چهارشنبه ۰۸ بهمن ۱۳۹۹ | Wednesday, 27 January 2021
  • ارتباط با انتخاب
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیک
  • |
  • نظرسنجی
چهارشنبه ۰۸ بهمن ۱۳۹۹ | Wednesday, 27 January 2021
  • صفحه نخست
  • اخبار انتخابات ۱۴۰۰
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • آی تی و فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
جستجو
ویدئو جدیدترین اخبار پربیننده ترین
لایو خبر عکس خواندنی ها اخبار ویژه
  • صفحه نخست
  • اخبار انتخابات ۱۴۰۰
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • آی تی و فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • ارتباط با انتخاب
  • پیوندها
  • آب و هوا
  • اوقات شرعی
  • مجله الکترونیک
  • نظرسنجی
  • آرشیو
ویدیو / محرمانه‌های کنگره آمریکا؛ از حمل و نقل زیرزمینی نمایندگان تا دخمه‌های پنهان + زیرنویس فارسی

ویدیو / محرمانه‌های کنگره آمریکا؛ از حمل و نقل زیرزمینی نمایندگان تا دخمه‌های پنهان + زیرنویس فارسی

ویدیو /  بازداشت مدعی دروغین امامت در قم

ویدیو / بازداشت مدعی دروغین امامت در قم

ویدیو / تصمیمی برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی روغن نیست

ویدیو / تصمیمی برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی روغن نیست

ویدیو / اولین تصاویر از ویروس کرونای جهش یافته

ویدیو / اولین تصاویر از ویروس کرونای جهش یافته

تماشا کنید: استارت مجدد /  خودروسازان خارجی در راه ایران؟

تماشا کنید: استارت مجدد / خودروسازان خارجی در راه ایران؟

ویدیو / حمله به پلیس با گلوله‌های برفی⁣ در مسکو

ویدیو / حمله به پلیس با گلوله‌های برفی⁣ در مسکو

کد خبر: ۴۹۱۲۶۴
تاریخ انتشار: ۴۵ : ۱۷ - ۰۱ مرداد ۱۳۹۸
صفحه نخست >> آی تی و فناوری
پ

'ادیسون هند'؛ مخترعی که فراموش شد

هموطنانش از روی قدرشناسی او را "ادیسون هند" می‌خوانند که برگرفته از نام توماس ادیسون، مخترع مشهورآمریکایی است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 

هموطنانش از روی قدرشناسی او را "ادیسون هند" می‌خوانند که برگرفته از نام توماس ادیسون، مخترع مشهورآمریکایی است.

به گزارش بی بی سی، بسیاری معتقدند که اختراعات او می‌توانست در صنعت جهانی چاپ انقلابی ایجاد کند، ملی‌گرایان برجسته هند هم از او با احترام یاد می‌کنند.

با این وجود، شانکار آباجی بیسی، که یکی از مخترعان پیشگام هند در قرن نوزدهم بود، اکنون به کلی فراموش شده. دلیل این فراموشی چیست؟

زمانی که آباجی بیسی، شهرت یافت، در هند که اکنون کانون استعدادهای ابتکاری و علمی است، هیچ موسسه یا سازمانی برای پرورش متخصصان علوم، مخترعان و مهندسان وجود نداشت.

در چنین شرایطی بیسی که کاملا خودآموز بود، توانست به سرعت شهرت پیدا کند ولی متاسفانه پس از مرگش فراموش شد.

در ایامی که هند مستعمره بود، بیسی در خیابان‌های شلوغ مومبای (بمبئی) بزرگ شد، و روزهای خود را با ورق زدن مجله‌های علمی آمریکایی در خیابان‌ها می‌گذراند.

ده‌ها سال بعد او به یک روزنامه چاپ بروکلین گفت: "من همه چیز را مدیون اطلاعات مکانیکی هستم که از آن مجله آمریکایی گرفته بودم"

او یک باشگاه علمی در مومبای (بمبئی) تاسیس کرد و در اوایل دهه بیست سالگی طراحی یک رشته از ابزارهای کوچک مکانیکی و ماشین را شروع کرد از جمله بطری‌هایی که درهایش غیرقابل دستکاری بود، دوچرخه برقی و اندیکاتور ایستگاه ترن برای شبکه راه آهن حومه بمبئی.

