پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : آنتونیو گوترش در این گزارش که قرار است در نشست روز چهارشنبه شورای امنیت مطرح شود، افزوده است: برنامه جامع اقدام مشترک توسط شورای امنیت در قطعنامه 2231 (2015) تایید شده است، یک دستاورد مهم دیپلماسی چند جانبه موفق است.
وی برجام را دستاورد مهم در منع گسترش سلاح های هسته ای توصیف کرد که با گفت و گو و دیپلماسی حاصل شده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد بر خلاف گزارش 6 ماه پیش خود که از خروج آمریکا و بقای برجام شدیدا ابراز نگرانی کرده بود، این بار از بقای برجام سخن گفته و تاکید کرده است: طرف های برجام، شورای امنیت، همه کشورهای عضو سازمان ملل و بازیگران منطقه ای و بین المللی باید تداوم این توافق را که اساس صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی است، تضمین کنند.
گوترش تصریح کرده است: من همچنان بر این باورم که مسایل غیر مرتبط با برجام باید در فضای دیگر و بدون هیچ ارتباطی با حفظ و اجرای این توافق و دستاوردهای آن مورد توجه قرار گیرند.
دبیرکل سازمان ملل ادامه داده است: از اینکه جمهوری اسلامی ایران به اجرای تعهدات هسته ای خود پایبند مانده که آژانس بین المللی اتمی آن را تایید کرده است، استقبال می کنم.
وی همچنین خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران و پیامدهای بعدی آن در اعمال دوباره تحریم های داخلی که به موجب برجام لغو یا اسقاط شده بود، به عنوان چالش های پیش روی این توافق یاد کرده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد با ابراز تاسف از این اقدام که مانع پیشبرد اهداف برجام و قطعنامه 2231 می شود، تاکید می کند در این قطعنامه از همه کشورهای عضو سازمان ملل و سازمان های منطقه ای می خواهد که از اجرای برجام حمایت کنند و از هر اقدامی که این برنامه را تضعیف کند، بپرهیزند.
گوترش در این گزارش تصریح کرد نگرانی های جمهوری اسلامی ایران را که طی نامه ای در پنجم نوامبر 2018 برای او ارسال شده است، مورد توجه قرار می دهد.
**تاکید بر اجرای سریع و موثر ساز و کار ویژه مالی
گوترش از نشست کمیسیون مشترک در وین که در تاریخ 6 ژوئیه و نشست وزیران خارجه ایران، آلمان، اتحادیه اروپا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین که در 24 سپتامبر و در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شد و بر اجرای کامل و موثر برجام تاکید داشتند، استقبال کرد.
وی همچنین از ابتکارات مطرح شده در این نشست برای ایجاد سازوکار مالی ویژه برای روابط تجاری و اقتصادی مشروع با جمهوری اسلامی ایران با در نظر گرفتن مفاد کامل قطعنامه 2231 شورای امنیت، استقبال و طرف ها را به اجرای آن تشویق کرده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد تاکید کرده است ضروری است که این توافق همچنان برای تمام طرف های آن، از جمله با ارائه منافع اقتصادی ملموس به مردم ایران، به کار خود ادامه دهد.
گوترش تسریع در اجرای موثر و کامل این ابتکار(ساز و کار ویژه مالی) را مهم دانسته است.
به موجب قطعنامه 2231، دبیرکل سازمان ملل متحد هر 6 ماه باید گزارشی از روند اجرای این قطعنامه را به شورای امنیت ارائه دهد.