سه‌شنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۸ | Tuesday, 10 December 2019
  • ارتباط با انتخاب
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیک
  • |
  • نظرسنجی
سه‌شنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۸ | Tuesday, 10 December 2019
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • آی تی و فناوری
  • شهری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
جستجو
ویدئو جدیدترین اخبار پربیننده ترین
لایو خبر عکس خواندنی ها اخبار ویژه
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • آی تی و فناوری
  • شهری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • ارتباط با انتخاب
  • پیوندها
  • آب و هوا
  • اوقات شرعی
  • مجله الکترونیک
  • نظرسنجی
  • آرشیو
ویدیو/ رونمایی ناسا از قدرتمندترین موشک خود

ویدیو/ رونمایی ناسا از قدرتمندترین موشک خود

ویدیو / جزئیاتی تازه از شخصیت ترامپ

ویدیو / جزئیاتی تازه از شخصیت ترامپ

ویدیو/ سردار جعفری: متاسفانه شورای نگهبان، مبانی فکری کاندیدا ها را چندان بررسی نمی کند

ویدیو/ سردار جعفری: متاسفانه شورای نگهبان، مبانی فکری کاندیدا ها را چندان بررسی نمی کند

وریا غفوری: با تلویزیون حرف نمیزنم، دوربین تلویزیون را خاموش کنید

وریا غفوری: با تلویزیون حرف نمیزنم، دوربین تلویزیون را خاموش کنید

ویدیو / ایوانکا و ملانیا: داخل «حریم » ترامپ

ویدیو / ایوانکا و ملانیا: داخل «حریم » ترامپ

ویدیو/ لحظه کتک خوردن هادی مباشری توسط هواداران خشمگین استقلال

ویدیو/ لحظه کتک خوردن هادی مباشری توسط هواداران خشمگین استقلال

کد خبر: ۴۹۲۸۶۱
تاریخ انتشار: ۳۳ : ۱۹ - ۰۹ مرداد ۱۳۹۸
تاریخ >> داخلی
پ
اسناد ویکی لیکس در «انتخاب»؛ شماره ۱۵ / بخش دوم

تلگراف سری و مفصل سفارت آمریکا در ریاض؛ ۱۳۶۴: انفجار ۲ بمب در ریاض همزمان با سفر وزیر خارجه عربستان به ایران، حاوی پیامی از سوی تهران است/ ایران و عربستان در عدم همدلی با شوروی اشتراک دارند/ حمایت دیپلماتیک و لجستیکی سوریه از ایران مشکلی برای سیاست خارجی سعودی ها تلقی می شود

حمایت مداوم دیپلماتیک و لجستیکی سوریه از ایران همچنان یک مشکل سیاست خارجی برای سعودی ها و متحدان شان در شورای همکاری خلیج فارس تلقی می شود. سرکشی سوریه با وجود اعتراضات مکرر عربستان، بویژه ولیعهد عبدالله، همچنان نوعی تمسخر آرمان اتحاد عربی تلقی می شود.اختلافات اعراب که تا حدی به موضع سوریه در جنگ ایران/عراق برمی گردد، نهایتا به موضع متحد اعراب در قبال اسراییل بر اساس اصول فیض، نیز ضربه زده است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

تلگراف سری و مفصل سفارت آمریکا در ریاض؛ ۱۳۶۴: ایران و عربستان در عدم همدلی با شوروی اشتراک دارند/ حمایت دیپلماتیک و لجستیکی سوریه از ایران مشکلی برای سیاست خارجی سعودی ها تلقی می شود

«انتخاب» اسناد ویکی لیکس در رابطه با ایران را که متعلق به سال های ۱۹۷۲ تا ۲۰۰۹ است، را به صورت روزانه و به منظور آگاهی مخاطبان نسبت به تحولات و اتفاقات گذشته، منتشرمی کند.

سرویس تاریخ «انتخاب»: سفارت آمریکا در ریاض در سندی به تاریخ چهارشنبه، ۲۲ خرداد ۱۳۶۴ به موضوع روابط ایران و عربستان پرداخته است.

به گزارش سرویس تاریخ «انتخاب»، بخش دوم "متن سند ویکی لیکس" که «انتخاب» بخش نخست آن را دیروز منتشر کرده، به شرح زیر است:

البته سعودی‎ها ترجیح می دهند به نیابت از متحدان خود در شورای همکاری خلیج فارس درباره یک قطعنامه فراگیر برای توقف درگیری ها – و نه صرفا اقدامات محدود مانند عدم بمباران شهرها یا نفتکش ها – مذاکره کنند. دولت عربستان – ترجیحا از طریق شورای همکاری خلیج فارس یا اوپک – آماده است تا هر زمان که نشانه های روشنی از کاهش سرسختی ایران و احتمال پیشرفت دیده شود، اقدام به میانجیگری کند. البته آنها همچنین در حال تشویق دیگران به عدم فروش تسلیحات به ایران و فشار بر این کشور برای حرکت به سمت مذاکره هستند. در عین حال، آنها حمایت مالی و دیپلماتیک خود را از عراق ادامه داده و نشان خواهند داد که انتظار دارند ایران در حالت فعال و پویا از این درگیری بیرون بیاید و شاید حاضر باشند در صورت رسیدن به نوعی توافق، منابعی را برای بازسازی این کشور اختصاص دهند. سعودی ها هرگز به ایرانی ها علاقه نداشته و به آنها اعتماد نخواهند کرد – آنها حتی قبل از انقلاب و زمانی که تصور می کردند منافع مشترک زیادی دارند هم چنین کاری نکردند – اما همزمان از نیاز بلندمدت به همزیستی با همسایه بزرگ و سرکش خود آگاه بوده و مطمئن هستند که در حال حاضر بهترین فرمول را برای پیشبرد مسایل پیدا کرده اند، هرچند روند آرامی است.