در اواخر دهه ۱۸۹۰ بود که بیسی به موفقیت دست یافت و آن موقعی بود که از مسابقه‌ای که یک نشریه ویژه مخترعان بریتانیایی برای طراحی ماشینی جهت توزین میوه و سبزی ترتیب داده بود، باخبر شد.
نقل مکان به لندن

در فاصله ساعات سه بعد از نیمه شب تا هفت صبح او موفق شد طرح اولیه این ماشین را ترسیم کند- و با شکست دادن تمام رقبای بریتانیایی، برنده مسابقه شود.

مقامات مومبای که در آن موقع متوجه این مخترع جوان هندی شده بودند، به این امید که وی مخترعان را به سمت هند خواهد کشاند، آرزویش را برای رفتن به لندن برآورده کردند. بیسی به دوستانش در بمبئی گفته بود "تا هنگامی که به موفقیت دست نیافته و یا آخرین پوندش را خرج نکرده، به هند باز نخواهد گشت."

وقتی که این مخترع جوان در قلب امپراطوری بریتانیا به محافل ضد استعماری کشانده شد، یکی از مراحل قابل توجه زندگی حرفه‌ای او شروع شد.

بیسی با معرفی نامه‌ای از دیشا واچا، دبیر کنگره ملی هند که در بمبئی مستقر بود، وارد لندن شد.

دیشا واجا، علاوه بر رهبری اولین سازمان سیاسی هند، یک صاحب صنعت زیرکی بود که به مهارت‌های فنی توجه داشت.

به همین دلیل بود که بیسی یک روز صبح نامه دیشا واچا را به دادابهای نائوروجی، همفکر ملی‌گرایش که سابقه طولانی فعالیت‌های بازرگانی را در انگلیس داشت، تحویل داد.

نائوروجی، که تحت تاثیر فهرست طولانی جوازهای حقوق انحصاری بین‌المللی بیسی قرار گرفته بود، با تشکیل یک سندیکای بازرگانی موافقت کرد. پس از امضای این توافق، نائوروجی برنامه کار ناسیونالیستی هند را به بهیسی داد.

بیسی در یک کارگاه نمناک و سرد در شمال لندن مشغول کار شد.

اختراعات اعجاب آور

او یک تابلوی راهنمای الکترونیک طراحی کرد که در کریستال پالاس، در لندن به نمایش گذاشته شد. بعدا این تابلو مورد استفاده فروشگاه‌های مرکز لندن و ویلز و احتمالا پاریس قرار گرفت.

بیسی همچنین نائوروجی، را با یک رشته اختراعات خیره کننده‌اش از جمله وسایل برقی آشپزخانه، یک تلفن، دستگاهی برای مداوی سردرد و یک سیفون اتوماتیک توالت، آشنا کرد.

ولی مهمترین اختراع بیسی در ارتباط با صنعت چاپ بود: اختراع بیسوتایپ، که حروف‌چینی سربی بود که موجب انقلابی در صنعت چاپ می‌شد.

با استفاده از این دستگاه تهیه حروف چاپی فلزی به قیمت ارزان -برای چاپ کتاب و روزنامه- در اسرع وقت امکان پذیر شد، روشی که سریع‌تر و کارآمدتر از روش پیشگامان صنعت چاپ آن زمان بود.

در آن موقع بود که نائوروجی به بهیسی گفت لازم است با سرمایه گذارانی که امکانات مالی بیشتری داشته باشند تماس بگیرد و به این منظور بهیسی را با دوستش هنری هایندمن "پدر سوسیالیسم بریتانیا" آشنا کرد.

هایندمن، که بریتانیایی و یکی از پیروان کارل مارکس بود، از سیاست استعماری بریتانیا در هند به شدت انتقاد کرده و به طبقه‌ای در لندن که به دنبال سودجویی بودند، حمله می‌کرد. جالب این است که خود هایندمن که ضد کاپیتالیسم بود از بازرگانان سرشناسی بود که با صنعت چاپ سر و کار زیادی داشت. هایندمن قول داد که مبلغ ۱۵ هزار پوند برای دستگاه بیسوتایپ، جمع آوری کند.

از اینجا به بعد، همه چیز از هم پاشید.

پس از آن که شرکت لینوتایپ، یک غول صنعت چاپ، پیشنهاد خرید بیسوتایپ را داد، بیسی وقت زیادی را صرف تکمیل بیسوتایپ کرد با این اطمینان که هایندمن قول تامین هزینه را داده بود.

