یکصد و بیست و نهمین ﻧﺸﺴﺖ ﺧﺒﺮی سخنگوی دستگاه قضا آغاز شدسخنگوی قوه قضاییه گفت: تعداد افراد بازداشت شده در پروندههای اقتصادی اخیر به ۶۷ نفر رسیده است.
ﺑﻪ ﮔﺰارش «انتخاب» به نقل از خبرگزاری ها؛ حجت الاسلام و المسلمین غلامحسین محسنی اژهای سخنگوی قوه قضاییه در یکصد و بیست و نهمین نشست خبری خود با اصحاب رسانه که امروز (یکشنبه) برگزار شد، ضمن تسلیت شهادت امام جواد (ع) اظهار داشت: روز سخت کوشان و خبرنگاران را به افرادی که دارای شغل سخت هستند و افرادی که درست اخبار را منتشر میکنند تا از مفاسد اقتصادی جلوگیری کنند، تبریک میگویم.
وی گفت: جنایت وحشتناک رژیم سعودی را که باعث کشته شدن تعدادی از کودکان یمنی شد را به شدت محکوم میکنیم.
سخنگوی قوه قضاییه تصریح کرد: دشمن ما آمریکا کماکان تحمیل فشارها بر مردم ما را دنبال میکند و تلاش دارد به اقتصاد ما فشار وارد کند و به مردم ضربه بزند، اما کور خوانده است، زیرا مردم ما این گونه فشارها را میشناسند و در برابر آن مقاومت و ایستادگی میکنند. دشمنان علاوه بر آن برای کشور ما پمپاژ اخبار دروغ میکنند و میخواهند مردم را نا امید کنند. در کنار آنها عوامل ضد انقلاب در جهت تحرکات ایزایی و دورغ پراکنی از آنها حمایت میکنند و عدهای هم در خارج از کشور با احتکار و قاچاق کالا با سودجویی، آب به آسیاب دشمن میریزند و به مردم فشار میآورند.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای گفت: برای جلوگیری از کار این سودجوبان در دادستانی تهران تعدادی بازپرس ویژه در نظر گرفته شد و دادستانی تهران به کار آنها نظارت دارد و معاون اول قوه قضاییه نیز به کار همه رسیدگی میکند و دادستان کل کشور هم وظیفه همکاری در این زمینه را بر عهده دارد.
وی با بیان اینکه تا امروز ۶۷ نفر در پروندههای اقتصادی اخیر بازداشت و تعدادی نیز با قرار وثیقه آزاد شدند، افزود: برای بیش از ۱۰۰ نفر حکم ممنوع الخروجی صادر شد و برای ۲۵ نفر نیز کیفرخواست صادر شده است.
سخنگوی دستگاه قضا تصریح کرد: نخبگان و علما و مردم هم انتظار دارند که به این پروندهها بدون بروکراسی اداری رسیدگی شود. ما هم برای این درخواست مردم نیازمند اجازه بودیم که یا باید از مجلس اجازه میگرفتم که زمان بر بود، به همین دلیل از رهبر انقلاب اجازه خواستیم که ایشان هم اجازه دادند و قرار شد تا ۶ شعبه دادگاه ویژه که در هر شعبه ۳ قاضی حداقل با ۲۰ سال سابقه قضاوت، به این پروندهها رسیدگی کنند که در مجموع ۱۸ قاضی میشود و اگر لازم باشد شعبههای دیگر هم تشکیل میشود.
معاون اول قوه قضاییه در پاسخ به این سوال که افکار عمومی چگونه از احکام متهمان اقتصادی اطلاع پیدا میکنند و مطمئن میشوند که این احکام قاطع بوده است یا خیر؟، گفت:اولا در دادگاههای علنی که در حال حاضر برگزار میشوند، حق انتشار مطالب در آنها وجود ندارد، به همین دلیل از رهبر انقلاب اجازه گرفتیم که مطالب دادگاههای علنی را با اسم و عکس متهمان در صدا و سیما و رسانهها منتشر شود.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای ادامه داد: افساد فی الارض حکم اعدام دارد، اما حکم اخلال در نظام اقتصادی صرفا اعدام نیست. اگر مجرم علم داشته باشد که کاری که انجام میدهد به نظام ضربه میزند، برای او حکم اعدام مطابق قانون صادر میشود. زیرا در مردم بی اعتمادی ایجاد میشود و این سوء استفادههای دشمن به نوعی ضربه به نظام است.
وی افزود: بر اساس اجازهای که از رهبر انقلاب گرفته شده است، اگر جرم افساد فی الارض و اخلال در نظام اقتصادی کشور ثابت شود، در حکم متهم تخفیف داده نمیشود و این فرد تا صدور حکم قطعی در بازداشت میماند.
