پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : تاسفانه طی هفتههای اخیر همانند فصول سرد در سالیان گذشته، آلودگی هوای برخی كلانشهرها وضعیت خطرناكی پیدا كرده است. دی اكسید گوگرددی اكسید نیتروژن، منوكسید كربن، ذرات معلق نظیر سرب و... از جمله آلایندههای هوا هستند.
توصیه شده به منظور كاهش آسیبهای ناشی از آلودگی هوا، مصرف برخی از اقلام غذایی افزایش پیدا كند. ذرات آلاینده هوا حاوی مقادیر زیادی از تركیبات اكسیدان بوده كه بهشدت برای بدن سمیت دارند. تركیبات اكسیدان، رادیكال آزاد ایجاد كرده و واكنشهای التهابی در بدن را به دنبال دارد. حتی برخی از تركیبات اكسیدان ضمن آسیب به غشای سلولی، سبب جهش ژنتیكی و در نهایت سرطان میشود.
برای كاهش خطرات آلایندههای اكسیدان در هوا، باید از مواد غذایی غنی از تركیبات آنتی اكسیدان بهویژه ویتامینهای C و E استفاده كرد. بسیاری از میوهها از جمله كیوی و مركباتی نظیر پرتقال، نارنگی، لیمو، گریپ فروت و... حاوی مقادیر زیاد ویتامین C هستند. مهمترین منابع غذایی سرشار از ویتامین E شامل انواع مغزیجات نظیر بادام و گردو و آجیلها، روغن زیتون، روغن كنجد، جوانه گندم، ماهی و جگر هستند.
همچنین كلم بروكلی، پیاز، سیر، اسفناج، گوجه فرنگی و غلات سبوسدار حاوی مقادیر زیاد تركیبات آنتی اكسیدان دارند و باید به میزان كافی مصرف شوند. پكتین موجود در سیب نقش بهسزایی در جلوگیری از اثرات مخرب آلایندههای هوا دارد.
نوشیدن مقدار كافی آب به دفع آلایندهها كمك میكند. چای به ویژه چای سبز حاوی تركیبات فلاونوئیدی بوده كه در كاهش التهاب سلولی مفید است. شیر و لبنیات غنی از كلسیم بوده و به دلیل اثر رقابتی مانع جذب سرب در بدن میشود. بنابراین توصیه شده حین آلودگی هوا روزانه دو لیوان شیر كمچرب دارای چربی بین یک تا 2 درصد مصرف شود. از خوردن لبنیات پرچرب باید پرهیز شود، زیرا كارایی مطلوبی ندارد.
طی آلودگی هوا باید تا جای ممکن از مصرف غذاهای سرخ كردنی و مواد غذایی پرچرب اجتناب كرد. زیرا چربیهای مازاد طی فرآیند پراكسید شدن چربیها ایجاد رادیكال آزاد كرده كه التهاب ناشی از ذرات آلاینده هوا را تشدید میكنند.
بنابراین در روزهای آلوده بهتر است اقلامی نظیر سیبزمینی سرخ كرده، سوسیس و كالباس، انواع فستفودها، تنقلات پرچرب مثل چیپس و پفك و همچنین اغذیه كنسروی مصرف نشود. در این بین، نقش والدین در آموزش این نكات به كودكان بسیار حائز اهمیت است.
روزنامه جام جم