در سال ۱۹۰۷ هایندمن به این نتیجه رسید که نمی تواند پولی را که قولش را داده بود فراهم کند. یک سال بعد پول نائوروجی هم تمام شد. در دسامبر ۱۹۰۸، بیسی دل شکسته ناچار شد کارش را متوقف کند و در حالی که "تا آخرین پوندش" را خرج کرده بود، با کشتی به بمبئی بازگردد.

یکی از مسافران این کشتی گُپال گُخال، یک رهبر سرشناس کنگره ملی هند بود. او که ماشین بیسوتایپ توجهش را جلب کرده بود، در بمبئی بیسی را با راتان جی تاتا، از گروه تاتا آشنا کرد و بیسی توانست با دستور این خانواده که از نظر فعالیت‌های صنعتی شهرت داشتند، یک سندیکای بازرگانی بزرگتر تاسیس کند.

سندیکای تاتا در سال۱۹۱۷ منحل شد ولی سبب شد که بیسی کار تازه‌ای را در آمریکا شروع کند.

جالب این جاست که او هیچ وقت نتوانست در عرضه بیسوتایپ به بازار موفق شود. ولی در نیویورک از راه ساختن یک محلول ید، ثروتمند شد.

گر چه در ثمربخشی این دارو از لحاظ سلامت جای سئوال بود ادگار کیس، یک آمریکایی که دارای توانایی فراحسی (سایکیک) و پیرو مسلک اسرارآمیزی بود، آن را تایید کرد. طرفداران ادگار کیس، تا امروز به عرضه این محلول به بازار و مصرف آن ادامه می‌دهند.

بیسی در سال‌های آخر زندگی به مسائلی که ورای درک انسانی بود علاقمند شد: یکی از اختراعاتش یک "ماشین تحریر روح" بود. این عوامل و عدم موفقیت بیسوتایپ، سبب شد که فعالیت‌های کاری"ادیسون هند" با ابهام و شک و تردید پایان یابد. و شاید همین موضوع توجیه کند که چرا اکنون او فراموش شده.

ولی یک جنبه میراث او ارزش به یاد ماندن را دارد.

بیسی تا هنگام مرگ روحیه ضد استعماری‌اش را حفظ کرده بود. این حس را که کسانی که در گذشته از نظر مالی او را تامین می‌کردند، در او زنده کرده بودند.

در لندن او در تظاهرات نائوروجی و هایندمن و جلسه‌های آنان شرکت می‌کرد؛ در نیویورک از ایده‌های گاندی دفاع می‌کرد و میزبان ناسیونالیست‌های هندی که به آمریکا سفر می‌کردند، بود.

می‌توان گفت بیسی از هند تا بریتانیا و آمریکا، سیاست‌های پیشرو را با علوم در هم آمیخت. برای فوق‌العاده دانستن یک چنین میراثی امروزه به "ماشین تحریر روح" نیازی نیست.

لینک کوتاه
ارسال به تلگرام
بازید از صفحه اول ارسال به دوستان نسخه چاپی
گزارش خطا
0
وب گردی
 تصاویر حیرت‌انگیز ناسا از «مریخ»

تصاویر حیرت‌انگیز ناسا از «مریخ»

برندگان جوایز میلیاردی همراه اول معرفی شدند!

برندگان جوایز میلیاردی همراه اول معرفی شدند!

 نکات جالبی که درباره مغز نمی‌دانید

نکات جالبی که درباره مغز نمی‌دانید

 گریم جالب طناز طباطبایی در فیلمی که هشت سال توقیف بود

گریم جالب طناز طباطبایی در فیلمی که هشت سال توقیف بود

 قدیمی‌ترین عکس هوایی تهران!

قدیمی‌ترین عکس هوایی تهران!

 ۸ عادت سمی که شما را از شادی محروم می کنند

۸ عادت سمی که شما را از شادی محروم می کنند

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر:
تصاویر
۱/۴
۱/۴
تصاویر: لیگ برتر شمشیربازی

تصاویر: لیگ برتر شمشیربازی

۲/۴
تصاویر: شروع تولید انبوه ربات‌های انسان‌نمای سوفیا

تصاویر: شروع تولید انبوه ربات‌های انسان‌نمای سوفیا

۳/۴
تصاویر: خسارات طوفان در جنوب استان کرمان

تصاویر: خسارات طوفان در جنوب استان کرمان

۴/۴
تصاویر: پرواز بر فراز بام ایران

تصاویر: پرواز بر فراز بام ایران

ببینید!