سخنگوی دستگاه قضا در رابطه با تشکیل پلیس قضایی گفت: برای این موضوع لایحه داده شده، اما تصویب آن دست ما نیست.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای در رابطه با اتهاماتی که در مجلس در جلسه استیضاح وزیر کار مطرح شد و آیا دادستانی کل کشور به این موضوع ورود پیدا میکند؟، گفت: بر اساس ماده ۵۹۸ و ۵۹۹ قانون اگر مدیران از یک نوع فساد، اتهام و اختلاس اطلاع داشته باشند، باید آن را اطلاع دهند و در غیر این صورت به ۶ ماه حبس و عزل از کار محکوم میشوند.
وی گفت: این مدیران باید اتهامات را اطلاع دهند و اگر اطلاع ندهند خودشان به عنوان مجرم تحت تعقیب قرار میگیرند و مدعی العموم به سراغ آنها میرود، حتی اگر شکایتی وجود نداشته باشد.
سخنگوی قوه قضاییه تصریح کرد: از طرف دیگر مسئولان بدون مدرک صحبت نکنند. به دادستان هم تاکید شده است تا این صحبتها را پیگیری کند که آیا این افراد دلیل و مدرکی برای ادعاهای خود دارند که اگر مدرکی دارند، چرا تا امروز اطلاع ندادهاند.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای گفت: در مجلس هم هیئتی وجود دارد که مواردی را که مطرح میشود و در راستای وظایف نمایندگان مجلس نیست را میتواند با شاکی خصوصی به قوه قضاییه اطلاع دهد. حال باید هیئت مسئول موارد مطروحه را بررسی کند تا ببینند موارد با وظایف نمایندگان تطبیق دارد یا نه.
وی در پاسخ به این سوال که گفته میشود پسر نوبخت با مقداری سلاح بازداشت شده است، آیا این موضوع صحت دارد یا خیر؟، گفت: در این رابطه دیر یا زود مطلع میشوید.
سخنگوی قوه قضاییه در رابطه با دستگیری، ولی الله سیف رئیس سابق بانک مرکزی گفت: در مواردی افراد به عنوان مطلع به دادگاه میآیند و تا کنون چیزی درباره بازداشت سیف اعلام نشده است.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای در رابطه با تشکیل پروند برای احمدی نژاد گفت: برای احمدی نژاد پرونده تشکیل شده و در دست بررسی است و مانند گذشته میگویم که باید صبر کرد و زمان آن هم معلوم نیست.
وی افزود: احمدی نژاد به فردی گفته است که باید کناره گیری کند که این فرد کناره گیری نمیکند.
سخنگوی دستگاه قضا درباره صحبتهای اخیر امام جمعه لواسانات مبنی بر اینکه قوه قضاییه نمره خوبی نمیگیرد، تصریح کرد: ممکن است این صحبتها درست و یا نادرست باشد که به تحلیلی که انجام داده است، بستگی دارد.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای بیان کرد: امر قضا کار سختی است و هر کسی که به دادگاه مراجعه میکند، اگر حکم به نفع او صادر نشود، راضی نمیشود. در مواردی هم کسی که حکم به نفع او صادر میشود، راضی نیست.
سخنگوی قوه قضاییه تصریح کرد: مراقب باشیم صحبتهایی که میکنیم به نظام ضربه نزند و ستون پنجم دشمن نشویم، البته تمام افرادی که از قوه قضاییه انتقاد میکنند، مخالف نظام نیستند.
وی در رابطه با زمان برگزاری دادگاه مشایی گفت: هنوز زمان دادگاه مشایی مشخص نشده و پرونده اشکالاتی داشت که دادسرا به آنها پاسخ داد، اما هنوز تعیین وقت نشده است.
سخنگوی دستگاه قضا در رابطه با گم شدن ۹ هزار میلیارد دلار ارز دولتی تصریح کرد: عزت الله یوسفیان ملا که یک نماینده فعال در مجلس شورای اسلامی است، صحبتی کرد و دادستانی هم از ایشان دعوت کرد و درباره صحبتهایش از او توضیح خواست که او گفت: من این گونه نگفتم و این حرف را مطرح نکردم.
وی افزود:یقینا این خبر درست نیست. دولت مردان امروز هم در رابطه با دولت قبل صحبت مشابهی داشتند و میگفتند 18 میلیارد دلار گم شده که آن هم صحت نداشت.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای تاکید کرد: به دادستانی تاکید شده است تا تمام صحبتهایی که از سوی مسئولان زده میشود را پیگیری کند و این گونه نباشد که کسی حرفی بزند و کسی آن را پیگیری نکند.
