایط انتظار از دولت آن بود که دست کم تغییرات وعده داده شده پیرامون ترمیم تیم اقتصادی دولت را زودتر اجرایی کند اما ظاهرا هیچ خبری از این اتفاق نیست.
اصلاح طلبان و حامیان دولت مدت هاست از روحانی به طور متناوب خواسته اند تا تیم اقتصادی کابینه خود را ترمیم کند. اخیرا و با بروز مشکلات اقتصادی فراوان، اصولگرایان منتقد و مخالف دولت نیز به این جرگه پیوسته اند. ششم تیر هم 187 نماینده مجلس در نامه ای به روحانی خواستار ترمیم کابینه شدند. امضای نامه توسط این تعداد نماینده، به وضوح نشان می دهد که ترکیب امضاکنندگان از هر سه فراکسیون مجلس بوده است.
در همین روز، محمود واعظی رییس دفتر رییس جمهور رسما تغییراتی در کابینه را تایید کرد. او گفت: «در این دولت با هدف پویایی، تغییر در کابینه خواهیم داشت.»
حسن روحانی هم در سخنرانی خود در عصر همان روز 6 تیرماه گریز کوچکی به ترمیم کابینه زد و بدون اشاره مستقیم به این موضوع گفت: امروز باید به فکر مشاورین و کارشناسان جدید باشیم و از افکار همه استفاده کنیم. امروز وزیر، معاون وزیر و مدیر کل باید احساس کند و در عمل نیز نشان دهد که شرایط امروز با قبل متفاوت است.
اکنون سه روز از تایید رسمی ترمیم کابینه توسط واعظی می گذرد. در حالی که گمانه زنی ها در این خصوص به اوج خود رسیده، هنوز هیچ خبری از ترمیم کابینه نیست. این در حالی است که تغییری در اوضاع اقتصادی کشور ایجاد نشده و افکار عمومی و نیز فعالان بازار هم منتظر اعلام تغییرات هستند؛ تغییراتی که می تواند دست کم از نظر روانی، کمی به آرامش بازار کمک کند.
عبدالله ناصری، عضو شورای مشورتی رییس دولت اصلاحات در این خصوص: او با بیان اینکه «جراحی حساس و مهمی در کابینه باید صورت بگیرد» به «انتخاب» گفته است: اگر این اتفاق بخواهد با یکی دو تغییر کوچک انجام شود، پذیرفته نیست.
او درباره ابعاد تغییرات مورد انتظار در کابینه روحانی هم گفت: گلوگاه اصلی تحولات، سازمان مدیریت و برنامه ریزی است و نخ تسبیح تیم اقتصادی دولت همان جاست. طبیعتا اگر یک شخص کاردان و شایسته در حوزه توسعه اقتصاد و برنامه ریزی بیاید، با هماهنگی او باید بخش های دیگر را هم تکان داد.
محسن رهامی، عضو شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان هم در گفت و گو با «انتخاب»، در این خصوص ابراز امیدواری کرده بود: صحبت های روحانی فقط حرف درمانی نباشد، و منجر به تغییراتی در تصمیمات و مدیریت کابینه شود، و از مجموعه حامیان مشورت گرفته شود، می تواند مثبت باشد اما اینکه تغییرات بدون مشورت با حلقه های بسته محدود گرفته شود، چندان تاثیری در اوضاع کشور نخواهد داشت
نکند روغن ریخته را نذر امامزاده کنند؟!
طبیعی است سرعت در تصمیم گیری و انجام تغییرات، از مهمترین عواملی است که می تواند به بهبود اوضاع از نظر ذهنی و روانی کمک کند. با این وجود، عجیب است که هنوز هیچ خبری از تغییرات نیست و همچنان افکار عمومی منتظر اقدامات دولت هستند!
حال ، باید از دکتر روحانی و تیم بسته اقتصادی و دفتر رییس جمهور پرسید، منتظر چه هستید و تصور می کنید، قرار است سیاست های سوخته تیم فعلی، چه معجزه ای بکند؟ آخرین تیر غیب تفکرات و استراتژی های ناقص تیم اقتصادی فعلی، تداوم افزایش قیمت سکه و دلار است که لابد این هم، از دسته حباب های ناتمام است!
اما نکند منتظرید در این شرایط حساس، زمان خریده تا مردادماه و موعد تغییر رییس بانک مرکزی و پایان حکم رسمی او برسد و آن زمان، سیف را تغییر دهید و با همین یک تغییر بدیهی، مشکل را پایان یافته تلقی کنید؟ اگر چنین باشد، این رفتار احتمالی مصداق ضرب المثل «روغن ریخته را نذر امامزاده کرده» است که نشاندهنده عدم تشخیص شرایط حساس کشور است!
درحالیکه اصل موضوع، تنها سیف و بانک مرکزی نیست! محل اصلی اشکال، البته به جز بانک مرکزی، برخی دیگر از استراتژی های اقتصادی سوخته و امتحان پس داده کنار گوش شما هستند! سازمان برنامه ، معاونت اقتصادی ، مشاوران اقتصادی - سیاسی و ....را نیز دریابید! لختی تعلل، باید؛ زمان به نفع شما و کشور نیست!
بر هیچ یک از آگاهان و اطرافیان دولت پوشیده نیست که حلقه ای در اطراف رییس جمهور، بیشترین تاثیر را روی او در تصمیمات دولت دارند. حسن روحانی در حوزه مسائل اقتصادی در نهایت به نیلی و نهاوندیان مراجعه و تصمیم گیری می کرد. اکنون هم اگر قرار باشد ترمیم کابینه نیز به شیوه سابق، انجام شود، در واقع باید منتظر دستپخت همین دو نفر باشیم. بنابراین این تصور که تصمیمات جدید آنها اقتصاد کشور را متحول کند، از همین حالا محکوم به شکست است. روحانی اخیرا از مدیرانش خواسته «باید به فکر مشاورین و کارشناسان جدید باشیم». اما آیا خود نیز به این توصیه عمل می کند؟