بخش اول : تلگراف سری و مفصل سفارت آمریکا در ریاض؛ ۱۳۶۴

عوامل و جوانبی در روابط کنونی ایران-عربستان وجود دارد که نیازمند توجه خاص، حداقل در حال حاضر است:

لبنان

واکنش دولت عربستان به رشد نفوذ ایران در لبنان مایه نگرانی عمیق بوده است، البته با این اطمینان که سوریه مانع شده و خواهد شد که شرایط از کنترل خارج شود. واکنش های احساسی برخی شخصیت های سعودی، تا حد مسئولان عالی دولت، تند و متناقض بوده است. موفقیت «مقاومت ملی لبنان» در بیرون کردن اسراییل از جنوب لبنان اشتیاق ها و نگرانی ها را در اینجا تسریع کرده و اکنون «عروس جنوب» به عنوان قهرمان واقعی مسلمان (و نه شیعه) و عربی خوانده می شود. در عین حال قدرت فزاینده تروریسم جهاد اسلامی/شیعیان حزب الله در لبنان باعث نارضایتی شده در حالیکه در روزهای اخیر، کمپین جنبش امل علیه کمپ های فلسطینیان باعث همدلی سعودی ها با فلسطینی ها و بروز مجدد نارضاتی و عدم اعتماد آنها به شیعیان شده است. بازگشت کنسول ربوده شده سعودی، فراش، و انفجار دو بمب در ریاض هم زمان با ملاقات وزیر امورخارجه عربستان از تهران بدون شک در اینجا، درست یا نادرست، به تلاشی برای ارسال پیامی درباره توانایی های ایران برای تنبیه یا تشویق تلقی می شود. خلاصه آنکه،در اینجا حضور ایران در لبنان منبع نگرانی مداوم اما فعلا مبهم خوانده می شود.

سوریه

حمایت مداوم دیپلماتیک و لجستیکی سوریه از ایران همچنان یک مشکل سیاست خارجی برای سعودی ها و متحدان شان در شورای همکاری خلیج فارس تلقی می شود. سرکشی سوریه با وجود اعتراضات مکرر عربستان، بویژه ولیعهد عبدالله، همچنان نوعی تمسخر آرمان اتحاد عربی تلقی می شود. که از طریق تامین سلاح برای ایران (مهم تر از همه انتقال موشک های اسکاد) و طولانی کردن جنگ، بر فشار بر عراق و عربستان برای مقابله با ایران انقلابی اضافه می کند. هرچند هرچند بزرگترین مشکل در برگزاری نشست به تعویق افتاده اعراب در ریاض، مشروعیت رهبری عرفات در سازمان آزادیبخش فلسطین است (مسئله ای که عربستان و سوریه در آن اختلاف دارند) اما تلاش های سوریه در حمایت از ایران در جنگ هم مانع برگزاری چنین نشستی می شود. تعویق مکرر آن از نظر سیاسی برای عربستان و از نظر شخصی برای شاه فهد باعث سرافکندگی بوده است. اختلافات اعراب که تا حدی به موضع سوریه در جنگ ایران/عراق برمی گردد، نهایتا به موضع متحد اعراب در قبال اسراییل بر اساس اصول فیض، نیز ضربه زده است.

دیپلماسی/میانجیگری

دولت عربستان همچنان از همه تلاش ها برای میانجیگری حمایت می کند، هرچند بصورت واقعگرایانه می داند همه این تلاش ها شکست خواهند خورد تا زمانی که ایران تنها راه فرار خود را در مذاکره برای رسیدن به یک توافق بداند. دولت عربستان بصورت خاص در مشارکت در تلاشهای شورای همکاری کشورهای اسلامی، شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب حضوری کمرنگ را حفظ کرده و تلاش می کند در زمینه میانجیگری در حوزه جنگ با کشورهایی که آنها را کاندیدای احتمالی می داند رابطه ایجاد و آن را برای زمان مناسب حفظ کند از جمله آنها ترکیه، سوریه و الجزایر هستند. عربستان و متحدان آن در خلیج فارس دریافته اند که شورای امنیت از تلاش های آنها برای محدود کردن و متوقف کردن ایران به دلیل ادامه جنگ حمایت می کند اما درباره میانجیگری توسط دبیرکل آن شک دارند زیرا حداقل تا زمان سفر به خلیج فارس و بازدید از تهران، به نظر می آمد علاقه به پایان جنگ ندارد و به سمت ایران متمایل است.

تبلیغات

همانطور که FSN ناظر برنامه های ایران به زبان عربی، اعلام کرده است که تبلیغات ایران در هفته های اخیر کم نشده و در آن بدون توقف به حکومت های حوزه خلیج فارس و حمایت آنها از عراق، دولت حسنی مبارک در مصر، یا سلطان حسین، آمریکا و اسراییل حمله شده است. البته حمله به دولت عربستان بعد از سفر وزیر امورخارجه این کشور به تهران در روزهای 18 تا 20 ما می، کاهش شدید داشته و فعلا در حاشیه نگه داشته شده است. معتقدیم که گزارش اف بی آی از تبلیغات ایران مفید خواهد بود اما گزارش FSN ما نشان می دهد که ایران در حال حاضر تلاش می کند ایدئولوژی سازش ناپذیر حاکم خود را با مدنیت دیپلماتیک و انعطاف صرفا لفظی، مخفی کند.

نگرش های مذهبی و اجتماعی، نخبگان و عموم مردم

در سطح علما و دیگر تحصیلکردگان مذهبی عربستان، می توان سطحی از اختلاف در تفکر و احساس را دید که گروهی ایران و دیگر کشورهای شیعه را برادران مسلمان خود می دانند و اشتراکات با آنها قوی تر از اختلافات است و از طرف دیگر این ظن قوی که اعتقادات شیعه اساسا نوعی شرک است و تقریبا بصورت قطع وحدانی نیست، و در واقع یک خصومت عمیق با جوامع سنی عرب دارند. اینگونه احساسات به شکلی خام در میان سطوح عامه مردم رواج داشته و البته در طرف دیگر خلیج فارس هم مشابه آن دیده می شود. عدم همدلی اجتماعی و مذهبی همواره آشکار بوده و هرگز از بین نمی رود. البته در عربستان سعودی گاها این شرایط به دلیل رابطه همیشه ناآرام و گاها پرتنش میان سنی ها و اقلیت شیعه مورد تبغیض، گاهی بدتر هم می شود.

