موضوع ترور خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول در حالی رو به فراموشی بود که سخنان آتشین سناتور لیندسی گراهام از ترکیه دوباره موجبات وحشت بن سلمان را فراهم کرد.
در حالی که موضوع جمال خاشقجی اخیرا در رسانه ها تا اندازه ای فروکش کرده بود و محمد بن سلمان سرمست از این بود که از این چالش خطرناک عبور کرده است اما گویا سناتور آمریکایی یعنی لیندسی گراهام بی تفاوت نیست و دوباره لرزه بر اندام ولیعهد سعودی انداخت.
خاشقچی که با روزنامه واشنگتن پست همکاری می کرد، ۱۰ مهر ماه گذشته برای انجام امور اداری خود به کنسولگری عربستان در ترکیه مراجعه کرد و اندکی پس از ورود به این مکان، به قتل رسید. ریاض پس از ۱۸ روز انکار و تکذیب، در پی فشارهای بین المللی با صدور بیانیه ای به قتل او در ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول اعتراف کرد.
ترکیه می گوید خاشقچی را یک تیم ۱۵ نفره از شهروندان سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول خفه کردند. جسد خاشقچی که ابتدا از مقربان دربار سعودی بود و بعدها به منتقد آل سعود تبدیل شد، سه ماه پس از قتل هنوز پیدا نشده است.
ریاض اتهام دست داشتن ولیعهد سعودی در قتل این روزنامه نگار منتقد را رد کرده، اما این ماجرا سبب تیرگی روابط عربستان با آمریکا شده است. پیشتر در ماه جاری، جلسه محاکمه ۱۱ تن از متهمان این پرونده در عربستان برگزار و دادستان کل این کشور برای پنج تن از متهمان، اعمال مجازات مرگ را خواستار شد.
پرونده ای که می رفت فراموش شود دوباره کانون توجهات قرار گرفت
«لیندسی گراهام» سناتور جمهوریخواه آمریکا بار دیگر بر دست داشتن ولیعهد عربستان در قتل «جمال خاشقچی» روزنامه نگار منتقد آل سعود تاکید کرد و گفت که بهبودی روابط ریاض و واشنگتن نیازمند برخورد با «محمد بن سلمان» است.
وی گفت: «به این نتیجه رسیده ام که روابط بین عربستان و آمریکا پیشرفتی نخواهد داشت، مگر اینکه با بن سلمان برخورد شود». گراهام که متحد «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا و سناتور ایالت کارولینای جنوبی است، پیشتر گفته بود که بن سلمان در قتل خاشقچی مشارکت داشته است. وی در عین حال، روز شنبه در کنفرانسی مطبوعاتی در آنکارا، افراد مظنون به دست داشتن در قتل خاشقچی را به اعمال تحریم های جدید تهدید کرد.
گراهام همچنین افزود: «تحریم افراد دخیل در قتل خاشقچی را آغاز و در بیانیه ای قاطعانه اعلام می کنیم که بن سلمان از این مساله (قتل خاشقچی) مطلع بوده و مسئول آن است». سناتور گراهام همچنین با اعلام اینکه پیشتر شور و اشتیاق زیادی در حمایت از بن سلمان داشته است، به اشتباه بودن این راه، اذعان کرد.
رای الیوم در مطلبی با اشاره به این موضوع یعنی موضع گیری جدید لیندسی گراهام آورده است: «گراهام مجددا موضوع ترور جمال خاشقجی را به کانون توجهات بدل کرد و آن هنگامی بود که در جریان نشستی در آنکارا محمد بن سلمان ولیعهد سعودی را مسئول آن دانست و بر ضرورت برخورد واشنگتن با بن سلمان تاکید و به شکل تلویحی از مجازات سخن گفت.
این رسانه نوشت: گراهام از نزدیکان ترامپ است و یکی از بزرگترین حامیان آن است و با تمام توان پشت مصوبه مجلس سنای آمریکا در حدود یکماه قبل در محکومیت ولیعهد سعودی و محکومیت وی به عنوان مسئول اول ترور خاشقجی ایستاد. وی محرک مصوبه ای در همین مجلس با موافقت ۶۰ سناتور در مخالفت با همکاری آمریکا با سعودی ها در جنگ یمن نیز محسوب می شود.
گراهام این حرفهای آتشین را از آنکارا پایتخت ترکیه هنگام سفر به آن بیان کرد و بعید نیست که میزبانان وی یعنی ترکها، شواهد و مستنداتی در اختیار وی گذاشته باشند و شاید فایل تصویری باش که ترور خاشقجی به شکل شنیع را نشان می دهد.
رای الیوم آورده است: خطرناکتر این است که گراهام گفت که از حمایت ابتدایی که از ولیعهد سعودی داشته پشیمان است و تاکید کرد که وی و دیگر اعضای مجلس سنا طی روزهای اندک آتی بیانیه کوبنده ای صادر خواهند کرد و در آن تاکید خواهند کرد که شاهزاده بن سلمان به طور قطع یقین در جریان ترور بوده و مسئول آن است و سلسله مجازات هایی اعمال خواهد شد.
این سناتور آمریکایی از ماهیت این تحریم ها سخنی نگفت اما به شکل تلویحی اشاره کرد که علیه عاملان این جنایت خواهد بود و به طور تلویحی از درخواست برکناری ولیعهد حرف زد.
اما سئوالی که مطرح است آیا سناتور گراهام و رفقایش توان اعمال این مجازات ها و راضی کردن ترامپ برای موافقت با آن را دارند؟ سئوال دیگر اینکه واکنش ولیعهد سعودی در قبال این تهدیدات و برخورد با آنها چگونه خواهد بود؟ آیا مهمترین خواسته آنها یعنی کناره گیری از منصبش را خواهد پذیرفت؟ بعید نیست که تلاش گراهام و مجلس سنای آمریکا برای اعمال فشار بر ترامپ موفق شود زیرا ترامپ در حال ضعف بی سابقه ای با نزدیک شدن به اعلام گزارش نهایی از سوی بازرس رابرت مولر درباره ارتباطش با روسیه به سر می برد.
رای الیوم نوشت: بن سلمان حاکم کنونی سعودی بر همه امور در عربستان به ویژه امنیتی و نظامی مسلط است و شاید دشوار باشد که از سمتش کنار زده شود. نزدیکان وی می گویند که بن سلمان تا آخرین لحظه با هر گونه کنارزدنش از قدرت مقابله خواهد کرد.
روزهای آینده برای عربستان و به ویژه محمد بن سلمان سخت خواهد بود و هنگامی که سناتور گراهام با این لحن سخن می گوید و آنهم از ترکیه حتما وی از موضوعاتی باخبر است که بسیاری در داخل ریاض و خارج آن از آن بی خبرهستند. ما باید منتظر تحولات این نبرد و به دنبال آن نتایجش که شروع شده است، باشیم»
به هر حال گویا قرار نیست که نفرین خاشقجی عاملان آن را رها کند که در این میان محمد بن سلمان که با تلاش های فراوان به دنبال این بود که از تبعات ترور خاشقجی خود را برهاند، همچنان باید با کابوس جمال خاشقجی دست و پنجه نرم کند