«انتخاب» قصد دارد به صورت روزانه، به منظور آگاهی مخاطبان نسبت به تحولات و اتفاقات گذشته، اسناد ویکی لیکس در رابطه با ایران را که متعلق به سال های ۱۹۷۲ تا ۲۰۰۹ است منتشر کند.
سرویس تاریخ «انتخاب»: سفارت آمریکا در بیروت در سندی به تاریخ 14 اسفند 1363 خطاب به وزیر خارجه آمریکا، سفارت آمریکا در اسرائیل و سفارت آمریکا در سوریه درباره وضعیت و مانیفست حزب الله توضیحاتی ارائه کرده است.
به گزارش سرویس تاریخ «انتخاب»، متن سند مذکور که ویکی لیکس آن را منتشر کرده، به شرح زیر است:
ساعت 8:46 دقیقه روز سه شنبه 5 مارچ 1985
از: سفارت امریکا در بیروت
به: سفارت امریکا در اسرائیل، سفارت امریکا در سوریه، وزیر خارجه آمریکا
در ادامه متن مقاله ای از نشریه میدل ایست ریپورتر در تاریخ 23 فوریه آمده است. این مقاله خلاصه ای از مانیفست 48 صفحه ای حزب الله را شامل می شود که در روز 16 فوریه منتشر شده بود. سفارت متن کامل این مانیفست را به زبان عربی به دست آورده است که برای INR وNEA/ARN ارسال خواهیم کرد.
آغاز متن
حزب الله سیاست شبه نظامی خود را تعریف می کند
حزب الله به این ترتیب سیاست، اهداف و ایدئولوژی خود را بصورت علنی اعلام کرده است. آنها به عنوان یک گروه شیعه بنیادگرا، خود را وقف گسترش اسلام مبتنی بر الگوی انقلاب (امام) خمینی در ایران می کنند. آنها نام خود را از دو آیه قرآن گرفته اند که می گوید 1) وَمَنْ يَتَوَلَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا فَإِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْغَالِبُونَ (سوره مائده آیه 56 و 2) لَا تَجِدُ قَوْمًا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ يُوَادُّونَ مَنْ حَادَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَوْ كَانُوا آبَاءَهُمْ أَوْ أَبْنَاءَهُمْ أَوْ إِخْوَانَهُمْ أَوْ عَشِيرَتَهُمْ ۚ أُولَٰئِكَ كَتَبَ فِي قُلُوبِهِمُ الْإِيمَانَ وَأَيَّدَهُمْ بِرُوحٍ مِنْهُ ۖ وَيُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ ۚ أُولَٰئِكَ حِزْبُ اللَّهِ ۚ أَلَا إِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْمُفْلِحُونَ (سوره مجادله، آیه 22).
سالگرد: در سالگرد مرگ خشونتبار شیخ راغب حرب، امام جماعت روستای جبشیت در جنوب لبنان، حزب الله راهپیمایی عظیمی را در منطقه چیاه در روز 16 فوریه برگزار کرد. شیخ حرب از مخالفان سرسخت اشغالگری اسرائیل و حامی حزب الله و قیام "ملت حزب الله" در حمایت از اسلام بود. بر اساس گزارشها او روز 16 فوریه 1984 توسط ماموران اسراییل در روستای زادگاهش ترور شده است.
این سازمان با استفاده از همین فرصت اتهامها درباره تروریست بودن خود را رد کرده است. آنها بر تبعیت خود از ولایت فقیه تحت آیه الله (امام) روح الله خمینی تاکید کرده اند. آمریکا، فرانسه، اسراییل و حزب فالانژها، دشمنان اصلی آن اعلام شده اند. آنها نظام کنونی لبنان را استبدادی خوانده و حکومت رییس جمهور امین جمیل را رد کرده است.