شوروی و افغانستان

نگرانی مداوم عربستان درباره نیات شوروی موجب هشیاری عربستان در زمینه نزدیکی احتمالی ایران و شوروی شده است. و هرچند سیاست عربستان در قبال افغانستان بر پاکستان و مجاهدین افغانستان متمرکز است، اما می توان انتظار داشت که دولت عربستان در هر لحظه در صورت دیده نشانه ای از تمایل ایران برای اخراج مهاجران افغانستانی یا اختلال در مقاومت به دلیل جلوگیری از مشکل با شوروی، سریعا به انزوا کشیده شود. در حال حاضر معتقدیم که دولت عربستان بصورت منطقی اطمینان دارد که همان ایدئولوژی قدرتمندی که ایران را به سمت رد مذاکرات صلح می برد، مانع از فدا کردن آرمان های مجاهدین با هدف جلب نظر شوروی خواهد شد. البته اگر این برداشت در ایران رشد کند که تلاش های آنها در جنگ به سمت ناکامی می رود، ممکن است به تغییر تدریجی سیاست ایران به شکلی عملگرایانه مثلا گرایش به مذاکره برای صلح شود که یکی از نتایج جانبی آن می تواند سیاستی عملگرایانه تر و همراه تر با شوروی باشد که دوره ای پرخطرتر را برای مجاهدین افغان به همراه خواهد داشت.

تجارت

باعث تعجب نیست که سطح تجارت ایران و عربستان بسیار پایین است. واردات عربستان از ایران در نیمه اول 1984 به 54.6 میلیون ریال سعودی رسیده ه تقریبا همه آن شامل فرش، خشکبار و میوه های خشک می شود. صادرات عربستان به ایران هم حدود 51.5 میلیون ریال سعودی در سال 1980 بود که در سال 1981 به 43.8 میلیون ریال سعودی و در سال 1982 به 22.6 میلیون ریال سعودی کاهش پیدا کرد و این آخرین سالی بود که دولت عربستان آمار صادرات به ایران را منتشر کرد. در سال های 1981 و 82 صادرات عربستان به ایران اساسا شامل اوره و دیگر کودهای نیتروژنی بود. پایان جنگ احتمالا می تواند به معنی افزایش تجارت دوطرفه شود که البته چندان شدید نخواهد بود.

نتیجه گیری

اگر جنگ به مرور زمان از طریق مذاکره به مصالحه برسد و یا به یک درگیری بلندمدت اما کم خشونت تبدیل شود، احتمالا همزمان با کاهش شوق انقلابی ایران و کمی تلطیف ایدئولوژی انقلابی ایران نیز همراه خواهد بود. در این صورت پروژه های بلندمدت برای روابط مدنی میان عربستان و ایران بد نخواهد بود. هر دو کشور منافع مشترک دایمی دارند که می تواند آنها را از سر بگیرند اگر ایران دیگر سیاست را اساسا در مسئله ای نظری نبیند. بعد از یک دوره دولتی سازی در ایران، حالا هر دو حکومت اساسا از تجارت خصوصی حمایت می کنند. تجارت و حتی سرمایه گذاری ممکن است رشد کند. هردو کشور منابع نفتی گسترده ای داشته و علاقه یا نگرانی مشترکی برای حفظ اقتدار اوپک دارند. همچنین هردو کشور منافع مشترک خود در جلوگیری از قدرت بیش از حد عراق را هم حفظ خواهند کرد. (این مسئله به مرور زمان می تواند به یک نفع مشترک برای حفظ توازن سه طرفه قدرت میان عراق، ایران و شورای همکاری خلیج فارس تبدیل شود). مسلما هردو کشور به دلایل کاملا متفاوت، درباره مداخله ابرقدرتها در امور خلیج فارس نگرانی دارند (هرچند عربستان مسلما مخالفتی با حضور کمرنگ «ورای افق» نیروی دریایی آمریکا ندارند). نهایتا هر دو کشور در عدم همدلی با شوروی اشتراک داشته و می خواهند هزینه ای را که این کشور در افغانستان می پردازد به حداکثر برسانند. اگر تمایل ایران برای رسیدن به اهداف خود از طریق ابزارهای نظامی فروکش کرده و ایدئولوژی ایران در حوزه های سیاسی، اقتصادی و نظامی میانه رو تر شود، آنگاه این منافع و دیدگاه های مشترک می تواند بار دیگر خود را نشان دهد. این مسلما جزو امیدهای عربستان است که دولت این کشور به شدت برای زنده نگه داشتن آن تلاش می کند و بر همین اساس بر هدف کوتاه مدت کمک به عدم شکست عراق تاکید دارد.

لینک کوتاه
خبرهای مرتبط

روایت وزیر خارجه آمریکا در سال 1366 از حملات موشکی به تهران: عراقی ها می گویند بُرد موشک های اسکاد را تا 600 کیلومتر افزایش داده اند / خویشتنداری ایران و عراق به نحو فزاینده ای کاهش پیدا خواهد کرد

سفارت آمریکا؛ سال ۱۳۶۴: رفسنجانی گفته تا زمانیکه ریگان رئیس جمهور است، روابط ایران و امریکا بهبود پیدا نمی‌کند

ارسال به تلگرام
بازید از صفحه اول ارسال به دوستان نسخه چاپی
گزارش خطا
0
وب گردی
 تصاویر حیرت‌انگیز ناسا از «مریخ»

تصاویر حیرت‌انگیز ناسا از «مریخ»

سیم کارت اعتباری خود را دائمی کنید!

سیم کارت اعتباری خود را دائمی کنید!

 نکات جالبی که درباره مغز نمی‌دانید

نکات جالبی که درباره مغز نمی‌دانید

 گریم جالب طناز طباطبایی در فیلمی که هشت سال توقیف بود

گریم جالب طناز طباطبایی در فیلمی که هشت سال توقیف بود

 قدیمی‌ترین عکس هوایی تهران!

قدیمی‌ترین عکس هوایی تهران!

