شورای امنیت سازمان ملل در گزارش جدید خود، همچنان گروههای تروریستی افراطی مانند داعش و القاعده را مستعد انجام حملات تروریستی مرگبار در نقاط مختلف جهان خواند.
به گزارش فارس، سازمان ملل هشدار داد وقفه اخیر در خشونتهای تروریستی در جهان ممکن است بهزودی به پایان برسد و موج جدیدی از حملات تا پایان سال جاری میلادی در راه باشد.
به نوشته روزنامه «گاردین»، گزارش جدید پایشکنندگان متخصص شورای امنیت سازمان ملل تصویری نگرانکننده از «جنبشهای افراطی در سطح جهان» نشان میدهد که با وجود عقبنشینیهای اخیر، همچنان تهدیدی معنیدار از سوی آنها وجود دارد.
از آنجا که ۳۰ هزار نفر برای جنگیدن در گروه تروریستی داعش به سوریه و عراق سفر کرده و شماری از آنها هنوز زنده هستند، این گزارش هشدار داد: «چشمانداز آینده آنها مورد نگرانی بین المللی در آیندهای قابلپیشبینی خواهد بود. برخی از آنها ممکن است به القاعده یا سایر گروههای تروریستی که ممکن است ظهور یابند بپیوندند. برخی رهبر خواهند شد و برخی مبلغ افراطگرایی».
این گزارش بر اساس اطلاعاتی است که آژانسهای اطلاعاتی کشورهای عضو، برای سازمان ملل فراهم کردهاند.
این گزارش خاطرنشان میکند گرچه قلمرو جغرافیایی داعش از بین رفته است اما بسیاری از عوامل زمینهساز همچنان وجود دارند و خطراتی که از سوی این گروه یا القاعده یا گروه های مشابه وجود دارد بعید است کاهش پیدا کند. گرچه حملات موفق این گروهها از سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ میلادی کاهش پیدا کرده است اما تهدیدی که اروپا با آن مواجه است، همچنان بالا است.
یکی از نگرانیهای موجود، گرایش به افراطگرایی میان افرادی است که همراه اعضای این گروههای تروریستی زندانی شدهاند. آزاد شدن دوباره این افراطگرایان و بازگشت آنها به کشورهایشان نیز خطر بزرگ دیگری در این زمینه محسوب میشود.
گزارش سازمان ملل در این باره بیان میکند: «تأثیرگذاری کاملی در خصوص برنامههای افراطزدایی به اثبات نرسیده است. جنگجویان کارکشتهتر در میدان جنگ محکومیت طولانیتری دریافت کردهاند. آنها همچنان افرادی خطرناک هستند و چالشی در داخل و خارج سیستم مجازات محسوب میشوند».
کشورهای اروپایی تخمین میزنند حدود ۶۰۰۰ نفر از شهروندانشان به عراق و سوریه سفر کردهاند تا در داعش عضو شوند. حدود یکسوم آنها کشته شدهاند و یکسوم دیگر یا زندانی شدهاند یا به جایی دیگر سفر کردهاند. این در حالی است که طبق این گزارش حدود ۲۰۰۰ نفر از این افراد به کشورهای اروپایی بازگشتهاند.
بر اساس این گزارش، بازماندگان داعش همچنان به ۵۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار از درآمدهای این حکومت دسترسی دارند و از آن برای تبلیغات و حفظ اعتبار خود به عنوان گروه تروریستی شماره یک جهان در «خلافت مجازی» استفاده میکند.
این گزارش همچنین هشدار داده است: «هنگامی که زمان و فضا برای سرمایهگذاری مجدد در توانایی انجام عملیاتهای خارجی را داشته باشند، حملاتی جهانی را تدارک دیده و تسهیل خواهد کرد و علاوه بر آن حملاتی با الهام از داعش در نقاط مختلف جهان رخ خواهد داد. بنابراین کاهش شمار چنین حملاتی در زمان حال، احتمالاً زیاد دوام نیاورد، حتی تا پایان سال ۲۰۱۹».
این گزارش در مورد حملات سریلانکا مینویسد: «این حمله با الهام از ایدئولوژی داعش برنامهریزی و انجام شد. هدف این بمبگذاریها تقویت تصویر جهانی داعش پس از شکست نظامی در عراق و سوریه بود».
همچنین بیان میکند با اینکه «ایمن الظواهری» رهبر القاعده سلامتی خود را به شدت از دست داده است، این گروه همچنان مقاومت خود را حفظ کرده است.
این هفته مقامات آمریکایی مرگ «حمزه بنلادن» فرزند بنیانگذار القاعده را تأیید کردند. گفته میشود او قرار بود رهبر آینده این گروه تروریستی شود.
بخش دیگری از این گزارش به شیوع افراطگرایی در کشورهای آفریقایی و افزایش شدید خشونتها در غرب این قاره اشاره کرده و در خصوص آن ابراز نگرانی میکند.