وی گفت: قوه قضاییه در حال پیگیری است و تمام ثبت سفارشها را بررسی میکند، اما چیزی که مشخص است در ثبت سفارشها تخلفاتی وجود دارد، اما باید مشخص شود که چه کسی و به چه میزان تخلف انجام داده است.
سخنگوی دستگاه قضا با بیان اینکه در حال پیگیری هستیم ببینیم که چه کسی تخلف کرده، آیا بانک مرکزی متخلف است یا وزارت صمت، تصریح کرد: همه قائل هستند که تخلفی انجام شده، اما مبلغ خیلی کمتر است و 9 میلیارد دلار هم گم نشده است. ارز تخصیص داده شد و در مواردی هنوز کالا وارد و یا ترخیص نشده است که باید زمان بدهیم.
وی درباره احتکار کنندگان کالا گفت: بخشی از کنترل بازار برعهده سازمان تعزیرات حکومتی است و رئیس قوه قضاییه نیز به دادستانها دستور داده است که به سازمان تعزیرات کمک کنند و یک اقدام دیگر این است که مسئول سازمان تعزیرات حکومتی درخواستهایی از قوه قضاییه در زمینه کمبود قاضی و نیرو داشت که با سه درخواست آنها موافقت شد و امیدواریم با کمک سازمان تعزیرات که وابسته به دولت است، بازار کنترل شود.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای تاکید کرد: تنها مجازات، جرم را به صفر نمیرساند، ابتدا باید بسترهای وقوع جرم جمع شود.
سخنگوی قوه قضاییه تصریح کرد:در حال حاضر اگر بسیاری از مواردی را که در بازار به ویژه ارز و خودرو با آنها مواجه هستیم رها کنیم، جرم رخ میدهد، بنابراین باید بستر وقوع جرم را ببندیم.
وی با اشاره به اینکه یکی از کارهای قوه قضاییه پیشگیری از وقوع جرم است، گفت: امسال تعداد بسیاری از نامههای نوشته شده توسط سراج رئیس سازمان بازرسی کل کشور به رئیس جمهور و معاون اول جنبه هشدار برای وقوع جرم داشته است.
سخنگوی قوه قضاییه تصریح کرد: : پیشگیری از وقوع جرم صرفا به معنی مجازات نیست، بلکه قوه قضاییه به سازمانها هشدار میدهد.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای بیان کرد: اگر در موضوع ثبت سفارش خودروها کمی هوشیار بودیم، قطعا این اتفاق رخ نمیداد.
وی افزود: از تیرماه سال گذشته از وزیر صمت گزارش هایی میشود، اما در 25 بهمن متوجه می شوند که جرم رخ داده است که باز هم قوه قضاییه را مطلع نکردند و به وزارت اطلاعات، اطلاع دادند. که اگر این کار را می کردند زودتر جلوی آن را می گرفتیم.
سخنگوی دستگاه قضا در رابطه با ثبت الکترونیکی ابلاغها و دادخواستها در قوه قضاییه گفت: در حال حاضر قوه قضاییه در زمینه الکترونیکی کردن کارها از بسیاری از دستگاهها جلوتر است، اما مواردی وجود دارد که یکی از آنها کمبود بودجه است که سرعت کار را گرفته است، دوما هنوز تمام نیروها آموزش ندیدند و سوما مردم هم هنوز آمادگی و آموزشها و امکانات لازم را برای استفاده از خدمات الکترونیکی ندارند.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای در پاسخ به این سوال که در چند هفته اخیر در شهرهای مختلف اعتراضاتی شده و یک نفر هم در کرج کشته شده و چند نفر در این اعتراضات بازداشت شدهاند؟، گفت: اعتراضاتی میشود که عمدتا از طرف مردم نیست. ممکن است که مردم اعتراضی داشته باشند، اما به اموال خود و پلیس آسیب نمیزنند و خوشبختانه مردم هوشیار هستند و ضد انقلاب کارهای زیادی انجام داده است.
وی افزود: در زمان اعتراضات، افرادی در صحنه بازداشت میشوند، اما برای بسیاری از این افراد پرونده تشکیل نمیشود و طی چند ساعت آزاد میشوند. بنابراین بسیاری از افرا آزاد شدند و تعداد بازداشتیها بسیار کم است و این افراد هم یا لیدرها هستند و یا در صحنه اعتراضات جرمی انجام دادند و جایی را آتش زند.