ویدیو / زنگنه، وزیر نفت: نفتکش توقیف شده ایرانی توسط اندونزی حامل نفت بود

ویدیوی جدید از لحظه درگیری فیزیکی علی‌اصغر عنابستانی، نماینده مجلس با سرباز راهور

ویدیو / اظهارات یک سال پیش ویلیام برنز؛ جنگ با ایران فاجعه خواهد بود + زیرنویس فارسی

ویدیو / افتتاح بلندترین تاب جهان در دبی

ویدیو / ظاهر شدن ترامپ با پلیس مخفی در زمین گلف

تماشا کنید: منشأ «سیلی» کجاست؟ / سوابق نماینده ای که به صورت یک سرباز سیلی زد؛ از ریاست ستاد احمدی نژاد تا جبهه پایداری

تماشا کنید: کارت زرد اقلیت / مجلس یازدهم چگونه در یک روز دو کارت زرد به ظریف داد؟

آرشیو
پربازدیدها
روز هفته ماه سال

«زیست شبانه» در تهران تصویب شد

ارزش سهام عدالت، امروز ۷ بهمن ۹۹

قیمت دلار، امروز ۷ بهمن ۹۹

عنابستانی: توهین شنیدم و عصبانی شدم / از مردم عذرخواهی می‌کنم، از سرباز تشکر

عباس آخوندی: روحانی شخصاً تضعیف برجام را کلید زد؛ او می‌دانست که برجام بدون «FATF» بی‌مفهوم است

قیمت طلا و سکه، امروز ۷ بهمن ۹۹

پاسخ احمد توکلی به اظهارات ابطحی: پارکینسون روی عقل تاثیر نمی گذارد

حبیب رحیم پور مجری و سردبیر «زاویه»: من اخراج شده‌ام / در مورد میهمان همه‌چیز هماهنگ می‌شود؛ مدیر گروه، مدیر شبکه و حراست سازمان می‌دانند که چه کسی می‌آید

فرمان اجرایی بایدن: لغو ممنوعیت مسافرتی و مهاجرتی ایرانیان

قیمت دلار، امروز ۱ بهمن ۹۹

مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس: دولت، موظف به استخدام رسمی فرزندان ایثارگران بدون الزام به داشتن شرط سنی، تحصیل و آزمون شد

«زیست شبانه» در تهران تصویب شد

قیمت طلا و سکه، امروز ۱ بهمن ۹۹

جدول خاموشی مناطق مختلف تهران منتشر شد + فایل

قیمت پراید به کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان رسید

قیمت گوشی های سامسونگ امروز 1 بهمن

ویدیو/ کتک زدن یک زن افغانستانی توسط مامور نیروی انتظامی

سحنگوی قوه قضاییه: شیرین نجفی دستگیر شده است

قیمت هر شانه تخم مرغ ۳۰ هزار تومان کاهش یافت

فرمان اجرایی بایدن: لغو ممنوعیت مسافرتی و مهاجرتی ایرانیان

قیمت دلار، امروز ۱ بهمن ۹۹

۶ پیام فرستاده نخست وزیر عراق برای ایران

چرا ترامپ همچنان ممکن است در آخرین لحظات ریاست جمهوری اش، جنگی با ایران به راه اندازد؟

مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس: دولت، موظف به استخدام رسمی فرزندان ایثارگران بدون الزام به داشتن شرط سنی، تحصیل و آزمون شد

بازار خودرو سکته کرد / پژو ۲۰۶ تا ۵۲ میلیون، سمند ۱۴ میلیون، پژو ۴۰۵ تا ۱۵ میلیون و تیبا ۲۶ میلیون ارزان شد / پراید ۹۰ میلیونی هم خریدار ندارد

جو بایدن پیروز انتخابات معرفی شد / فاکس نیوز، آسوشیتدپرس، سی ان ان و ان بی سی این خبر را اعلام کرده اند / بیانیه ترامپ: نتیجه انتخابات هنوز قطعی نشده / پیشنهاد داماد ترامپ به او برای پذیرش شکست

استفتاء مهم ایت الله سیستانی در باره مراسم عزاداری امام حسین (ع)

ترامپ: ایران اگر کرم بریزد بلایی سرش می آوریم که تا حالا سابقه نداشته!

