پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
رای الیوم نوشت: ایران و ترکیه در سه دهه اخیر توانسته اند یک صنعت نظامی بی نظیر ایجاد کنند که در پوشش بسیاری از نیازهای دفاعی به انها کمک کرده و موجب حرکت آنها به سمت استقلال در اتخاذ تصمیمات سیاسی می شود.
به گزارش «انتخاب»، این رسانه عرب زبان ادامه داد: در طرف دیگر، عربستان سعودی همچنان نیاز به وارد کردن تمام تجهیزات دفاعی دارد و همین مساله آن را وابسته به دیگران کرده و باعث نگرانی سعودیها از نرسیدن این صنایع دفاعی، به دنبال ماجرای ترور خاشقجی شده است.
ایران موفق به برپایی یک صنعت موشکی مستحکم در سطوح کوتاه برد، میان برد و بالستیک شده است و اخیرا از ساخت جنگنده های پیشرفته صحبت می کند که شاید از از نظر سطح پیشرفتگی به جنگنده های غربی و روسی نرسد، اما برای شروع، تحسین برانگیز است.
ایران به لطف سرمایه گذاری هایش در زمینه نظامی، به یک قدرت منطقه ای در خاورمیانه تبدیل شده است که می تواند برای موجودیت نظامی آمریکا در خلیج فارس ایجاد چالش کند؛ علاوه بر اینکه برای اسرائیل نیز یک تهدید بزرگ است و باعث می شود اسرائیلی ها به ماجراجویی های نظامی در مورد ایران فکر نکنند؛ از این رو، شاهد آن هستیم که اسرائیل با تحریک ایالات متحده تلاش می کند مانع پیشرفت صنعت موشکی ایران شود.
ترکیه نیز به نوبه خود موفق به پوشش 50 درصد از نیازهای دفاعی خود شده و در زمینه اختصاص میلیاردها دلار در راستای بهبود ساخت سلاحهای داخلی و تجهیزات جنگی، از ایران تقلید کرده است. در همین زمینه، دولت ترکیه موفق به ساخت بالگردها و رادارهای پیشرفته شده و بخشی از این تجهیزات خود را در سوریه به کار برد؛ آنچه که توجه کارشناسان نظامی را به خود جلب کرد.
در این میان، اسرائیل با هر توافق نظامی مشترک بین ترکیه و دولتهای غربی مخالف است و تمام تلاش خود را برای کارشکنی در این همکاری به خدمت می گیرد، تا ترکیه مهارت و دانش نظامی لازم برای رسیدن به سطح دولتهای بزرگ را به دست نیاورد.
عربستان سعودی اما وابستگی شدیدی در زمینه صنعت جنگی دارد و سلاح های خود را از خارج، بویژه از انگلیس، آمریکا، فرانسه و کانادا، تامین می کند. عربستان با وجود ثروت زیاد، برنامه ای برای ساخت سلاح های خود ندارد؛ این در حالی است که بودجه وزارت دفاع این کشور بیشترین میزان در بین تمام کشورهای جهان را به خود اختصاص داده است!
نبود یک صنعت نظامی داخلی در عربستان سعودی، این کشور را تحت سیطره ایالات متحده قرار داده است و ترور خاشقجی نشان داد که چگونه کنگره آمریکا مخالف ادامه فروش سلاح به سعودیها، در زمان ولایت عهدی بن سلمان است.
عربستان سعودی نمی تواند با تکیه بر واردات و نداشتن یک صنعت نظامی داخلی، به یک قدرت نظامی منطقه ای تبدیل شود.
در واقع، در حالی که ایران و ترکیه دو قدرت نظامی هستند و این مهم در نفوذ منطقه ای انها و استقلال در تصمیمات سیاسی شان، نمود یافته است، عربستان به دنبال آن است تا بدون داشتن نقاط قوتی، به یک دولت منطقه ای بدل شود!
مترجم:مریم نصرالهی