پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : رئیس جمهوری روسیه در فاصله کمتر از دو روز بار دیگر تاکید کرد که روسیه به اقدامات موشکی آمریکا که تا پیش از لغو پیمان موشکی میان دو کشور ممنوع بود، پاسخ متقابل خواهد داد.
ولادیمیر پوتین در کنفرانس خبری مشترک با رئیس جمهوری فنلاند با بیان این مطلب افزود: بارها نظر خود را در این باره داده ام، دو روز پیش در مارسی در این باره حرف زدم و اما امروز یکبار دیگر در اینجا (هلسینکی) تکرار می کنم که روسیه موشکی در جهان مستقر نخواهد کرد هر چند که بر روی موشک های با برد متوسط و کوتاه کار می کنیم.
وی ادامه داد: ما تا زمانی که آمریکا دست به اقدامی نزند، کاری نخواهیم کرد اما به هر اقدامی از سوی واشنگتن در این زمینه پاسخ متقابل خواهیم داد.
پوتین این مساله را هم پنهان نکرد که نگران استقرار موشک های کوتاه و میان برد آمریکا در رومانی و لهستان است.
وی در این باره گفت: اخبار پنتاگون مبنی بر آزمایش موشک های پایه دریا بر روی خشکی نگران کننده است چرا که ممکن است آمریکا آنها را در پایگاه های خود در رومانی قرار دهد و پس از آن در لهستان قرار بگیرند؛ کافی است که برنامه کمی عوض شود، ما مطمئن نیستیم که آمریکایی ها شرکای اروپایی را هم در جریان بگذارند اما ما چنین طرحی را تهدیدی جدید برای خود به حساب می آوریم و باید به آن پاسخ متقابل بدهیم.
رئیس جمهوری روسیه گفت: باید در این خصوص گفت و گو کنیم ما امروز موضع اقدامات متقابل را اتخاذ کرده ایم اما این روسیه بود که در ابتدا پیشنهاد گفت وگو در این زمینه را داد و همچنان نیز از این روند حمایت می کنیم و آماده ایم با اروپایی ها و آمریکا در این خصوص مذاکره کنیم، قطعا امنیت روسیه تضمین است.
دو روز پیش وزارت دفاع آمریکا از آزمایش موفقیت آمیز یک موشک زمین پایه غیر اتمی که طبق پیمان موشکی تا سه هفته پیش ممنوع به حساب می آمد، خبر داد.
پیمان منع موشک های هسته ای کوتاه و میان برد سال ۱۹۸۷ میان واشنگتن و مسکو امضا شد.
'میخاییل گورباچف' آخرین رهبر شوروی و 'رونالد ریگان' رئیس جمهوری وقت آمریکا این پیمان را در طول جنگ سرد که جهان به دو اردوگاه شرق و غرب تقسیم شده بود، امضا کردند و طرفین متعهد شدند در جهت حذف موشک های هسته با برد کوتاه (از ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ کیلومتر) و همچنین موشک های هسته ای میان برد (۱۰۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر) اقدام کنند و در آینده نیز اقدام به تولید، آزمایش و گسترش این موشک ها نکنند.
ایالات متحده و ناتو از پارسال شروع به متهم کردن مسکو مبنی بر نقض این پیمان با ساخت موشک جدیدی کردند، اتهامی که همواره از سوی روسیه رد شد با این وجود دونالد ترامپ سرانجام دستور خروج آمریکا از این پیمان را صادر کرد و روسیه نیز مقابله به مثل کرد و همزمان با آمریکا از پیمان خارج شد تا به این ترتیب یکی از مهمترین پیمان های جهان در خصوص کنترل تسلیحات به تاریخ بپیوندد.
کشورهای قدرتمند اروپایی از روسیه خواسته بودند برخلاف آمریکا به صورت یکطرفه به این پیمان پایبند بماند.
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان به تازگی روسیه را مسبب پایان یافتن این پیمان خواند و اعلام کرد که آلمان در این موضوع کنار متحد خود (ناتو) می ماند.
دفتر نخست وزیری انگلیس نیز دیروز به آزمایش موشکی آمریکا واکنش نشان داد و آن را عکس العمل طبیعی واشنگتن در مقابل مسکو خواند و بار دیگر روسیه را به نقض پیمان موشکی برابر آمریکا متهم کرد.