دانش‌آموز ممتاز تهرانی بعد از کنکور خودکشی کرد

جدول غیررسمی افزایش حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری / افزایش ۳۰ تا ۷۰ درصدی حقوق ها

مدیرعامل سایپا: خیال همه را از پراید راحت کردیم

ویدیو/ کتک زدن یک زن افغانستانی توسط مامور نیروی انتظامی

خواندنی ها
ویروس کرونا خانواده ربات سوفیا را گسترش می‌دهد

ویروس کرونا خانواده ربات سوفیا را گسترش می‌دهد

این روش‌های شام خوردن عمر شما را کوتاه می‌کنند!

این روش‌های شام خوردن عمر شما را کوتاه می‌کنند!

به روزرسانی «One UI ۳.۰» برای سری «گلکسی اس ۱۰ » سامسونگ ارائه شد

به روزرسانی «One UI ۳.۰» برای سری «گلکسی اس ۱۰ » سامسونگ ارائه شد

چگونه وزن خود را ثابت نگه داریم؟

چگونه وزن خود را ثابت نگه داریم؟

آخرین اخبار مهمترین عناوین روز

بهزیستی ملایر: فرزندان فرد کودک‌آزار به خانه امن بهزیستی منتقل شدند

آخرین آمار کرونا در ایران، ۸ بهمن ۹۹: فوت ۹۱ نفر در شبانه روز گذشته

جزئیات دیدار هیات طالبان با شمخانی

خطیب‌زاده: برای صلح افغانستان سرمایه‌گذاری زیادی کرده‌ایم / هیأت سیاسی طالبان با ظریف رایزنی خواهند کرد

قیمت طلا و سکه، امروز ۸ بهمن ۹۹

افزایش توهین و پرخاشگری در جامعه

دادستان فیروزکوه: ویلای میلیاردی یک مسئول سابق و یک مسئول فعلی تخریب شد

یک روانشناس: تفریح در منزل فراموش نشود

قیمت دلار، امروز ۸ بهمن ۹۹

بهزیستی ملایر: فرزندان فرد کودک‌آزار به خانه امن بهزیستی منتقل شدند

خطیب‌زاده: برای صلح افغانستان سرمایه‌گذاری زیادی کرده‌ایم / هیأت سیاسی طالبان با ظریف رایزنی خواهند کرد

جزئیات دیدار هیات طالبان با شمخانی

قیمت طلا و سکه، امروز ۸ بهمن ۹۹

قیمت دلار، امروز ۸ بهمن ۹۹

عباس آخوندی: ایران مساله اول بایدن نیست

مینو محرز: زنگ خطر پیک چهارم کرونا به صدا درآمده / باید همه دنیا به تدریج واکسینه شوند تا زندگی به حالت عادی بازگردد

وزیر بهداشت: هفتمین مورد ابتلا به کرونای جهش یافته شناسایی شد / فرد مبتلا از هلند آمده

مردانی، فوق تخصص عفونی: علائم حیاتی مهرداد میناوند طبیعی است، اما هنوز شرایط جدا شدن از دستگاه تنفس مصنوعی را ندارد

دوره پیش دبستانی، ۳ ساله شد

آیت الله جنتی: به آمریکای در حال سقوط دلخوش کرده‌اند؛ تعجب می کنم

«ممنونم آقای رییس‌جمهور»؛ پاسخ توییتری آذری جهرمی به دفاع امروز روحانی

طرح جدید مجلس؛ مهریه بالای «۵ سکه» دیگر زندان ندارد

پوری حسینی رئیس پیشین سازمان خصوصی سازی به ۱۵ سال حبس محکوم شد

واعظی: نمی‌دانم علی عسگری به جلسه هیات دولت دعوت شده است یا نه / برنامه «زاویه» برای وزرای ما قابل قبول نبود / صداوسیما افرادی را دعوت می‌کند که مخالف دولت هستند

پاسخ ظریف به وزیر خارجه عربستان: آن‌هایی که امید داشتند تا آخرین سرباز آمریکایی می‌جنگند، بدانند که این گونه اقدامات امنیت به منطقه نمی آورد / آماده‌ایم با چین و روسیه و دیگر کشورهای ذیربط برای امنیت منطقه خلیج‌فارس تلاش کنیم

روحانی: تا روزی که رای مردم همه‌کاره است، شکست نمی‌خوریم / اگر در رای مردم اما و اگر ایجاد کردیم و گفتیم مهم نیست پای صندوق ۵۰ درصد بیایند یا ۸۰ درصد، ممکن است این لطف خدا را از دست بدهیم

معاون وزیر راه: پس از اجرای قانون مالیات بر خانه های خالی، عرضه مسکن به بازار ۳۰ درصد افزایش یافت