 ۸ عادت سمی که شما را از شادی محروم می کنند

۸ عادت سمی که شما را از شادی محروم می کنند

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر:
تصاویر
۱/۴
۱/۴
تصاویر : سیدنی استرالیا در دود

تصاویر : سیدنی استرالیا در دود

۲/۴
تصاویر : دیدنی‌های امروز سه شنبه ۱۹ آذرماه

تصاویر : دیدنی‌های امروز سه شنبه ۱۹ آذرماه

۳/۴
تصاویر : فوران آتشفشان در نیوزیلند

تصاویر : فوران آتشفشان در نیوزیلند

۴/۴
تصاویر : دیدنی‌های امروز دوشنبه ۱۸ آذرماه

تصاویر : دیدنی‌های امروز دوشنبه ۱۸ آذرماه

ببینید!

ویدیو/ روحانی:اینکه می گویند من گفتم «مخالفین من بی شناسنامه هستند» نادرست است

تماشا کنید: تجمع درد، آه و اعتراض / نگاهی به خاستگاه اعتراضات آبان ۹۸

ویدیو/ شعار هواداران خشمگین استقلال

ویدیو/ فریاد های ظریف در یک نشست بین المللی: چه کسی به مردم ایران گرسنگی می دهد؟

ویدیو/ وزیر نفت: آقایان استیضاح کننده قصد قانع شدن ندارند!

ویدیو/ چرا جنگ تجاری چین و آمریکا فعلا ادامه دارد؟

ویدیو/ روایت رئیسی از چرایی تشکیل «شورای هماهنگی سران قوا»

آرشیو
پربازدیدها
روز هفته ماه سال

درگیری در مجلس بر سر آخرین نطق پروانه سلحشوری/ نماینده جبهه پایداری: به جهنم که ثبت نام نکرده

طرح تشکیل استان تهران جنوبی اعلام وصول شد

«با من به شهر نو بیایید» / این گزارش تکان دهنده را بخوانید!

آذری جهرمی: پنجشنبه برای مردم سورپرایز خواهیم داشت

تصاویر : پلمپ باشگاه ورزشی مختلط در خیابان فرشته

ویدیو / ایوانکا و ملانیا: داخل «حریم » ترامپ

تماشا کنید: ریاضت اقتصادی برای مردم، افزایش بودجه برای مصباح یزدی

خواننده زن آمریکایی: دوست دارم در ایران کنسرت بگذارم

قیمت خودرو، امروز ۹۸/۰۹/۱۶| پراید ۵۴ میلیون تومان شد / پژو پارس ۱۰۴ میلیون تومان

«خطبه وداع» لاریجانی در وضعیت حساس کشور / آغاز افول یک خاندان

3 صبحانه که به کاهش وزن کمک می کنند

ویدیو/ اشک های بازیگر پیشکسوت در تلویزیون: دوست نداشتم مردم من را با عصا ببینند

مطهری لیست اموال خود را اعلام کرد: یک خانه ۵۷۶ متری، یک پژو پارس و سهامی در انتشارات صدرا / یک واحد آپارتمان هم برای پسرم گذاشتم

علی اصغر پیوندی رئیس مستعفی هلال احمر بازداشت شد

درگیری در مجلس بر سر آخرین نطق پروانه سلحشوری/ نماینده جبهه پایداری: به جهنم که ثبت نام نکرده

تصاویر : مراسم ختم خواهر علی اکبر ولایتی

اينترنت ADSL در بخشهايی از تهران وصل شد / بازگشت اینترنت در استان هرمزگان، بوشهر و بخش هایی از تبریز، اراک، مشهد، کرمان، کرمانشاه، قم و شیراز / برقراری دسترسی به واتس اپ و اینستاگرام / وزارت‌ ارتباطات وصل‌شدن تدریجی اینترنت را تایید کرد

اینترنت خانگی تهران و کلانشهر‌های کشور برقرار شد / اتصال اینترنت موبایل تا فردا صبح / درصد اتصال اینترنت در کشور به ۷۰ رسید

آخرین وضعیت شیوع موج جدید آنفلوانزا در کشور / 5 استان در صدر شیوع آنفلوانزا

اینترنت ثابت در ۱۰ استان وصل می‌شود

آقای روحانی! رفع فیلتر شبکه های اجتماعی و جریان آزاد اطلاعات پیشکش! همان اینترنت ساده فیلترشده مردم را پس دهید

تکلیف بنزین مشخص شد؛ سهمیه ای ٦٠ ليتر در ماه، ١۵٠٠تومان؛ آزاد، ٣٠٠٠ تومان

استیضاح رئیس جمهور در ۵ محور در مجلس کلید خورد / تقاضای تعدادی از نمایندگان برای استیضاح لاریجانی

قیمت خودرو، امروز ۹۸/۰۹/۱۶| پراید ۵۴ میلیون تومان شد / پژو پارس ۱۰۴ میلیون تومان

تقویم سال ۹۸ به همراه مناسبتها/ دانلود رایگان تقویم سال ۹۸/ لحظه تحویل سال ۹۸

بازخوانی نامه‌نگاری صدام و آیت الله هاشمی‌/ ایران چگونه عربستان را نجات داد؟

علت دو بار پریود شدن در یک ماه چیست؟

مرگ ۷ دختر و پسر جوان در ویلایی در دماوند

آغاز مرحله چهارم واریز سود سهام عدالت از امروز

داغ شدن بدن نشانه چیست؟

ویدئو / سکانسی ماندگار از بازی زنده‌یاد حسین محب اهری در مبصر چهار ساله کلاس

میترا استاد در یکسال، 11 سیم کارت و موبایل نجفی را شکسته بود/ سيم كارتهايی كه تنها ميترا شماره اش را داشت

خواندنی ها
خداحافظی با ویندوز 10 موبایل  / پایان پشتیبانی مایکروسافت از سیستم عامل تلفن همراه

خداحافظی با ویندوز 10 موبایل  / پایان پشتیبانی مایکروسافت از سیستم عامل تلفن همراه

چرا برخی از افراد در زمستان مریض نمی شوند؟

چرا برخی از افراد در زمستان مریض نمی شوند؟

گوشی های «ردمی K30»  و «K30 5G» رونمایی شدند / از  نمایشگر 6.67 اینچی 120 هرتزی تا دوربین چهارم 64 مگاپیکسلی

