وزارت خارجه آمریکا با صدور بیانیهای رسما از تمدید معافیتهای باقیمانده همکاریهای هستهای با ایران خبر داد و هدف از این کار را ادامه نظارت بر برنامه هستهای ایران اعلام کرد.
به گزارش فارس، وزارت خارجه آمریکا امروز (پنجشنبه) با صدور بیانیهای رسما از تمدید معافیتهای تحریمی مربوط به همکاریهای هستهای با ایران خبر داد.
«مورگان اورتاگوس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تمدید این معافیتها را «ادامه محدودیتها» بر برنامه هستهای ایران توصیف کرده و نوشته است: «اقدام امروز، به حفظ نظارت بر برنامه هستهای غیرنظامی ایران کمک کرده، ریسکهای اشاعهای را کاهش داده، توانایی ایران برای کاستن از زمان "گریز" به سوی سلاح هستهای را محدود کرده و از احیای مراکز حساس اشاعهای ایران، ممانعت میکند.»
این بیانیه میافزاید: «دولت پیشرو در حمایت از تروریسم در جهان به استفاده از برنامه هستهای برای ارعاب جامعه بینالملل ادامه داده و امنیت منطقهای را تهدید میکند. ایالات متحده در تعهد خود به محروم کردن ایران از هرگونه مسیری به سوی سلاح هستهای، مصمم است و از مجموعه کاملی از ابزارهای دیپلماتیک و اقتصادی خود برای محدود کردن فعالیتهای هستهای ایران، استفاده میکند.»
واشنگتن در این بیانیه و تنها ساعاتی بعد از تحریم «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، تهران را «به رد دیپلماسی و توسعه برنامه هستهای» متهم و عنوان کرده است که واشنگتن به اعمال فشار به ایران ادامه میدهد.
بامداد امروز «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفته بود که واشنگتن تصمیم گرفته معافیتهای مربوط به همکاریهای هستهای با ایران را برای ۹۰ روز دیگر تمدید کند.
همکاریهای صلحآمیز هستهای با ایران، یکی از بندهای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با گروه ۱+۵ است. بر این اساس، دولت وقت آمریکا معافیتهایی را برای برخی از تحریمهای یکجانبه مربوط به صادرات اقلام قابل استفاده در برنامه هستهای به ایران، صادر کرد.
دولت کنونی آمریکا که بیش از یک سال است از برجام خارج شده، سه ماه پیش برخی از این معافیتها، از جمله معافیت از تحریم خرید آب سنگین و اورانیوم با غنای پایین از ایران را لغو کرد. در پاسخ، ایران اعلام کرد دیگر به سقفهای تعیینشده در برجام برای ذخایر این دو فرآورده، پایبند نخواهد بود.
آنطور که پایگاه «المانیتور» این هفته گزارش داد، کشورهای اروپایی از بیم فروپاشی توافق هستهای، با واشنگتن رایزنی کردهاند که دستکم معافیتهای باقیمانده را، تمدید کند. امکان صادرات اقلام لازم برای ارتقاء رآکتور آب سنگین اراک و ایجاد مرکز تولید ایزوتوپهای پایدار در سایت فردو، از جمله مواردی است که ذیل این معافیتها قرار میگیرند.
روز سهشنبه روزنامه «واشنگتنپست» گزارش کرد که بولتون با تمدید این معافیتها مخالف است، اما شخص «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا نگران است که عدم تمدید معافیتهای مربوط به اراک و فردو، ایران را به خروج کامل از توافق هستهای وادارد. از این رو، او تصمیم به تمدید این معافیتها گرفته است.
«لارا روزن» خبرنگار پایگاه المانیتور امروز با اشاره به تمدید بیسر و صدای معافیتهای تحریمی ایران و لحن سرد بیانیه وزارت خارجه آمریکا، در توییتر نوشته است: «[این بیانیه] این احساس را تقویت میکند که دولت در مورد ایران دچار اختلافات داخلی است و نمیداند به کدام سو برود و دیگر نمیداند هدفش چیست.»
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، روز چهارشنبه هفتم خرداد در بیانیهای اعلام کرد که ایالات متحده معافیتهای تحریمی پروژههای اتمی ایران مرتبط با توافق هستهای موسوم به برجام را تمدید نخواهد کرد. وی همچنین از تحریم دو مقام اتمی ایران خبر داده است. بر اساس معافیتهای کنونی که فروردین امسال برای شش ماه تمدید شد، شرکتهای چینی، روسی و اروپایی میتوانستند در برخی فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران همکاری کنند.