«انتخاب» اسناد ویکی لیکس در رابطه با ایران را که متعلق به سال های ۱۹۷۲ تا ۲۰۰۹ است، را به صورت روزانه و به منظور آگاهی مخاطبان نسبت به تحولات و اتفاقات گذشته، منتشرمی کند
سرویس تاریخ «انتخاب»: سفارت آمریکا در تلگرافی سری از کانادا به تاریخ پنجشنبه دوم مرداد ۱۳۸۲ به بحث گزارش البرادعی درمورد ایران پرداخته است.
به گزارش «انتخاب»؛ متن این سند که ویکی لیکس آن را منتشر کرده، در زیر آمده است:
موضوع سند: ایران/آژانس: کانادا پذیرفته است که باید گزارش البرادعی جلو انداخته شود، اما تردید دارد که امکان آن برای نشست ۱۵ آگوست وجود داشته باشد
طبقه بندی: سری
پنج شنبه ۱۸:۱۷ دقیقه بیست و چهارم جولای ۲۰۰۳
از: کانادا
به: نامشخص
۱. کانادا با ما موافق است که گزارش آینده دبیرکل آژانس درباره ایران باید پیش از نشست ۲۹ آگوست منتشر شود تا بتوان کمپین تاثیرگذاری برای آن در نشست ۸ تا ۱۲ آگوست شورای حکام انجام داد، اما معتقد است که تاریخ ۱۵ آگوست شدنی نیست. تری وود، معاون مدیر امورخارجه در حوزه عدم گسترش روز ۲۳ جولای به ما گفت که غیبت طولانی مدت البرادعی و گولداشمیت، معاون او (که روز ۱۸ آگوست از مرخصی برمی گردند) و نیاز به داشتن یک گزارش تفصیلی، کار را برای آژانس دشوار میکند که بخواهد دو هفته زودتر این گزارش را ارایه کند. اما وود میگوید ما باید زمان بیشتری برای آمادگی برای نشست شورای حکام در مقایسه با زمان نشست ژوئن داشته باشیم که در آن زمان گزارش معاون آژانس درباره ایران در روز ۶ ام منتشر شد و نشست شورای حکام روز ۱۶ ام برگزار شد. اینکه چقدر قبل از ۲۹ آگوست منتشر شود بسیار مهم است.
۲. وود میگوید که کانادا اگر گزارش معاون آژانس تا روز ۱۵ آگوست جلو آورده شود هم یک مشکل دیگر برای کانادا وجود خواهد داشت و آن اینکه یک سازمان دولتی این کشور قرار است «اطلاعات حساسی» درباره ایران به دبیرخانه آژانس بدهد و میخواهد این کار را در اواسط ماه آگوست (ضرب الاجل آژانس برای تسلیم اطلاعاتی که در گزارش ۱۵ آگوست منظور خواهند شد) انجام دهد و وود مطمئن نیست که ارایه این اطلاعات که خارج از اختیار وزارت امورخارجه است را تا چه حد میتوان جلو انداخت. اما میگوید کانادا میخواهد این اطلاعات را به هر شکل ممکن در گزارش آژانس لحاظ کند. (توجه: کانادا قبل از این اطلاعات خود را با آژانس به اشتراک نگذاشته است و نمیداند چطور باید این کار را انجام دهد. دولت کانادا به ما اطلاع داده است که اطلاعاتی را درباره برنامه هستهای ایران در اواخر دهه ۱۹۹۰ در کلایه به دست آورده است. پایان نکته).
۳. دولت کانادا همچنان به هردوی دولت ایران و آژانس فشار میآورد تا تمامی اطلاعات را اعلام و تمامی مسئولیتها را بپذیرند. وود میگوید سفیر کانادا در وین با معاون آژانس، والر در روز ۲۴ جولای دیدار کرده و بر نگرانیهای کانادا از جمله جلو انداختن زمان گزارش آژانس تاکید کرده و رویکرد مصرانهای را درباره بازرسیها خواهد داشت و از تمامی ابزارهای آژانس از جمله بازرسیهای ویژه استفاده خواهد کرد. وود به قبلا در این ماه به یکی از مسئولان دبیرخانه گفته بود که اگر ایران با نمونه گیری محیطی از کلایه موافقت نکند، کانادا خواهان بازرسیهای ویژه در آنجا خواهد شد. وود در حال آماده کردن نامه وزیر گراهام به البرادعی برای تاکید بر همین پیام بود و گفت که گراهام نگرانیهای کانادا را مجددا با خرازی وزیر امورخارجه ایران در این ماه مطرح خواهد کرد. او اشاره کرد که دسترسی کانادا در تهران اکنون که سفیر این کشور به دلیل مرگ زهرا کاظمی عکاس خبرنگار کانادایی فراخوانده شده، بسیار محدودتر خواهد بود.
۴. در مجموع وود درباره تغییر نظر ایران بدبین بود. او اشاره کرد که کارشناسانی که همراه البرادعی به ایران سفر کرده بودند به دلیل عدم همکاری ایرانیها زودهنگام برگشته بودند. وود گفت که بازرسیهای آژانس نشان دهنده افزایش فعالیتهای ایرانیها روی مواد هستهای بود که اعلام نکرده بودند.
کلوچی
«انتخاب» اسناد ویکی لیکس در رابطه با ایران را که متعلق به سال های ۱۹۷۲ تا ۲۰۰۹ است، را به صورت روزانه و به منظور آگاهی مخاطبان نسبت به تحولات و اتفاقات گذشته، منتشرمی کند