بانی فیلم نوشت: احمدرضا گرشاسبی کارگردان سینما و تلویزیون ضمن تقدیر ازعملکرد کانون کارگردانان در دورجدید فعالیتش، میگوید اعضای آن در صورت برنامهریزی صحیح و تمرکز بر مسئولیتهایشان میتوانند خیلی به گرهگشایی و رفع مشکلات سینما کمک کنند.
کارگردان «شرایط عینی» که مدتی پیش برای همکاری با شبکه GEM راهی کشور ترکیه شده بود و پس از چندی قید این همکاری را زد و به کشور بازگشت، در پاسخ به اینکه آیا شکست تجاری فیلم آخرش «اینجا شهر دیگری است» در سال ۹۴ زمینهساز مهاجرت او به شبکه GEM شد گفت: ماجراهای این فیلم و شرایط اکرانش به هیچ وجه تأثیری در رفتن من نداشت. آن فیلم به خاطر محتوا و نگرشش سه سال توقیف بود. حتی قرار بود طی یک برنامه مهندسی و طراحی شده این فیلم را بسوزانند که ممکن نشد! شما بزرگترین فیلم تاریخ سینما را هم در ماه رمضان بیاورید ساعت ۲ بعدازظهر همزمان با بازی تیم ملی فوتبال با آرژانتین نمایش دهید و از آن طرف بازی تیم ملی والیبال با برزیل هم برگزار شود، نتیجهاش بهتر از این نمی شود که سر «اینجا شهر دیگری است» آمد. ضمن اینکه آن فیلم بدون اطلاع قبلی و بدون «سردر» در ماه رمضان اکران شد. پس خوتان قضاوت کنید چنین فیلمی آیا جز شکست در گیشه سرانجامی خواهد داشت؟! حال آنکه این فیلم یک میلیارد و دویست تومان بودجه داشت، اما مقدار کمی از این رقم به پروژه رسید. من آن زمان درخواست کرده بودم تا حسابرسی شود پولی که به عنوان وام برای ساخت فیلم داده شده، کجا رفته است. اگر پشت پرده و اتفاقات ناگفته این فیلم موشکافی و بررسی شود، خیلی از حقایق روشن می شود. اما اینکه بگویم فروش پایین آن فیلم در رفتن من به GEM موثر بود، واقعیت ندارد.
گرشاسبی ادامه داد: واقعیت آنکه فضای سینمای ایران متأسفانه سالم نیست. مخصوصاً در جایی که برای استفاده از کمک نهادهای کاملا دولتی باید از فیلترهایی عبور کنید. وقتی وارد این جریانات نمی شوید، راه به رویتان بسته می شود. این موانع بود که نمی گذاشت کار کنم. ماههاست پروژه هایی با درجه کیفی الف و تصویب شده در صدا و سیما دارم که بی دلیل می گویند بودجه نیست و امکان ساختشان فراهم نمی شود. حتی یک سریال شبکه نمایش خانگی تصویب شده دارم که یک تهیه کننده آذربایجانی اعلام آمادگی کرد تا نصف بودجه اش را تامین کند، ولی موانعی به وجود آمد و ممکن نشد.
او درباره ماجرای مهاجرت خود به GEM توضیح داد: رفتن من به شبکه GEM اینطور بود که از طرف مدیر شبکه با من تماس گرفتند و دعوت به کار شدم. همان موقع به مدیرسابق شبکه آقای کریمیان که بعدها ترور شد گفتم بنده فیلم های شما را ندیده ام، ولی هر جا می روم از آنها بد می گویند و صحبت از غیراخلاقی بودن آنهاست و همین مسئله مانع همکاری ما می شود. او در پاسخ به من خیلی خلاصه گفت که این طور نیست و او قصد دارد که از تولیدات ایرانی حمایت کند و برای ساخت فیلم وسریال نیاز به فیلمسازان خوب داخلی دارد. قرار شد من به ترکیه بروم و طی جلساتی راهی برای همکاری فیلمسازان خوب و ارزشمند پیدا کنیم. در عین حال تصمیم داشتیم کارهایی ساخته شود که مطابق با ارزشهای فرهنگی و با بار معنوی و هنری باشد.
احمدرضا گرشاسبی
کارگردان فیلم «بانی چاو» افزود: متأسفانه آنجا جریانی پشت پرده مسائل را طرح ریزی و هدایت می کرد که در نهایت هم متوجه نشدم سرنخش به کجا وصل می شد. ظاهرا افراد دیگری بودند که در صورت تغییر مشی شبکه منافع شان به خطر می افتاد و در مقابل تصمیماتی که من و مدیر شبکه در جلساتمان می گرفتیم، مانع ایجاد می کردند. بعد از ۴-۵ ماه همکاری با GEM دیدم سرگردان هستیم و کاری هم از پیش نمی رود. قرار بود دو- سه سریال خیلی خوب و ارزشمند ساخته شود که نشد و من هم دیدم شرایط مناسب نیست و در نهایت قطع همکاری کردم و به ایران برگشتم.در کل هم من سه تله فیلم ۹۰ دقیقه ای برای GEM ساختم که همگی مبتنی بر ارزشهایی بودند که به آنها پایبندم و در هیچکدام بیاخلاقی وجود ندارد.
احمدرضا گرشاسبی ادامه داد: من با سعید کریمیان جلسات متعددی داشتم و به توافق های خوبی هم می رسیدیم، اما به محض اینکه از هم فاصله می گرفتیم، نظرش برمی گشت. شنیده بودم که می گفتند برخی از افراد خانواده کریمیان زیاد موافق این قضیه، یعنی ایجاد تغییرات در روند برنامه سازی شبکه نبودند. اواخر پاییز سال ۹۵ اعلام کردم که نمی توانیم همکاری کنیم. در نهایت استعفا دادم، چون حس می کردم رابطه ما دیگر رابطه درستی نیست. این شد که تصمیم گرفتم همکاری ام را با GEM قطع کنم و به ایران برگشتم.
این کارگردان گفت: تمام بحث سر این است که گفته می شود این شبکه معاند است. حالا در اینکه GEM یک شبکه غیرفرهنگی است بحثی نیست، ولی نشان های از معاند بودن در این شبکه ندیدم که اگر می دیدم قطعا با آنان همکاری نمی کردم. عقل سلیم هم می گوید عاقلانه نیست که با شبکه ای معاند همکاری کنید. خب اگر دلیلی ارائه شود بر معاند بودن این شبکه و بعد ثابت شود من با علم بر معاند بودن با این شبکه همکاری کرده ام، درست است و خودم را مستحق مجازات می دانم. متاسفانه یک سال و نیم است که ممنوع الکار هستم و چندین اسپانسر برای یک سریال و فیلم سینمایی از دست داده ام. از مسئولیان و متولیان امر انتظار دارم به عنوان کسی که در دوران حرفه ای خود سعی کرده کار ناسالم انجام ندهد و در تمام دورانی که در شبکه GEM بودم همه می دانند کوچکترین تخلف فرهنگی از من سر نزده، با رافت اسلامی با من برخورد شود و اجازه دهند کارکنم. به نظرم این همه سختگیری خیلی در شأن فیلمسازی که به مبانی فرهنگی پایبند بوده نیست و من هم قبلا از همکاری با GEM ابراز ندامت کرده ام و می دانم که اشتباه کردم. من دوست دارم در این کشور بمانم و فعالیت فرهنگی ام را ادامه دهم.امیدوارم مسئولان به این درخواست من توجه کنند.