گوشی های «ردمی K30»  و «K30 5G» رونمایی شدند / از  نمایشگر 6.67 اینچی 120 هرتزی تا دوربین چهارم 64 مگاپیکسلی

چاقی کودکان باعث کاهش عملکرد مغز آنها می شود
پژوهشگران آمریکایی دریافتند:

چاقی کودکان باعث کاهش عملکرد مغز آنها می شود

آخرین اخبار مهمترین عناوین روز

یارانه نقدی فردا به حساب سرپرستان خانوار واریز می شود

کشف جسد 6 مهاجر در مرز یونان با ترکیه

وزارت خارجه: به آمریکا سفر نکنید

سید جلال حسینی: عراقچی وظیفه‌اش کمک به استقلال است/ هواداران ما هم ۵ روز جلوی ساختمان باشگاه گریه کردند

كاهش ٨٥٠ تومانی قيمت دلار طی ۷ساعت گذشته/ شوک بانک مركزی، باز هم دلار را پايين می آورد؟

سه گزینه مدیرعاملی استقلال مشخص شدند/ خلیل‌زاده در آستانه توافق با استراماچونی

روایت حسن روحانی از نوفل لوشاتو در ۱۹ آذر ۵۷؛ یکی از دوستان ناراحت بود که در تظاهرات تهران غیر از عکس امام، عکس مرحوم شریعتی، مصدق و... هم هست/ اولین باری بود که آقای غرضی را می‌دیدم

زنوزی، مالک تراکتور خطاب به هواداران: به زودی باشگاه را تحویل خودتان می‌دهم/ نمی توانم بپذیریم که میلیاردی برای عشق و علاقه ام به آذربایجان و تراکتور هزینه کنم و تهمت بشنوم

جریان صدر: نخست وزیر جدید عراق بدون دخالت هیچ حزبی، کابینه انتخاب می کند

كاهش ٨٥٠ تومانی قيمت دلار طی ۷ساعت گذشته/ شوک بانک مركزی، باز هم دلار را پايين می آورد؟

لاریجانی: افراد اگر هنری دارند عرضه کنند، نه اینکه دیگران را تخریب کنند

مطهری: استیضاح وزیرکشور باید اعلام وصول شود / ناگهان وزیر، جلسه با نمايندگان را ترک کرد که تخلف آشکار است؛ هدف رحمانی فضلی و رییس کمیسیون شوراها دفع‌الوقت است

روحانی: استانداران با سرکشی به خانواده ها و افراد آسیب‌دیده در حادثه آبان ماه، به کمک آنان بشتابند

قیمت خودرو امروز ۹۸/۰۹/۱۹| پژو۲۰۰۸ "۳۸۰ میلیون تومان" / سراتو ۳۳۵ میلیون تومان

آقای عبدی! آیا حاضرید مانند برخی چهره‌های دهه ۶۰، به اشتباهات خود اعتراف کنید؟ / آیا عملکرد جنابعالی در دادستانی کل کشور در دهه ۶۰، درست و قابل دفاع بوده؟

فتح‌الله زاده بعد از دیدار با وزیر ورزش: طی دو سه روز آینده حضور یا عدم حضورم در باشگاه استقلال مشخص خواهد شد / برنامه‌هایم را در اختیار سلطانی فر قرار دادم

جهانگیری: برخورد با فساد و مفسدین به تنهایی کافی نیست / باید در تعاریف مرتبط با فساد به تفاهم دست پیدا کنیم / ادراک جامعه از فساد فراتر از چیزی است که به عنوان فساد وجود دارد

رویترز: روحانی ۲۸ آذر به ژاپن می‌رود

قرعه‌کشی مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۲۰؛ پرسپولیس در گروه صدرنشینان، کار راحت استقلال و شهرخودرو در صورت صعود

دموکرات‌ها امروز رسما لایحه استیضاح ترامپ را ارائه می‌کنند

شینزو آبه: در سفر روحانی به ژاپن، برای کاهش تنش‌ها میان ایران و آمریکا تلاش خواهیم کرد

ثبت نام مسکن اقدام ملی از ۳۰ آذر در تهران آغاز می‌شود

ترامپ: اف‌بی‌آی تلاش می کرد دولت من را سرنگون کند / گزارش وزارت دادگستری این موضوع را ثابت می کند

مرکز ملی فضای مجازی: خبر «رفع فیلتر تلگرام» صحت ندارد

قیمت دلار در روز ۱۹ آذر ۹۸

عضو جبهه پایداری: به اجماع نرسیم، اصولگرایان از تهران با ۳ فهرست می‌آیند / دائم می‌گویند پایداری عقب‌نشینی کند، خیر تیم قالیباف هم باید انعطاف نشان دهد/ بر سرلیستی قالیباف اجماع نشده

کره جنوبی: کره شمالی احتمالا «سوخت جامد» آزمایش کرده

وزیر اقتصاد: افشا کنندگان فساد از وزارت اقتصاد جایزه می‌گیرند / باید سیستم سوت‌زنی را راه اندازی کنیم؛ هر کس با فساد مواجه شد، سوت بزند

بشار اسد: امثال اردوغان مسلمان نیستند بلکه اسلام‌گرا‌های فرصت‌طلب هستند / تروریسم از طرف اروپا به سوریه صادر و از سوی آمریکا و ترکیه و دیگران حمایت شد

معاون وزیر راه: پیش‌بینی می کنیم قیمت مسکن ثبات داشته باشد

کره شمالی: تصمیم نهایی در مورد مذاکرات خلع سلاح هسته ای با آمریکا تا پایان سال جاری توسط کیم جونگ اون اتخاذ می شود / یاوه گویی ترامپ علیه کیم به خاطر ترس درونی او از پیونگ یانگ است

حسام الدین آشنا: ‌ مجریان سیاست پیشه از "اوج" آغاز می‌کنند تا به مجلس برسند؛ هیچگاه پاسخگو نیستند چرا که همواره میزبانند