رایزنی وزیر خارجه بایدن با وزرای خارجه کانادا، مکزیک، ژاپن و کره جنوبی در اولین روز کاری خود

وضعیت آب و هوا، امروز ۸ بهمن ۹۹ / هوای کلانشهر‌ها تا فردا آلوده است

آل اسحاق، وزیر اسبق بازرگانی: نرخ ارز نزولی است؛ بازیگران ارزی حواس شان باشد با تجربه شوک ارزی قطعنامه ۵۹۸ مواجه نشوند

وزیر دفاع آمریکا: طرح دقیقه آخری ترامپ برایخروج نیروهای آمریکایی از عراق و افغانستان بازنگری می شود

رییس جلسات استیضاح ترامپ راهی بیمارستان شد

سوال زیباکلام از مخالفان FATF: اساسا چرا تحریم‌ها به‌وجود آمده‌اند که ما مجبور شویم آنها را دور بزنیم و بعد به FATF نپیوندیم؟

تلاش سناتورهای جمهوری‌خواه برای غیرقانونی اعلام کردن استیضاح ترامپ شکست خورد

تماس تلفنی میرحسین موسوی با آیت‌الله بیات زنجانی

آسوشیتدپرس: آمریکا در فکر احداث پایگاه‌های نظامی جدید در طول دریا سرخ در عربستان

عراقچی: به وزیر خارجه کویت گفتم آماده ی گفتگو با کشورهای منطقه هستیم

بازداشت ۸ نفر دیگر در شهرداری آبسرد / مجموع بازداشت‌ها به ۲۶ نفر رسید

بحرین: هرگونه توافق با ایران باید مورد قبول تمامی کشورها در منطقه باشد / همکاری ما با اسرائیل برای فشار به آمریکا می تواند راهگشا باشد

آرشیو
وبگردی

خودکشی دو دختر در خیابان‌های گرگان

بازداشت سارقی که ممکن بود کارش به قیمت جان مسافران مترو تمام شود

تبلیغ جنجالی؛ شکستن گوش با تعیین وقت قبلی

نیوشا ضیغمی به کرونا مبتلا شد

جزئیات دستگیری و زندانی شدن ارسلان قاسمی بازیگر سرشناس از زبان خودش

تکرار عروسی به‌خاطر نارضایتی از عکس‌ها

محسن افشانی وقتی تپل و بانمک بود + عکس

ماجرای دست مردانه پنهان کنار مهناز افشار چیست؟ + عکس

جزئیات حلق آویز کردن کودک ملایری در یک شوخی احمقانه + عکس

جوان20ساله: از خانواده ام قهر کردم و جایی برای خوابیدن نداشتم/به قتل اعتراف کردم تا در زندان بخوابم

مرگ سه جوینده گنج در غار بابااحمد

نمایش ندادن «قاتل و وحشی» بخاطر گوش لیلا حاتمی!

  • صفحه نخست
  • اخبار انتخابات ۱۴۰۰
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • آی تی و فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • |
  • ارتباط با ما
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیکی
  • |
  • نظرسنجی
  • |
  • جستجو
  • |
  • آرشیو
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انتخاب است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید : "ایران سامانه"
کد خبر: ۴۹۱۲۶۴
تاریخ انتشار: ۴۵ : ۱۷ - ۰۱ مرداد ۱۳۹۸
صفحه نخست >> آی تی و فناوری
پ

'ادیسون هند'؛ مخترعی که فراموش شد

هموطنانش از روی قدرشناسی او را "ادیسون هند" می‌خوانند که برگرفته از نام توماس ادیسون، مخترع مشهورآمریکایی است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 

هموطنانش از روی قدرشناسی او را "ادیسون هند" می‌خوانند که برگرفته از نام توماس ادیسون، مخترع مشهورآمریکایی است.

به گزارش بی بی سی، بسیاری معتقدند که اختراعات او می‌توانست در صنعت جهانی چاپ انقلابی ایجاد کند، ملی‌گرایان برجسته هند هم از او با احترام یاد می‌کنند.

با این وجود، شانکار آباجی بیسی، که یکی از مخترعان پیشگام هند در قرن نوزدهم بود، اکنون به کلی فراموش شده. دلیل این فراموشی چیست؟

زمانی که آباجی بیسی، شهرت یافت، در هند که اکنون کانون استعدادهای ابتکاری و علمی است، هیچ موسسه یا سازمانی برای پرورش متخصصان علوم، مخترعان و مهندسان وجود نداشت.

