«وانگ گون»، نماینده چین در سازمانهای بینالمللی روز چهارشنبه گفت کشورش تمام تلاش خودش را برای نجات برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به کار خواهد بست.
طبق گزارش رسانههای بینالمللی، سخنان نماینده چین در پایان نشست مشترک کمیسیون مشترک برجام که امروز در پایتخت اتریش برگزار شد مطرح شده است.
وانگ در جمع خبرنگاران خاطرنشان کرد اعضای کمیسیون مشترک دیدگاههای مختلفی درباره فعالسازی مکانیسم موسوم به «ساز و کار حل و فصل اختلافات» دارند.
دیپلمات چینی با وجود این تأکید کرد که در جلسه امروز هیچ بحثی درباره راهاندازی این ساز و کار مطرح نشده است. وی گفت طرفهای برجام سرسختانه در تلاش برای حفظ این توافق هستهای هستند.
او گفت «بازگرداندن تحریمها یا کلید زدن مکانیسم [حل و فصل اختلاف] پاسخ چالشهای پیش روی ما نیستند. شرکتکنندگان در این جلسه تأیید کردند که این مسئله نباید در دستور کار ما قرار بگیرد.»
نماینده چین در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین همچنین درباره تبعات تلاشهای آمریکا برای اعمال مجدد تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران هشدار داد.
«میخائیل اولیانوف»، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین هم در پایان این جلسه گفت: «طرفهای شرکتکننده در این نشست بر پایبندی به این توافق هستهای که عنصری مهم در معماری معاهده منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) قلمداد میشود تأکید کردند.»
نشست کمیسیون مشترک برجام امروز چهارشنبه در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزارت خارجههای ایران و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس) در وین برگزار شد و بعد از حدود یک ساعت و نیم پایان یافت.
سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر خارجه ایران و هلگا اشمید معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ریاست این نشست را برعهده داشتند.
هلگا اشمید معاون «جوزپ بورل» مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در توئیتی همزمان با برگزاری این نشست نوشته بود: «کمیسیون مشترک برجام در حال برگزاری است. بحثهای حیاتی با شرکتکنندگان درباره راه رو به جلو به منظور حفظ توافق (هستهای) ایران (در جریان است)».
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین نیز دقایقی قبل در توئیترش نوشت: «نشست کمیسیون مشترک برجام در فضایی بده بستانی برگزار شد. شرکتکنندگان (در نشست کمیسیون مشترک برجام) یک بار دیگر تعهدشان را در قبال توافق (هستهای) ایران به عنوان یک عنصر کلیدی در ساختار معماری عدم اشاعه تکرار کردند. کارشناسان (فنی) درباره موضوعات هستهای و اقتصادی بیشتر صحبت خواهند کرد».
نشست امروز در حالی برگزار شد که ایران ۱۵ دی ماه گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد و گفت که دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
گفتنی است، آخرین دور نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزارت خارجههای ایران و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس) ۱۵ آذرماه در محل نمایندگی اتحادیه اروپا در وین برگزار شده بود. در آن نشست اعضای حاضر بار دیگر بر تلاش برای حفظ برجام تأکید کردند.
دولت آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ» اردیبهشتماه سال گذشته به مشارکت آمریکا در توافق هستهای با ایران پایان داد و تحریمهای متوقفشده ذیل این توافق را علیه ایران از سر گرفت.
ترامپ گفته هدف از این تحریمها آوردن ایران پای میز مذاکره برای گفتوگو بر سر توافقی جدید است. او در این هدف ناکام مانده و به همین دلیل در آمریکا به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است.