طالبان: با آمریکا در همه موارد به توافق رسیده‌ایم

جلیلی: میگویند اگر لازم باشد، مجددا مذاکره خواهیم کرد؛ مگر دفعات قبلی که لازم دیدید، چه فرجامی را به ارمغان آوردید؟/ کار مهم در انتخابات اینست که افکار عمومی را به آنچه حقیقت است، نزدیک کرد

پشت‌پرده‌ مبادله زندانی میان ایران و آمریکا به روایت نیویورکر

امیر قطر در نشست ریاض شرکت نمی کند

هر گرم طلا به ۴۷۱هزار تومان رسید

آرشیو
وبگردی

چند سرگرمی‌ جالب و ارزان‌ برای اوقات فراغت؛ بعد از یک روز کاری

مراسم بزرگداشت سالگرد درگذشت مولانا در استان قونیه ترکیه+تصاویر

آغاز شمارش معکوس برای مهناز افشار/ بازیگر حاشیه‌ساز به وطن باز می‌گردد؟

فوران کوه آتشفشانی وایت آیلند در نیوزیلند+عکس

عجیب ترین نشست خبری در ایران! +عکس

چند فیلم پیشنهادی برتر تاریخ سینما که باید دید

رونمایی از گریم فاطمه معتمد آریا در «مجبوریم» رضا درمیشیان+ عکس

بازگشت «دورهمی» به تلویزیون از شب یلدا

حسین یاری و دخترش در اکران خداحافظ دختر شیرازی+عکس

معرفی نامزدهای گلدن‌گلوب ۲۰۲۰ / جنیفر لوپز نامزد شد، رابرت دنیرو نشد

با این ترفندها همیشه وقت‌شناس و آن‌تایم باشید

استوری همسر استراماچونی در تایید شایعه جدایی

  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • آی تی و فناوری
  • شهری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • |
  • ارتباط با ما
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیکی
  • |
  • نظرسنجی
  • |
  • جستجو
  • |
  • آرشیو
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انتخاب است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید : "ایران سامانه"
کد خبر: ۴۹۲۸۶۱
تاریخ انتشار: ۳۳ : ۱۹ - ۰۹ مرداد ۱۳۹۸
تاریخ >> داخلی
پ
اسناد ویکی لیکس در «انتخاب»؛ شماره ۱۵ / بخش دوم

تلگراف سری و مفصل سفارت آمریکا در ریاض؛ ۱۳۶۴: انفجار ۲ بمب در ریاض همزمان با سفر وزیر خارجه عربستان به ایران، حاوی پیامی از سوی تهران است/ ایران و عربستان در عدم همدلی با شوروی اشتراک دارند/ حمایت دیپلماتیک و لجستیکی سوریه از ایران مشکلی برای سیاست خارجی سعودی ها تلقی می شود

حمایت مداوم دیپلماتیک و لجستیکی سوریه از ایران همچنان یک مشکل سیاست خارجی برای سعودی ها و متحدان شان در شورای همکاری خلیج فارس تلقی می شود. سرکشی سوریه با وجود اعتراضات مکرر عربستان، بویژه ولیعهد عبدالله، همچنان نوعی تمسخر آرمان اتحاد عربی تلقی می شود.اختلافات اعراب که تا حدی به موضع سوریه در جنگ ایران/عراق برمی گردد، نهایتا به موضع متحد اعراب در قبال اسراییل بر اساس اصول فیض، نیز ضربه زده است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

تلگراف سری و مفصل سفارت آمریکا در ریاض؛ ۱۳۶۴: ایران و عربستان در عدم همدلی با شوروی اشتراک دارند/ حمایت دیپلماتیک و لجستیکی سوریه از ایران مشکلی برای سیاست خارجی سعودی ها تلقی می شود

«انتخاب» اسناد ویکی لیکس در رابطه با ایران را که متعلق به سال های ۱۹۷۲ تا ۲۰۰۹ است، را به صورت روزانه و به منظور آگاهی مخاطبان نسبت به تحولات و اتفاقات گذشته، منتشرمی کند.

سرویس تاریخ «انتخاب»: سفارت آمریکا در ریاض در سندی به تاریخ چهارشنبه، ۲۲ خرداد ۱۳۶۴ به موضوع روابط ایران و عربستان پرداخته است.

به گزارش سرویس تاریخ «انتخاب»، بخش دوم "متن سند ویکی لیکس" که «انتخاب» بخش نخست آن را دیروز منتشر کرده، به شرح زیر است:

البته سعودی‎ها ترجیح می دهند به نیابت از متحدان خود در شورای همکاری خلیج فارس درباره یک قطعنامه فراگیر برای توقف درگیری ها – و نه صرفا اقدامات محدود مانند عدم بمباران شهرها یا نفتکش ها – مذاکره کنند. دولت عربستان – ترجیحا از طریق شورای همکاری خلیج فارس یا اوپک – آماده است تا هر زمان که نشانه های روشنی از کاهش سرسختی ایران و احتمال پیشرفت دیده شود، اقدام به میانجیگری کند. البته آنها همچنین در حال تشویق دیگران به عدم فروش تسلیحات به ایران و فشار بر این کشور برای حرکت به سمت مذاکره هستند. در عین حال، آنها حمایت مالی و دیپلماتیک خود را از عراق ادامه داده و نشان خواهند داد که انتظار دارند ایران در حالت فعال و پویا از این درگیری بیرون بیاید و شاید حاضر باشند در صورت رسیدن به نوعی توافق، منابعی را برای بازسازی این کشور اختصاص دهند. سعودی ها هرگز به ایرانی ها علاقه نداشته و به آنها اعتماد نخواهند کرد – آنها حتی قبل از انقلاب و زمانی که تصور می کردند منافع مشترک زیادی دارند هم چنین کاری نکردند – اما همزمان از نیاز بلندمدت به همزیستی با همسایه بزرگ و سرکش خود آگاه بوده و مطمئن هستند که در حال حاضر بهترین فرمول را برای پیشبرد مسایل پیدا کرده اند، هرچند روند آرامی است.