در آغاز نشست، شیخ قبریس گفت «حزب الله را به اشتباه گروهی از افراطیون توصیف می کنند که به کشتار، دزدی و غارت مشغولند» و آنها را «برای هر اتفاق ناخوشایندی سرزنش می کنند» او تاکید کرد «اما این حزب الله بود که آزادی رزمندگان را تضمین کرده و دشمن را بیرون کرد».
مانیفست: سپس شیخ ابراهیم الامین «پیام تقدیمی به شهید شیخ راغب حرب» را در 48 صفحه خوانند که همان مانیفست این حزب بود. این اولین باری بود که حزب الله موضع شبه نظامی و ایدئولوژی خود را از زمان تاثیرگذاری بر سیاست لبنان در دو سال پیش، تشریح می کند. این پیام، رزمندگان مسلمان بنیادگرای «حزب الله» را به عنوان «فرزندان ملت» توصیف می کند «که پیشگامانشان در ایران به پیروزی رسیدهاند».
در ادامه پیام آمده است «این پیشگامان بنیان یک دولت اسلامگرا را تحت هدایت حکیمانه فقیه جامع الشرایط آیه الله روح الله خمینی ایجاد کردند. حزب الله اعلام کرده است که هیچ عضو رسمی ندارد بلکه با تمامی مسلمانان جهان از طریق پیوند قدرتمند ایدئولوژیکی و سیاسی در ارتباط است.
شرق و غرب: این بیانیه به قدرتهای «خودبین» شرق و غرب به یکسان هشدار می دهد. می گوید «آمریکا از طریق ماموران منطقه ای خود تلاش کرده این پیام را القا کند که کسانی که هیمنه آن را در لبنان شکسته و توطئه آنها را به ناکامی کشاندند، تنها یک سری تروریست افراطگرا هستند که هیچ ماموریتی به جز منفجر کردن فروشگاه های مشروبات، کازینوهای قمار و دستگاه های بازی ندارند».
این بیانیه اشاره می کند که چنین اقداماتی صرفا حاشیه ای و در واقع بریدن دم و نه سر، بوده است. «ما می خواهیم با شیطان در ریشه های آن مقابله کنیم و ریشه آن آمریکاست». این بیانه تاکید می کند که هیچ چیزی بر جنگ با آمریکا ارجحیت ندارد. «حزب الله معتقد است که هردوی کاپیتالیسم غرب و کمونیسم شرق نتوانسته اند نیاز توده ها را برآورده کنند. «پاسخ در ماموریت اسلام است».
خواسته ها: در بیانیه درخواست شده است: 1. خروج کامل اسراییل از لبنان «به عنوان پیش شرطی برای محو اسراییل از صحنه روزگار و آزادسازی قدس از چنگال اشغالگران». 2. «آمریکا، فرانسه و متحدان آنها باید لبنان را برای همیشه ترک کنند، و هر گونه نفوذ امپریالیستی بر این کشور باید متوقف شود». 3. «فالانژها باید در برابر عدالت قرار گرفته و به خاطر تمامی جنایاتی که علیه مسلمانان و مسیحیان، با تشویق آمریکا و اسراییل، انجام دادند، محاکمه شوند. 4. «تمامی مردم لبنان باید فرصت تعیین آینده خود و انتخاب نظام دولتی موردنظرشان را داشته باشند با در نظر گرفتن این مسئله که ما تعهدمان به حاکمیت اسلام را وا نخواهیم نهاد».
مارونی گرایی سیاسی: به گفته حزب الله سیاست رهبران «مارونیگرایی سیاسی» که از طریق «جبهه لبنانی» و شبهه نظامیان «نیروهای لبنانی» اعمال می شود، هرگز نمی تواند به صلح و ثبات برای مسیحیان منجر شود. این سیاست مبتنی بر افراطگرایی، برتری فرقه ای و اتحاد با امپریالیسم و اسراییل است.
