آیا هوش مصنوعی می تواند به اندازه کافی هوشمند باشد تا اخبار جعلی را تشخیص دهد؟ این سوالی است که ذهن بسیاری از افراد را که این روزها از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند به خود مشغول کرده است. در شبکه های اجتماعی از خوردن سیر تا استفاده از خشک کن دستی توصیه می شود اما هیچکدام از این توصیه ها مبنای علمی و اثبات شده مبارزه با کرونا ندارند.
به گزارش سرویس آی تی و فناوری انتخاب، سرعت اطلاعات غلطی که به صورت آنلاین گسترش می یابد ، در بعضی از نقاط به ظاهر سریعتر از شیوع خود بیماری است.
غول های اینترنتی مانند فیس بوک ، گوگل ، توییتر و تیک توک وعده داده اند که اطلاعات مبتنی بر واقعیت در مورد همه گیری را تبلیغ می کنند و اشعه می دهند. از سوی دیگر سازمان بهداشت جهانی متعهد شده است که با شرکتهای فناوری همکاری کند تا داده های معتبر را نشر دهند. اما کارشناسان می گویند این کار آسان نخواهد بود.
این روزها در کانالهای مختلف تلگرام، واتس اپ، اینستاگرام و سایر شبکه های اجتماعی شاهد ویدئوها یا متونی با تیترهای عجیب هستیم. برای مثال؛ "فیلم خفاش ناقل ویروس کرونا. به ما بپیوندید تا مبتلا نشوید. تصویری از اولین زن مبتلا به کرونا. نسخه ای گیاهی برای درمان قطعی کرونا" و... نیازی به توضیح نیست که اغلب این موارد جعلی، بدون پایه و اساس علمی و شایعاتی مضحک محسوب می شوند.
بسیاری از فیلمهای نشر شده در اینترنت با موضوع چین اصلا به چین مرتبط نیستند و به علت تشابه ظاهری اهالی کشورهای جنوب شرفی آسیا از کشورهای غیر چینی است. تاریخ این ویدئوها و عکسها نیز مشخص نیست. شرکت های اینترنتی می گویند که مأمورین تحقیقاتی آنها مشغول ردیابی و حذف پست هایی هستند که دارای اطلاعات نادرست درباره علت این بیماری هستند. اما انسانهای صرف برای مشکل این مقیاس کافی نیستند.
یکی از ابزارهای مبارزه با خبرهای جعلی ، هوش مصنوعی است. استفاده از ماشین آلات برای پردازش داده ها بسیار مهم است. الگوریتم های هوش مصنوعی می توانند تشخیص دهند که کدام صفحات وب صحیح هستند ، کدام کلمات حسی یا وحشتناک هستند ، کدام منابع آنلاین معتبر تلقی می شوند و کدام پست ها به احتمال زیاد از طرف ربات ها به جای انسانها منتشر شده اند.
"بن اوپنهایم کارشناس مسائل امنیت داده و اطلاعات می گوید: "وقتی مردم در حال جستجو هستند . به دنبال کلیدواژه هایی مثل "علمی" هستند. اما تشخیص خبرهای جعلی همیشه به همین راحتی نیست. برخی خبرهای جعلی مثل تجویز روغن کنجد برای درمان کرونا کاملا قابل تشخیصند. اما برخی دروغ پردازان از واژه هایی خاص برای ترغیب مخاطبان برای فریب مخاطب استفاده می کنند."
سارا کرپس ، استاد دانشکده فناوری در دانشگاه کرنل می گوید:" یک محدودیت متداول نیز برای شرکت های فعال در حوزه فناوری وجود دارد. درواقع به محض اینكه این اقدامات مداخله گرانه انجام می شود، بسیاری از فعالان حوزه آزادی بیان به این شرکت حمله می کنند و می پرسند که چرا آنها اطلاعات را سانسور می کنند."
اما هوش مصنوعی ، که به طور مؤثر استفاده می شود ، نه تنها می تواند اخبار کاذب را شناسایی کند. بلکه می تواند بر علوم معتبر تأکید کند. برای مثال در وب سایت Buoy Health که کاربران می توانند با جستجوی کلمات کلیدی مرتبط با یک بیماری و علائم آن ، به افراد پاسخ دهند ، می توانند در مورد ویروس کرونا از یک بات مبتنی بر هوش مصنوعی استفاده کنند و پاسخهای مبتنی بر علم و پروتکل های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها را مشاهده کنند.
یکی از مهمترین سوالاتی که بسیاری از افراد فعال در فضای مجازی میپرسند این است که چگونه باید با اخبار جعلی رو به رو شوند. درواقع تشخیص خبرها جعلی و پیشگیری از گسترش این نوع خبرها میتواند یکی از مهمترین رفتارهای افراد در فضای مجازی باشد.