بخش اول : تلگراف سری و مفصل سفارت آمریکا در ریاض؛ ۱۳۶۴

عوامل و جوانبی در روابط کنونی ایران-عربستان وجود دارد که نیازمند توجه خاص، حداقل در حال حاضر است:

لبنان

واکنش دولت عربستان به رشد نفوذ ایران در لبنان مایه نگرانی عمیق بوده است، البته با این اطمینان که سوریه مانع شده و خواهد شد که شرایط از کنترل خارج شود. واکنش های احساسی برخی شخصیت های سعودی، تا حد مسئولان عالی دولت، تند و متناقض بوده است. موفقیت «مقاومت ملی لبنان» در بیرون کردن اسراییل از جنوب لبنان اشتیاق ها و نگرانی ها را در اینجا تسریع کرده و اکنون «عروس جنوب» به عنوان قهرمان واقعی مسلمان (و نه شیعه) و عربی خوانده می شود. در عین حال قدرت فزاینده تروریسم جهاد اسلامی/شیعیان حزب الله در لبنان باعث نارضایتی شده در حالیکه در روزهای اخیر، کمپین جنبش امل علیه کمپ های فلسطینیان باعث همدلی سعودی ها با فلسطینی ها و بروز مجدد نارضاتی و عدم اعتماد آنها به شیعیان شده است. بازگشت کنسول ربوده شده سعودی، فراش، و انفجار دو بمب در ریاض هم زمان با ملاقات وزیر امورخارجه عربستان از تهران بدون شک در اینجا، درست یا نادرست، به تلاشی برای ارسال پیامی درباره توانایی های ایران برای تنبیه یا تشویق تلقی می شود. خلاصه آنکه،در اینجا حضور ایران در لبنان منبع نگرانی مداوم اما فعلا مبهم خوانده می شود.

سوریه

حمایت مداوم دیپلماتیک و لجستیکی سوریه از ایران همچنان یک مشکل سیاست خارجی برای سعودی ها و متحدان شان در شورای همکاری خلیج فارس تلقی می شود. سرکشی سوریه با وجود اعتراضات مکرر عربستان، بویژه ولیعهد عبدالله، همچنان نوعی تمسخر آرمان اتحاد عربی تلقی می شود. که از طریق تامین سلاح برای ایران (مهم تر از همه انتقال موشک های اسکاد) و طولانی کردن جنگ، بر فشار بر عراق و عربستان برای مقابله با ایران انقلابی اضافه می کند. هرچند هرچند بزرگترین مشکل در برگزاری نشست به تعویق افتاده اعراب در ریاض، مشروعیت رهبری عرفات در سازمان آزادیبخش فلسطین است (مسئله ای که عربستان و سوریه در آن اختلاف دارند) اما تلاش های سوریه در حمایت از ایران در جنگ هم مانع برگزاری چنین نشستی می شود. تعویق مکرر آن از نظر سیاسی برای عربستان و از نظر شخصی برای شاه فهد باعث سرافکندگی بوده است. اختلافات اعراب که تا حدی به موضع سوریه در جنگ ایران/عراق برمی گردد، نهایتا به موضع متحد اعراب در قبال اسراییل بر اساس اصول فیض، نیز ضربه زده است.

دیپلماسی/میانجیگری

دولت عربستان همچنان از همه تلاش ها برای میانجیگری حمایت می کند، هرچند بصورت واقعگرایانه می داند همه این تلاش ها شکست خواهند خورد تا زمانی که ایران تنها راه فرار خود را در مذاکره برای رسیدن به یک توافق بداند. دولت عربستان بصورت خاص در مشارکت در تلاشهای شورای همکاری کشورهای اسلامی، شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب حضوری کمرنگ را حفظ کرده و تلاش می کند در زمینه میانجیگری در حوزه جنگ با کشورهایی که آنها را کاندیدای احتمالی می داند رابطه ایجاد و آن را برای زمان مناسب حفظ کند از جمله آنها ترکیه، سوریه و الجزایر هستند. عربستان و متحدان آن در خلیج فارس دریافته اند که شورای امنیت از تلاش های آنها برای محدود کردن و متوقف کردن ایران به دلیل ادامه جنگ حمایت می کند اما درباره میانجیگری توسط دبیرکل آن شک دارند زیرا حداقل تا زمان سفر به خلیج فارس و بازدید از تهران، به نظر می آمد علاقه به پایان جنگ ندارد و به سمت ایران متمایل است.

تبلیغات

همانطور که FSN ناظر برنامه های ایران به زبان عربی، اعلام کرده است که تبلیغات ایران در هفته های اخیر کم نشده و در آن بدون توقف به حکومت های حوزه خلیج فارس و حمایت آنها از عراق، دولت حسنی مبارک در مصر، یا سلطان حسین، آمریکا و اسراییل حمله شده است. البته حمله به دولت عربستان بعد از سفر وزیر امورخارجه این کشور به تهران در روزهای 18 تا 20 ما می، کاهش شدید داشته و فعلا در حاشیه نگه داشته شده است. معتقدیم که گزارش اف بی آی از تبلیغات ایران مفید خواهد بود اما گزارش FSN ما نشان می دهد که ایران در حال حاضر تلاش می کند ایدئولوژی سازش ناپذیر حاکم خود را با مدنیت دیپلماتیک و انعطاف صرفا لفظی، مخفی کند.

نگرش های مذهبی و اجتماعی، نخبگان و عموم مردم

در سطح علما و دیگر تحصیلکردگان مذهبی عربستان، می توان سطحی از اختلاف در تفکر و احساس را دید که گروهی ایران و دیگر کشورهای شیعه را برادران مسلمان خود می دانند و اشتراکات با آنها قوی تر از اختلافات است و از طرف دیگر این ظن قوی که اعتقادات شیعه اساسا نوعی شرک است و تقریبا بصورت قطع وحدانی نیست، و در واقع یک خصومت عمیق با جوامع سنی عرب دارند. اینگونه احساسات به شکلی خام در میان سطوح عامه مردم رواج داشته و البته در طرف دیگر خلیج فارس هم مشابه آن دیده می شود. عدم همدلی اجتماعی و مذهبی همواره آشکار بوده و هرگز از بین نمی رود. البته در عربستان سعودی گاها این شرایط به دلیل رابطه همیشه ناآرام و گاها پرتنش میان سنی ها و اقلیت شیعه مورد تبغیض، گاهی بدتر هم می شود.

