پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : «نیچروان بارزانی» رئیس منطقه کردستان عراق درباره موضعگیری اخیر «برهم صالح» رئیسجمهور عراق درباره انتخاب نخستوزیر جدید، توضیح داد.
وی طی بیانیهای که نسخهای از آن در پایگاه خبری «بغداد الیوم» منتشر شد؛ اعلام کرد که رئیسجمهور عراق تحت فشارهای زیادی درباره مسئله انتخاب نخستوزیر بر خلاف سازوکارها و اصول قانون اساسی قرار دارد.
بارزانی افزود: ما با نگرانی زیاد و با دقت اوضاع و تحولات عراق را که از بحران عمیقی رنج میبرد، دنبال میکنیم. در حالی که تهدید بیثباتی و پیچیدهتر شدن اوضاع کشور و حرکت به سوی آیندهای مجهول وجود دارد، باید همه با تفاهم و روحیه ملیگرایی و مسئولیتپذیری به دور از فشارهای سیاسی، مرحله کنونی را بر اساس اصول قانون اساسی پشت سر بگذاریم.
رئیس منطقه کردستان درباره مسئله انتخاب نامزد نخستوزیری گفت: به نظر میرسد، رئیسجمهور تحت تاثیر فشارهای زیادی بر خلاف سازوکارها و اصول قانون اساسی است و ما تاکید داریم که هر راهحلی باید بر اساس قانون اساسی و طبق اصول قانونی ایجاد شود.
بارزانی گفت که باید نامزدی ملی و غیرقابل مجادله و مورد توافق گروههای تاثیرگذار در کشور، برای تصدی نخستوزیر انتخاب شود و در عین حال باید، مطالبات قانونی تظاهراتکنندگان نیز مد نظر قرار گیرد و به دولت آتی برای عبور از مرحله انتقالی و برگزاری انتخابات جدید کمک شود.
رئیس جمهور عراق روز پنجشنبه طی نامهای مکتوب به پارلمان این کشور اعلام کرد که از آنجایی که فراکسیون اکثریت برای او معین نیست و نامههای «متناقضی» از پارلمان در خصوص تعیین این فراکسیون دریافت کرده، آماده استعفاست.
برهم صالح در این نامه، از معرفی ««اسعد عبدالامیر العیدانی»، نامزد ائتلاف البناء که بر اساس قانون اساسی و تعیین پارلمان عراق، فراکسیون اکثریت در پارلمان به شمار میرود، سرباز زد.
این اقدام رئیس جمهور عراق واکنشهای زیادی به دنبال داشت و برخی از جریانهای سیاسی با استعفای او مخالفت کرده و برخی نیز از آن استقبال کردند.
بر اساس قانون اساسی عراق، فراکسیون اکثریت در پارلمان این کشور باید نامزد مورد نظر خود را برای تصدی نخستوزیری به پارلمان معرفی کند و نمایندگان نیز میبایست به او برای تشکیل کابیه رأی دهند. ائتلاف البناء به ریاست «هادی العامری»، تا کنون چند نامزد برای این منصب معرفی کرده، ولی رئیسجمهور به بهانه اینکه فراکسیون اکثریت برای وی مشخص نیست، از پارلمان خواست فراکسیون اکثریت را معرفی کند و طبیعتاً پارلمان عراق نیز البناء را فراکسیون اکثریت دانست.