سخنگوی قوه قضاییه تاکید کرد: دشمنان تحرکاتی انجام میدهند که باید بدانند دستگاههای امنیتی با آنها به شدت برخورد میکند و دیگر صبر نمیکند و ممکن است آنها را بازداشت کند و آزاد هم نشوند.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای در رابطه با اینکه در شهرستان آزادشهر استان گلستان، دو برادر شرکتی را برای واگذاری خودرو ثبت میکنند و 2 هزار نفر نیز برای خرید خودرو در آن ثبت نام میکنند و در نهایت این دو برادر بازداشت میشوند و مردم در حال حاضر بلاتکلیف هستند، گفت: اگر میزان اموال شناسایی شده از این افراد برابر با طلب مردم باشد، مشکلی وجود ندارد، اما در بیشتر موارد مطالبات مردم خیلی بیشتر از اموال شناسایی شده است و چیزی دست مردم را نمیگیرد.
وی افزود: در مواردی هم اموال شناسایی شده از طرف متهمان به فروش نمیرسد، بنابراین قوه قضاییه باید تلاش کند تا اموال بیشتری را شناسایی کند که قابل فروش باشند.
سخنگوی دستگاه قضا در پاسخ به این سوال که آیا مسائل مطرح شده در نامه رئیس قوه قضاییه به رهبر انقلاب آیا در قانون وجود نداشته است و یا اینکه قوانین کافی نیست؟، گفت: بله در آیین دادرسی محدودیتهایی وجود دارد که اگر میخواستیم به مجلس لایحه بدهیم زمان بَر بود. ما میخواهیم زمان را کوتاه کنیم.
وی درباره اینکه خبر احضار رئیس قبلی حراست بانک مرکزی صحت دارد یا خیر، افزود: خبر احضار رئیس قبلی حراست بانک مرکزی صحت دارد، اما نمیدانم که احضار وی منجر به بازداشت شده است یا نه.
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به این سوال که مقام معظم رهبری تاکید داشتند اسامی قضات متخلف اعلام شود، چه زمانی اسامی اعلام میشود؟، گفت: زمانی که احکام قطعی شود، اسامی اعلام میشود.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان مبنی بر اینکه روز گذشته اسم تعدادی از متهمان اقتصادی مطرح شد، چه زمانی اسامی دانه درشتها اعلام میشود؟، گفت: این پروندهها باید بررسی شوند و دستور دادم که در پروندههای اقتصادی فهرستی به ترتیب سنگینی حکم اعم از اعدام، حبس ابد و زندان با اسم و مشخصات کامل و اسم شهرها تهیه و منتشر شود.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای تصریح کرد: فهرستی تهیه شده بود که اشکالاتی داشت به عنوان مثال نام پدر در آنها نبود که ممکن است تشابه اسمی ایجاد شود.
وی در رابطه با میزان وثیقه خسروتاج گفت:خسرو تاج بازداشت نشده اما از وی تحقیق شده است.
سخنگوی قوه قضاییه درباره بازداشت آذر مهر در پرونده ثبت سفارش خودرو گفت: این فرد بازداشت بوده است.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای درباره کشف انبار دارو متعلق به دختر نعمت زاده گفت: خبر کشف انبار دارو متعلق به دختر نعمت زاده را شنیدم. رسیدگی به این پرونده بر عهده سازمان تعزیرات است و من اطلاعی از آن ندارم.
وی در پاسخ به این سوال که در حالی که صادر کنندگان ملزم به ورود ارز به بازار شدهاند و بیشتر صادر کنندگان پتروشیمیها هستند و اعلام کردند که ارز را به بازار نمیدهند، آیا قوه قضاییه به این موضوع ورود پیدا میکند؟، گفت: جاهایی که دولتی باشد سازمان بازرسی کل کشور میتواند پیگیری کند. در این صورت دادستانی هم میتواند ورود پیدا کند و یا از طریقی به دادستانی کل کشور گزارش تخلف برسد دادستان میتواند ورود پیدا کند، اما ابتدا به ساکن، قوه قضاییه نمیتواند بررسی کند که چند تا شرکت پتروشیمی وجود دارد و آیا ارز خود را وارد بازار میکنند و یا نه.
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به این سوال که محمود صادقی نماینده مجلس صحبت هایی کرده آیا به آنها رسیدگی میشود؟، گفت: بله این نماینده صحبتهایی کرده است که هم وزیر اقتصاد فعلی و هم طیب نیا وزیر اقتصاد سابق به آن جواب دادهاند. این فرد شاکی خصوصی هم دارد و هیئت بررسی مجلس هم گفته که این صحبتها با وظایف نمایندگی تطابق ندارد و دادستانی باید به آن ورود پیدا کند.
سرهنگ خاتمی معاون اجتماعی پلیس مرزبانی در رابطه با ممنوع الخروجی ولی الله سیف رئیس سابق بانک مرکزی اظهار داشت: هیچ دستوری مبنی بر ممنوع الخروجی رئیس سابق بانک مرکزی به مرزبانی ابلاغ نشده است.