شوروی و افغانستان

نگرانی مداوم عربستان درباره نیات شوروی موجب هشیاری عربستان در زمینه نزدیکی احتمالی ایران و شوروی شده است. و هرچند سیاست عربستان در قبال افغانستان بر پاکستان و مجاهدین افغانستان متمرکز است، اما می توان انتظار داشت که دولت عربستان در هر لحظه در صورت دیده نشانه ای از تمایل ایران برای اخراج مهاجران افغانستانی یا اختلال در مقاومت به دلیل جلوگیری از مشکل با شوروی، سریعا به انزوا کشیده شود. در حال حاضر معتقدیم که دولت عربستان بصورت منطقی اطمینان دارد که همان ایدئولوژی قدرتمندی که ایران را به سمت رد مذاکرات صلح می برد، مانع از فدا کردن آرمان های مجاهدین با هدف جلب نظر شوروی خواهد شد. البته اگر این برداشت در ایران رشد کند که تلاش های آنها در جنگ به سمت ناکامی می رود، ممکن است به تغییر تدریجی سیاست ایران به شکلی عملگرایانه مثلا گرایش به مذاکره برای صلح شود که یکی از نتایج جانبی آن می تواند سیاستی عملگرایانه تر و همراه تر با شوروی باشد که دوره ای پرخطرتر را برای مجاهدین افغان به همراه خواهد داشت.

تجارت

باعث تعجب نیست که سطح تجارت ایران و عربستان بسیار پایین است. واردات عربستان از ایران در نیمه اول 1984 به 54.6 میلیون ریال سعودی رسیده ه تقریبا همه آن شامل فرش، خشکبار و میوه های خشک می شود. صادرات عربستان به ایران هم حدود 51.5 میلیون ریال سعودی در سال 1980 بود که در سال 1981 به 43.8 میلیون ریال سعودی و در سال 1982 به 22.6 میلیون ریال سعودی کاهش پیدا کرد و این آخرین سالی بود که دولت عربستان آمار صادرات به ایران را منتشر کرد. در سال های 1981 و 82 صادرات عربستان به ایران اساسا شامل اوره و دیگر کودهای نیتروژنی بود. پایان جنگ احتمالا می تواند به معنی افزایش تجارت دوطرفه شود که البته چندان شدید نخواهد بود.

نتیجه گیری

اگر جنگ به مرور زمان از طریق مذاکره به مصالحه برسد و یا به یک درگیری بلندمدت اما کم خشونت تبدیل شود، احتمالا همزمان با کاهش شوق انقلابی ایران و کمی تلطیف ایدئولوژی انقلابی ایران نیز همراه خواهد بود. در این صورت پروژه های بلندمدت برای روابط مدنی میان عربستان و ایران بد نخواهد بود. هر دو کشور منافع مشترک دایمی دارند که می تواند آنها را از سر بگیرند اگر ایران دیگر سیاست را اساسا در مسئله ای نظری نبیند. بعد از یک دوره دولتی سازی در ایران، حالا هر دو حکومت اساسا از تجارت خصوصی حمایت می کنند. تجارت و حتی سرمایه گذاری ممکن است رشد کند. هردو کشور منابع نفتی گسترده ای داشته و علاقه یا نگرانی مشترکی برای حفظ اقتدار اوپک دارند. همچنین هردو کشور منافع مشترک خود در جلوگیری از قدرت بیش از حد عراق را هم حفظ خواهند کرد. (این مسئله به مرور زمان می تواند به یک نفع مشترک برای حفظ توازن سه طرفه قدرت میان عراق، ایران و شورای همکاری خلیج فارس تبدیل شود). مسلما هردو کشور به دلایل کاملا متفاوت، درباره مداخله ابرقدرتها در امور خلیج فارس نگرانی دارند (هرچند عربستان مسلما مخالفتی با حضور کمرنگ «ورای افق» نیروی دریایی آمریکا ندارند). نهایتا هر دو کشور در عدم همدلی با شوروی اشتراک داشته و می خواهند هزینه ای را که این کشور در افغانستان می پردازد به حداکثر برسانند. اگر تمایل ایران برای رسیدن به اهداف خود از طریق ابزارهای نظامی فروکش کرده و ایدئولوژی ایران در حوزه های سیاسی، اقتصادی و نظامی میانه رو تر شود، آنگاه این منافع و دیدگاه های مشترک می تواند بار دیگر خود را نشان دهد. این مسلما جزو امیدهای عربستان است که دولت این کشور به شدت برای زنده نگه داشتن آن تلاش می کند و بر همین اساس بر هدف کوتاه مدت کمک به عدم شکست عراق تاکید دارد.

رومیس د
رازیانه د
خبرهای مرتبط

روایت وزیر خارجه آمریکا در سال 1366 از حملات موشکی به تهران: عراقی ها می گویند بُرد موشک های اسکاد را تا 600 کیلومتر افزایش داده اند / خویشتنداری ایران و عراق به نحو فزاینده ای کاهش پیدا خواهد کرد

سفارت آمریکا؛ سال ۱۳۶۴: رفسنجانی گفته تا زمانیکه ریگان رئیس جمهور است، روابط ایران و امریکا بهبود پیدا نمی‌کند

ارسال به تلگرام
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
رومیس د
رازیانه د
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • بین الملل
  • تاریخ
  • اقتصاد
  • اجتماع
  • آی تی و فناوری
  • شهری
  • فرهنگ و هنر
  • حوادث
  • ورزش
  • خواندنی ها
  • سلامت
  • ویدیو
  • عکس
  • درباره انتخاب
  • |
  • ارتباط با ما
  • |
  • پیوندها
  • |
  • آب و هوا
  • |
  • اوقات شرعی
  • |
  • مجله الکترونیکی
  • |
  • نظرسنجی
  • |
  • جستجو
  • |
  • آرشیو
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انتخاب است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی و تولید : "ایران سامانه"