خبرگزاری بلومبرگ اعلام کرد که محدودیتهای اعمال شده بر مشروبات الکلی در عربستان احتمالا طی سال آتی برداشته شوند.
به گزارش ایسنا، خبرگزاری بلومبرگ آمریکا به نقل از دو نفر به نامهای دونا ابوناصر و فیفان نیریم از تابویی گزارش داده که عربستانیها درباره احتمال برداشته شدن آن سوال میکنند؟ این دو در عین حال میگویند، مقامات سعودی چیزی در این باره نگفتهاند و تنها شایعاتی درباره امکان آزاد شدن فروش مشروبات الکلی در عربستان مطرح شده است.
دو نویسنده این گزارش میگویند، عربستانیها در سایه تغییرات سریعی که کشورشان شاهد است با سوالی درباره اینکه آیا فروش مشروبات الکلی آزاد میشود یا نه روبهرو هستند.
خبرگزاری بلومبرگ میافزاید، خارجیهایی که از نزدیک با طرفهای دولتی عربستان همکاری میکنند تأکید میکنند که شنیدهاند دولت برای دادن مجوز واردات مشروبات الکلی تلاش میکند.
به گفته این افراد، مرکز مالی ملک عبدالله که در شمال ریاض واقع است درحال بررسی این مساله است.
طبق این گزارش، عربستان هرگز خالی از مشروبات الکلی نبوده زمانی کارمندان شرکتهای نفت به عربستان میآمدند با خود مشروبات الکلی نیز میآوردند و در مراسمهایی با حضور نخبگان سعودی حضور مییافتند.
این خبرگزاری میآورد، در سایه حکومت محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، عربستان بعد از قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی و تحت پیگرد قرار دادن فعالان با محکومیت بینالمللی روبهرو شد اما در عین حال محدودیتهای اجتماعی کاهش یافته که نشان از تحولات اجتماعی و اقتصادی دارند. سالهای پیش کسی تصور نمیکرد در اماکن عمومی مردان و زنان به صورت مختلط حضور داشته باشند و حتی زنان بتوانند رانندگی کنند اما امروز همه اینها تحقق یافتهاند، در حال حاضر نیز دولت صحبتی از مشروبات الکلی نمیکند و تنها خارجیها حق استفاده از آن را دارند اما تنها صحبت درباره آن جنجال زیادی را به راه انداخته است.
صالح ۳۹ ساله میگوید: ما در دوره متفاوتی زندگی میکنیم، تصور نمیکردیم سالنهای سینما روزی در عربستان باز شوند، زنان به ورزشگاهها بروند و یا رانندگی کنند اما این تحولات اکنون مسائلی عادی شدهاند.
نویسندگان این گزارش میگویند، مدیران شرکتها به آنها گفتهاند گردشگران خارجی احتمال کاهش قوانین استفاده از مشروبات الکلی در عربستان را در سال آینده میدهند.
بلومبرگ میافزاید، هدف محمد بن سلمان متصل کردن عربستان به بازار جهانی و ایجاد فضایی از جاذبههای گردشگری نظیر ابوظبی است و میگوید تجارت کشورش را شکوفا میکند و گردشگران را به تفرجگاههای دریای سرخ سرازیر میسازد؛ تفرجگاههایی که درصدد ایجاد آنهاست اما مقامات سعودی در این باره توضیحی ندادهاند.
طبق این گزارش و به نقل از ولیعهد، در گفتوگویی که در اکتبر گذشته با بلومبرگ داشت، هیچ خارجی در عربستان موسسه خیریهای ندارد زیرا آنها دبی را ترجیح میدهند و هیچ خارجی نمیتواند در عربستان مشروب مصرف کند. در دبی محدودیتهای فروش مشروب در ماه رمضان برداشته شد و افراد خارجی میتوانند در رستورانهای دارای مجوز در هر روز و هر زمانی درخواست مشروب بدهند.
بن سلمان در این مصاحبه گفت، نوع معیشت در کشورش جالب نیست و آنها میخواهند یک هفته در دبی و یک هفته در عربستان کار کنند خب چه اتفاقی میافتد؟ هرگونه تغییری نباید جدای از قوانین سعودی و دین باشد.
این دو نویسنده میگویند، این مساله به آن معنی نیست که مشروب در عربستان موجود نیست.
دو نویسنده این گزارش در عین حال به نقل از محمد بن سلمان همچنین گفتند، شهرک تکنولوژیکی نیوم خالی از مشروبات الکلی خواهد بود و هر خارجی که میخواهد مشروب بخورد باید به مصر و اردن برود.
کشورهای دیگری مثل سودان و کویت نیز مشروبات الکلی را ممنوع کردهاند و بسیاری از کشورهایی هم که اجازه مصرف مشروبات الکلی را دادهاند با محدودیتهایی این کار میکنند در دبی مشروبات الکلی فقط در محلهای دارا مجوز سرو میشود و امکان مجازات زندان برای ناقضین این قانون وجود دارد همچنین در مصر در طول ماه رمضان سرو مشروبات الکلی در هتلها ممنوع است.
این گزارش به نقل از مسؤولان و سعودیهای نزدیک به دولت میآورد، هرگز در عربستان اجازه نوشیدن مشروب داده نمیشود زیرا عربستان محافظ مکه و مهد اسلام است و مسلمانان سراسر جهان به سمت مکه نماز میخوانند و به این دلیل کشور باید خاستگاه اخلاق اسلامی باشد.
این سایت به نقل از مدیر پروژه دریای سرخ که طرح احداث تفرجگاههایی در ساحل غربی را برعهده دارد، میآورد، اجازه مصرف مشروبات الکلی در آنجا داده نخواهد شد و این تفرجگاهها شاهد کاهش محدودیتهای اجتماعی خواهند بود و افراد تنها اجازه خواهند یافت لباس خارجی بپوشند اما مشروبات الکلی سرو نخواهد شد.
این خبرگزاری افزود، پیشبینیها به این مساله اشاره دارند که لغو ممنوعیت مشروبات الکلی در عربستان جزئی خواهد بود و میتوان مجوزهایی را برای رستورانها و هتلها در تعدادی از شهرهای بزرگ و گردشگاهها صادر کرد.
مشروبات الکلی در عربستان ممنوع است اما در بازار سیاه یافت میشود. همچنین در برخی منازل و برخی مجتمعهای مسکونی که خارجیها در آن سکونت دارند به چشم میخورد.
عربستان طی روزهای گذشته با جنجال گستردهای در پی انتشار ویدیویی از داخل یک "دیسکوی حلال" در جده روبرو شده و سایتهای اجتماعی تصاویری را درباره افتتاح اولین "دیسکوی حلال" در ساحل شهر جده منتشر کردند.