دکتر احسان سلطانی، کارشناس بازار مسکن میگوید: قیمت مسکن در امسال به بیشترین حد کشش خود رسیده است که قیمتهای موجود حتی برای چندین سال آینده نیز از توان خریداران خارج است. بنابراین فعلا قیمت دلار به هیچ وجه هیچ تاثیری در قیمت مسکن نخواهد داشت.
او در گفتگو با خبرنگار انتخاب، گفت: با روی کار آمدن دولت آقای روحانی و سیاست کلی ایشان برای کنترل نرخ تورم در ابتدای سال ۹۳ شاهد رکود نسبتا شدیدی در بازار مسکن بودیم؛ که همین رکود باعث کاهش ۲۰ تا ۲۵ درصدی قیمت مسکن در مناطق مختلف تهران شد..
این کارشناس بازار مسکن ادامه داد: این روند کاهش قیمت تا اواخر سال ۹۳ ادامه داشت که با برطرف شدن نیاز مالی سازندگان مسکن که استارت پروژه ساخت و ساز خود را در سال ۹۲ و در اوج رونق بازار مسکن و با هزینههای گزافی زده بودند و هم چنین عدم میل و رغبت فروشندگان با قیمتهای کاهشی، قیمت مسکن به ثبات نسبی رسید. این روند همچنان ادامه داشت به طوری که در سالهای ۹۴ و ۹۵ و هم چنین اوایل سال ۹۶ شاهد ثبات قطعی قیمت مسکن در مناطق مختلف تهران بودیم.
او افزود: در اواخر تابستان ۹۶ با افزایش هزینههای شهرداری هم چنین با توجه به رکود چندین سال گذشته افزایشی در حدود ۲۰ درصد نسبت به سال گذشته در قیمت مسکن ایجاد گردید و این روند صعودی تا اواخر سال ۹۶ ادامه داشت که حتی در اواخر سال ۹۶ شاهد افزایش ۵۰ درصدی قیمت مسکو نسبت به سال ۹۵ بودیم. از اوایل سال ۹۷ علی رغم پیش بینیهای انجام شده قیمت مسکن در تهران شروع به افزایش کرد که حتی در سال ۹۷ قیمت مسکن در نقاط مختلف تهران در حدود ۷۰ درصد نسبت به سال گذشته رشد پیدا کرد.
دکتر سلطانی درباره رفتار عرضه کنندگان و خریداران در ماههای اخیر، گفت: با توجه به محدود بودن بازارهای سرمایه گذاری در ایران (از جمله مسکن، بورس و..) از تابستان ۹۷ و با روند اقزایش قیمت دلار خریداران مسکن که همواره نگران بی ارزش شدن سرمایههای نقدی خود هستند، امنترین مکان برای سرمایه گذاری را در بازار مسکن دیدند که این تقاضای بی سابقه در بازار مسکن باعث تشویش اذهان حریداران شده و موجبات افزایش بی دلیل و حباب گونه قیمت مسکن شد. اوایل مهر ماه نود و هفت و با پایین آمدن محسوس قیمت دلار به شدت رقتار خریداران مسکن تغییر کرد و دیگر مانند ۳ ماه تابستان مایل به خرید مسکن به هر قیمتی نبودند که این تغییر رفتار خریداران باعث شده که فروشندگان از موضع قیمتی خود تا حد محسوسی پایین بیایند.
او درباره رابطه افزایش قیمت دلار و قیمت مسکن نیز گفت: با توجه به اینکه بسیاری از ملحقات آپارتمانهای نوساز وابسته به قیمت دلار است، بالا رفتن قیمت دلار تاثیر نسبتا مستقیمی بر روی افزایش قیمت مسکن دارد. اما همانطوری که اشاره شد، ضریب همبستگی اقزایش قیمت دلار وافزایش قیمت مسکن نمیتواند عدد قابل توجهی باشد. مهمترین نکتهای که در این بازه زمانی به آن بر میخوریم عدم توان مالی اقشار مختلف جامعه برای خرید مسکن میباشد. به قولی قیمت مسکن در امسال به بیشترین حد کشش خود رسیده است که قیمتهای موجود حتی برای چندین سال آینده نیز از توان خریداران خارج است. بنابراین عجالتا افزایش قیمت دلار از قیمت موجود بازار به هیچ وجه هیچ تاثیری در قیمت مسکن نخواهد داشت.
این کارشناس بازار مسکن درباره پیش بینی بازار و پشنهاد خود برای خریداران نیز تصریح کرد: با توجه به مشاهدات عینی از رفتار خریداران و فروشندگان مسکن در ماههای گذشته و همچنین با توجه به توضیحات گفته شده در بالا پیش بینی میشود رکود ایجاد شده در بازار مسکن و هم چنین ثبات قیمتهای مسکن حداقل تا ۲ سال آینده وجود دارد. با توجه به تغییری محسوس موضع قیمت گذاری فروشندگان مسکن در چندین ماه گذشته، به خریداران پیشنهاد میشود که از خریدهای غیر ضروری مسکن خود داری کنند تا با ثبات ایجاد شده در بازار مسکن هم موارد بیشتر و بهتری برای خرید وجود داشته باشد و هم چنین شاهد قیمتهای منطقی تری برای مسکنهای موجود باشیم.