با تلنگری که پاتوسی با درخشش در ترکیب استقلال زد و بررسیهایی که انجام شد، سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال میتوانند مقابل قوانین عجیبوغریبی که وضع شده است، تصمیم بهتری بگیرند.
روزنامه شرق نوشت: فوتبال ایران را با حواشی و قوانین عجیبوغریب آن میشناسند که همیشه حاشیه جای متن را گرفته است. یکی از قوانین عجیب که شاید برای بسیاری باورپذیر نباشد، تبصرههای سختگیرانه برای جذب بازیکنان خارجی است؛ طبق ماده ۱۰ نقلوانتقالات فوتبال ایران، بازیکنان خارجی مشروط به بازی در تیم ملی بزرگسالان یا امید کشور متبوع در دو سال گذشته یا بازی در بالاترین سطح مسابقات لیگ قارهای در دو فصل گذشته مجاز به عقد قرارداد با باشگاههای لیگ برتری هستند. بازیکنان خارجی درصورتیکه در دو فصل گذشته حداقل ۱۰ بازی در دو سطح از بالاترین سطوح لیگهای اروپایی و آمریکای جنوبی بازی کرده باشند نیز میتوانند با باشگاههای لیگ برتری قرارداد منعقد کنند. همین مسئله حواشی زیادی را برای فوتبال ایران به دلیل حضور پاتوسی در استقلال به وجود آورد و البته باعث شد این قانون به چالش کشیده شود که آیا چنین بندهایی میتواند به فوتبال ایران کمک کند یا خیر؟
اگر نگاه کوتاهی به بازیکنان باکیفیت در لیگهای خارج از اروپا بیندازیم، به این قضیه برمیخوریم که با اعمال این قانون چه بازیکنانی نمیتوانند در لیگ برتر ایران بازی کنند؛ برای نمونه، زلاتان ابراهیموویچ و داوید ویا با توجه به این که در دو سال گذشته بازی ملی انجام نداده و از حضور در تیمهای ملی سوئد و اسپانیا خداحافظی کردهاند یا دعوت نشدهاند، نمیتوانند بازی در لیگ ایران را تجربه کنند. البته که این دو ستاره هرگز به لیگ ایران نمیآیند اما مهم قوانینی است که وضع میشود و خیلی از آنها ایراد دارد. داوید ویا آخرین باری که برای یک تیم اروپایی بازی کرد، ماه مه سال ۲۰۱۴ بود. اگر مهاجم سابق تیم ملی اسپانیا قصد داشت به جای حضور در ژاپن، به لیگ ایران بیاید نمیتوانست قراردادی ثبت کند چون طبق ماده ۱۰ نقلوانتقالات او در دو سال اخیر نه تنها بازی ملی برای کشورش نداشته است، بلکه برای هیچ تیم اروپایی نیز بازی نکرده است (در این تبصره نامی از لیگهای آمریکای شمالی یا امالاس آمریکا به میان نیامده است.)
زلاتان ابراهیموویچ تا پایان سال ۲۰۱۹ با لسآنجلس گلکسی قرارداد دارد و از سال ۲۰۱۶ هم برای تیم ملی سوئد بازی نکرده است، پس یکی از برترین بازیکنان تاریخ فوتبال دنیا که همچنان در اوج فوتبال خود به سر میبرد هم منع بزرگی برای حضور در فوتبال ایران خواهد داشت! همچنین ژاوی کاپیتان تیم السد قطر نیز نمیتوانست با این شرایط و قوانین در لیگ ایران بازی کند.
درباره حضور پاتوسی که آیا قانونی است یا غیر قانونی، حرف و حدیثهای فراوانی بهوجود آمد. مدارک و اسناد نشان میداد پاتوسی در دو سال گذشته برای تیم ملی آفریقایجنوبی بازی نکرده و کمتر از ۱۰ بار هم در ترکیب تیم بلژیکی لوکرن قرار گرفته است؛ یعنی با استناد به قانون نمیتوانست راهی لیگ برتر شود و در ایران برای استقلال بازی کند. در ابتدا این گونه به نظر میرسید که پاتوسی هیچ مشکلی برای همراهی با استقلال نداشت اما ماجرا طبق تصورات پیش نرفت و حضور این بازیکن با توجه به قوانین موجود در هالهای از ابهام قرار گرفت. مدارک اینگونه مشخص میکرد که پاتوسی در دو سال گذشته برای تیم ملی آفریقای جنوبی بازی نکرده است و در ترکیب تیم بلژیکی لوکرن هم کمتر از ۱۰ بار قرار گرفته است. همین دو دلیل کافی بود تا به پاتوسی اجازه بازی کردن در استقلال را ندهند. با این حال، مدیران استقلال با تفسیر بخشی از قانون مکتوب نقلوانتقالات توانستند قرارداد این بازیکن را ثبت و آیتیسی را دریافت کنند. دو بازی، دو گل و دو پاس گل برای استقلال از سوی پاتوسی کافی بود تا بازیکن آفریقایی آبیها خودش را ثابت کند و در واقع تلنگری به مسئولان سازمان لیگ بزند که قوانین فوتبال ایران در بسیاری از بخشها نقص عجیبوغریبی دارد. آیاندا پاتوسی هافبکی بود که استقلال برای بازی در میانه میدان خرید و او را از لیگ آفریقایجنوبی به تهران آورد. پاتوسی هافبک باشگاه کیپتاونسیتی در لیگ آفریقایجنوبی بود که با رضایت بنی مککارتی، سرمربی مشهور این تیم، جدا شد و پیراهن استقلال را پوشید.
اگر قانون نقلوانتقالات فوتبال ایران، مجوز حضور پاتوسی در استقلال را صادر نمیکرد، لیگ از حضور چنین بازیکن آماده و باکیفیتی محروم میشد. پاتوسی نمونهای از بازیکنان باکیفیت آفریقایی است که فقط به دلیل کمبود سابقه ملی در کارنامه نمیتوانند وارد فوتبال ایران شوند. آن وقت همین قانون به بازیکنان آسیایی اجازه میدهد بدون انجام بازی ملی در دو سال گذشته، به لیگ ایران بیایند و قراردادشان را بدون بند و تبصره امضا کنند. نمونهاش سوگیتا در تراکتورسازی و آکاهوشی که به تازگی پیراهن فولاد را پوشیده است. با تلنگری که پاتوسی با درخشش در استقلال تهران زد و بررسیهایی که انجام شد، سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال میتوانند مقابل قوانین عجیبوغریبی که وضع شده است، تصمیم بهتری بگیرند و بخشی از بندهای آن را اصلاح کنند تا فوتبال ایران بیش از پیش نسبت به حضور چنین بازیکنانی متضرر نشود.