یونیفیل: نیروهای بین المللی حافظ صلح (یونیفیل) که در جنوب لبنان مستقر هستند توسط حزب الله به عمل در مقام یک «حایل» در راستای اختلال در مقاومت آنها و «حفظ امنیت اسراییل و نیروهای اشغالگر» عمل می کنند. در صورت همکاری یونیفیل با دشمنان، حزب الله احتمال مقابله با آنها را هم رد نمی کند.
دیگر کشورهای عربی «که با اشتیاق به دنبال صلح با اسراییل هستند» نیز توسط حزب الله هدف انتقادند. از آنها خواسته شده تا در کنار هم متحد شوند، هدف خودشان را با دقت تعریف کرده و موانع رسیدن به خواسته شان را از سر راه بردارند.
رژه: بر اساس گزارشها اعضای مسلح حزب الله روز دوشنبه 18 فوریه در صیدون رژه رفته و پرچم لبنان و تصاویر رییس جمهور جمیل را پاره کردند. آنها به برخی از فروشگاهها و سوپرمارکت هایی که مشروبات الکلی می فروختند حمله کرده و پرچم ایران و تصویر آیه الله خمینی، رهبر مذهبی آن را نصب کردند. ظاهرا این اقدام در تقابل با دیدار روز گذشته رییس جمهور جمیل از این شهر بود که در آن نظامیان وی را «شاه لبنان» نامیدند.
جمیل: حزب الله در بیانیه خود از رییس جمهور جمیل و برادر مرحومش بشیر انتقاد کرده و می گوید «بشیر سلاخ با کمک اسراییل، پول نفت اعراب و نمایندگان چاپلوس مسلمان که به دنبال راضی کردن فالانژها بودند، به ریاست جمهوری رسید».
«پس از آن نیز تلاش کرد چهره کریه خود را با ایجاد «کمیته سعادت» بپوشاند که صرفا یک پل «آمریکایی-اسراییلی بود که فالانژها برای رسیدن به کنترل بر مردم محروم استفاده کردند. هرچند مردم ما چنین تحقیری را نمی توانند تحمل کنند. آنها رویاهای صهیونیست ها و متحدانشان را به باد دادند. با این وجود آمریکا بر حماقت خود اصرار کرده و برادرش (رییس جمهور) جمیل را بر سر کار آورد. اولین کار او تخریب خانه های آوارگان جنوب، تخلیه مساجد، دستور به ارتش برای بمباران حاشیه های محروم و تخریب خانه ها بر سر ساکنانش بود و از نیروهای ناتو خواست تا علیه ما به او کمک کنند، پیمان خائنانه 17 می را با اسراییل منعقد کرد که می توانست لبنان را به حامی اسراییل یا مستعمره آمریکا تبدیل کند.
آمریکا و ناتو: حزب الله «آشکار و صادقانه» اعلام کرد «ما از هیچکس جز خدا نمی ترسیم و نمی توانیم بی عدالتی، خشونت و تحقیر را تحمل کنیم». آنها می افزایند «آمریکا و شرکای آنها در ناتو و دولت صهیونیستی که سرزمین مقدس فلسطین را اشغال کرده، علیه ما دست به خشونت زده و همچنان هم می زنند تا ما را تحقیر کنند. لذا ما همواره هوشیار بوده و خودمان را برای دفع خشونت و دفاع از مذهب، موجودیت و هویت مان آماده می کنیم». پایان متن.
لین
هرچند موقعیت احزاب میانه رو در کشور هنوز بسیار شکننده است، ... اما آنها نشریات کوچکی مانند خالومحسن (متعلق به حزب جمهوری خلق مسلمان)؛ جنبش (متعلق به علی اصغر حاج سید جوادی)، جبهه آزادی متعلق به حزب ایران و نشریه آزادی متعلق به جبهه دموکراتیک ملی را منتشر کردند. هرچند شمارگان این نشریات محدود بوده و تاثیر کمتری در مقایسه با سه روزنامه اصلی (کیهان، اطلاعات و بامداد) دارند، اما نگاهی دقیق و انتقادی به رخدادها دارند – نگاهی که معمولا با نگاه رسمی تفاوت دارد.