در چنین شرایطی بیسی که کاملا خودآموز بود، توانست به سرعت شهرت پیدا کند ولی متاسفانه پس از مرگش فراموش شد.

در ایامی که هند مستعمره بود، بیسی در خیابان‌های شلوغ مومبای (بمبئی) بزرگ شد، و روزهای خود را با ورق زدن مجله‌های علمی آمریکایی در خیابان‌ها می‌گذراند.

ده‌ها سال بعد او به یک روزنامه چاپ بروکلین گفت: "من همه چیز را مدیون اطلاعات مکانیکی هستم که از آن مجله آمریکایی گرفته بودم"

او یک باشگاه علمی در مومبای (بمبئی) تاسیس کرد و در اوایل دهه بیست سالگی طراحی یک رشته از ابزارهای کوچک مکانیکی و ماشین را شروع کرد از جمله بطری‌هایی که درهایش غیرقابل دستکاری بود، دوچرخه برقی و اندیکاتور ایستگاه ترن برای شبکه راه آهن حومه بمبئی.

در اواخر دهه ۱۸۹۰ بود که بیسی به موفقیت دست یافت و آن موقعی بود که از مسابقه‌ای که یک نشریه ویژه مخترعان بریتانیایی برای طراحی ماشینی جهت توزین میوه و سبزی ترتیب داده بود، باخبر شد.
نقل مکان به لندن

در فاصله ساعات سه بعد از نیمه شب تا هفت صبح او موفق شد طرح اولیه این ماشین را ترسیم کند- و با شکست دادن تمام رقبای بریتانیایی، برنده مسابقه شود.

مقامات مومبای که در آن موقع متوجه این مخترع جوان هندی شده بودند، به این امید که وی مخترعان را به سمت هند خواهد کشاند، آرزویش را برای رفتن به لندن برآورده کردند. بیسی به دوستانش در بمبئی گفته بود "تا هنگامی که به موفقیت دست نیافته و یا آخرین پوندش را خرج نکرده، به هند باز نخواهد گشت."

وقتی که این مخترع جوان در قلب امپراطوری بریتانیا به محافل ضد استعماری کشانده شد، یکی از مراحل قابل توجه زندگی حرفه‌ای او شروع شد.

بیسی با معرفی نامه‌ای از دیشا واچا، دبیر کنگره ملی هند که در بمبئی مستقر بود، وارد لندن شد.

دیشا واجا، علاوه بر رهبری اولین سازمان سیاسی هند، یک صاحب صنعت زیرکی بود که به مهارت‌های فنی توجه داشت.

به همین دلیل بود که بیسی یک روز صبح نامه دیشا واچا را به دادابهای نائوروجی، همفکر ملی‌گرایش که سابقه طولانی فعالیت‌های بازرگانی را در انگلیس داشت، تحویل داد.

نائوروجی، که تحت تاثیر فهرست طولانی جوازهای حقوق انحصاری بین‌المللی بیسی قرار گرفته بود، با تشکیل یک سندیکای بازرگانی موافقت کرد. پس از امضای این توافق، نائوروجی برنامه کار ناسیونالیستی هند را به بهیسی داد.

بیسی در یک کارگاه نمناک و سرد در شمال لندن مشغول کار شد.

اختراعات اعجاب آور

او یک تابلوی راهنمای الکترونیک طراحی کرد که در کریستال پالاس، در لندن به نمایش گذاشته شد. بعدا این تابلو مورد استفاده فروشگاه‌های مرکز لندن و ویلز و احتمالا پاریس قرار گرفت.

بیسی همچنین نائوروجی، را با یک رشته اختراعات خیره کننده‌اش از جمله وسایل برقی آشپزخانه، یک تلفن، دستگاهی برای مداوی سردرد و یک سیفون اتوماتیک توالت، آشنا کرد.

ولی مهمترین اختراع بیسی در ارتباط با صنعت چاپ بود: اختراع بیسوتایپ، که حروف‌چینی سربی بود که موجب انقلابی در صنعت چاپ می‌شد.

با استفاده از این دستگاه تهیه حروف چاپی فلزی به قیمت ارزان -برای چاپ کتاب و روزنامه- در اسرع وقت امکان پذیر شد، روشی که سریع‌تر و کارآمدتر از روش پیشگامان صنعت چاپ آن زمان بود.

در آن موقع بود که نائوروجی به بهیسی گفت لازم است با سرمایه گذارانی که امکانات مالی بیشتری داشته باشند تماس بگیرد و به این منظور بهیسی را با دوستش هنری هایندمن "پدر سوسیالیسم بریتانیا" آشنا کرد.

هایندمن، که بریتانیایی و یکی از پیروان کارل مارکس بود، از سیاست استعماری بریتانیا در هند به شدت انتقاد کرده و به طبقه‌ای در لندن که به دنبال سودجویی بودند، حمله می‌کرد. جالب این است که خود هایندمن که ضد کاپیتالیسم بود از بازرگانان سرشناسی بود که با صنعت چاپ سر و کار زیادی داشت. هایندمن قول داد که مبلغ ۱۵ هزار پوند برای دستگاه بیسوتایپ، جمع آوری کند.

از اینجا به بعد، همه چیز از هم پاشید.

پس از آن که شرکت لینوتایپ، یک غول صنعت چاپ، پیشنهاد خرید بیسوتایپ را داد، بیسی وقت زیادی را صرف تکمیل بیسوتایپ کرد با این اطمینان که هایندمن قول تامین هزینه را داده بود.

در سال ۱۹۰۷ هایندمن به این نتیجه رسید که نمی تواند پولی را که قولش را داده بود فراهم کند. یک سال بعد پول نائوروجی هم تمام شد. در دسامبر ۱۹۰۸، بیسی دل شکسته ناچار شد کارش را متوقف کند و در حالی که "تا آخرین پوندش" را خرج کرده بود، با کشتی به بمبئی بازگردد.

یکی از مسافران این کشتی گُپال گُخال، یک رهبر سرشناس کنگره ملی هند بود. او که ماشین بیسوتایپ توجهش را جلب کرده بود، در بمبئی بیسی را با راتان جی تاتا، از گروه تاتا آشنا کرد و بیسی توانست با دستور این خانواده که از نظر فعالیت‌های صنعتی شهرت داشتند، یک سندیکای بازرگانی بزرگتر تاسیس کند.

سندیکای تاتا در سال۱۹۱۷ منحل شد ولی سبب شد که بیسی کار تازه‌ای را در آمریکا شروع کند.

جالب این جاست که او هیچ وقت نتوانست در عرضه بیسوتایپ به بازار موفق شود. ولی در نیویورک از راه ساختن یک محلول ید، ثروتمند شد.

گر چه در ثمربخشی این دارو از لحاظ سلامت جای سئوال بود ادگار کیس، یک آمریکایی که دارای توانایی فراحسی (سایکیک) و پیرو مسلک اسرارآمیزی بود، آن را تایید کرد. طرفداران ادگار کیس، تا امروز به عرضه این محلول به بازار و مصرف آن ادامه می‌دهند.

بیسی در سال‌های آخر زندگی به مسائلی که ورای درک انسانی بود علاقمند شد: یکی از اختراعاتش یک "ماشین تحریر روح" بود. این عوامل و عدم موفقیت بیسوتایپ، سبب شد که فعالیت‌های کاری"ادیسون هند" با ابهام و شک و تردید پایان یابد. و شاید همین موضوع توجیه کند که چرا اکنون او فراموش شده.

ولی یک جنبه میراث او ارزش به یاد ماندن را دارد.

بیسی تا هنگام مرگ روحیه ضد استعماری‌اش را حفظ کرده بود. این حس را که کسانی که در گذشته از نظر مالی او را تامین می‌کردند، در او زنده کرده بودند.

در لندن او در تظاهرات نائوروجی و هایندمن و جلسه‌های آنان شرکت می‌کرد؛ در نیویورک از ایده‌های گاندی دفاع می‌کرد و میزبان ناسیونالیست‌های هندی که به آمریکا سفر می‌کردند، بود.

می‌توان گفت بیسی از هند تا بریتانیا و آمریکا، سیاست‌های پیشرو را با علوم در هم آمیخت. برای فوق‌العاده دانستن یک چنین میراثی امروزه به "ماشین تحریر روح" نیازی نیست.

قران
ارسال به تلگرام
قران
قران
قران
قران
قران
قران
  • صفحه نخست
  • اخبار انتخابات ۱۴۰۰
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • آی تی و فناوری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • |
  • ارتباط با ما
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیکی
  • |
  • نظرسنجی
  • |
  • جستجو
  • |
  • آرشیو
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انتخاب است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید : "ایران سامانه"