arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۴۴۹۹۷
تاریخ انتشار: ۵۵ : ۱۶ - ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۹

ادعای ایران ورزشی: پرداخت ۱۰ میلیارد تومان از طریق شرکت گل‌گهر به ویلموتس

روزنامه ایران ورزشی نوشت: «پرداخت ۱۰ میلیارد تومانی به مارک ویلموتس، از طریق شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر یکی از معماهای حل نشده مالی فدراسیون فوتبال است. این مبلغ از چه طریقی تأمین شد و به چه شکل به دست مارک ویلموتس بلژیکی رسید؟
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

به گزارش ایسنا، روزنامه ایران ورزشی نوشت: «پرداخت ۱۰ میلیارد تومانی به مارک ویلموتس، از طریق شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر یکی از معماهای حل نشده مالی فدراسیون فوتبال است. این مبلغ از چه طریقی تأمین شد و به چه شکل به دست مارک ویلموتس بلژیکی رسید؟

این ابهام بزرگ درست در جایی به وجود آمده که روابط غیر فوتبالی و فوتبالی با هم درآمیخته شده‌اند و مبلغ قابل توجهی از حسابی غیر فوتبالی به نام قرض یا وام یا هر عنوان دیگری به فدراسیون فوتبال رسیده تا به سرمربی تیم ملی فوتبال ایران پرداخت شود؛ پولی که یک شخص یا گروه مجاز به تصمیم‌گیری درباره آن نیستند و متعلق به یک ملت است.

در این پرونده قصد داریم با ارائه مستندات و دلایل موجه، پرداخت مبلغ ۱۰ میلیارد تومانی از طریق شرکت گل‌گهر به سرمربی بلژیکی را با هم مرور کنیم؛ ماجرایی که در رأس آن مهدی تاج و روابط تجاری‌ و غیر فوتبالی‌اش حاکم بود.

ادعای ایران ورزشی:  پرداخت ۱۰ میلیارد تومان از طریق شرکت گل‌گهر به ویلموتس

۱۰ میلیارد تومان چطور به ویلموتس پرداخت شد

همه چیز درباره پرداخت حقوق ویلموتس از طریق نماینده شرکت گل‌گهر به ویلموتس در صورتجلسه‌ای خلاصه می‌شود که مراحل و روند این پرداخت را مشخص کرده است. حسین طبیب به عنوان مدیرعامل شرکت معدن و فنی CPG GmbH (شرکتی که مسئولیت بازرسی تجهیزات پروژه مورد نیاز از خارج از کشور را بر عهده دارد) نماینده شرکت گل گهر در پرداخت پول به ویلموتس بود. این توافقی است که بین مهدی تاج، حسین طبیب، محمدرضا ساکت، محمود اسلامیان و مارک ویلموتس انجام شد. بر اساس آن مبلغ مورد نظر از طریق طبیب به عنوان طرف ایرانی و شخصی به نام پدرو به عنوان ایجنتی که در این رابطه با ویلموتس همکاری می‌کرد، در بانکی در لیختن‌اشتاین پرداخت شد.

این خلاصه‌ای از پرداختی است که ماه‌هاست ابهام‌های زیادی درباره‌اش وجود داشته. نام‌هایی چون مهدی تاج، حسین طبیب، شرکت چادرملو، شرکت گل گهر و لیختن اشتاین را به خاطر بسپارید تا در ادامه گزارش درباره هر کدام از آنها و ارتباط‌شان با هم توضیحات کامل‌تری بخوانید.

تاج، محور اصلی پرداخت

تاج، نقش اول پروسه انتقال پول از شرکت گل‌گهر به حساب مارک ویلموتس است. همان‌ طور که می‌دانید برای مهدی تاج در قامت یک تاجر آهن و فولاد، فعالیت در فوتبال بیشتر به یک سرگرمی شبیه بوده و هست. او سال‌ها رئیس هیأت‌مدیره و مدیرعامل شرکت فولاد متیل در تهران بود. به واسطه سال‌ها فعالیت در این عرصه، روابط و همکارانی دارد که اتفاقاً حضور این چهره‌ها در کمک شرکت گل‌گهر به فوتبال بی‌تأثیر نبوده است. حسین طبیب به عنوان نماینده شرکت گل‌گهر در این پرداخت، در گفت‌وگو با خبرنگار ایران ورزشی هرچند کل ماجرای پرداخت شرکت گل‌گهر را تکذیب کرد اما آشنایی‌اش با مهدی تاج و محمود اسلامیان را تأیید کرد و گفت: «آقای تاج و اسلامیان از همکاران قدیمی من در فولاد بودند.»

یک کنسرسیوم فولاد که با تاج رابطه دارد و مقر اصلی‌اش در آلمان است، در مراودات مالی فدراسیون فوتبال با مارک ویلموتس نقش اصلی را ایفا کرده است. حتی اگر گمانه‌زنی‌ها درباره دخالت این گروه صنعتی – تجاری در انتخاب مارک ویلموتس را هم فراموش کنیم اما واقعیت این است که در روند پرداخت به این سرمربی بلژیکی این گروه نقشی اساسی داشته‌اند.

اتفاقی که نشان می‌دهد دخالت غیر فوتبالی‌ها در فوتبال فراتر از چیزی رفته که انتظارش را داشتیم. منافع اهالی فوتبال چنان به منافع غیر فوتبالی‌ها گره خورده که دیگر مرز مشخصی برای تفکیک آنها نمی‌توان ایجاد کرد. ماجرایی که البته تحریم‌ها هم در آن بی‌تأثیر نبوده و واضح‌ترین تبعات گره خوردن این گروه‌ها با فوتبال ورشکسته ایران چیزی نیست جز هزینه اموال مردم در مسیری جز آن چه باید.

رئیس سابق فدراسیون در مقر کنسرسیوم فولاد

کنسرسیومی که با مهدی تاج در ارتباط است و در جریان پرداخت به ویلموتس قرار دارد، در دوسلدورف آلمان مستقر است. این مکان شما را به یاد خبری درباره مهدی تاج نمی‌اندازد؟ چندی پیش که خبر ابتلای مهدی تاج به ویروس کرونا در برخی رسانه‌ها منتشر شد، به این نکته تأکید شده بود که او در بیمارستانی در دوسلدورف آلمان بستری شده است. این موضوع به خودی خود یکی دیگر از مؤیدهای ارتباط تاج با این کنسرسیوم به نام شرکت چادرملو است. علاوه بر تأییدیه حسین طبیب مبنی بر همکاری قدیمی با تاج و اسلامیان، بستری شدن تاج در دوسلدورف آلمان نشان می‌دهد که او جدا از یک همکاری قدیمی، در حال حاضر هم با این شرکت در ارتباط است. شرکتی که مدیرعامل آن یکی از اعضای اصلی هیأت مدیره شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر است.

در اطلاعات موجود درباره شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر (نماد: کگل) در سایت کدال (codal.ir)، ناصر تقی‌زاده یکی از اعضای هیأت مدیره معرفی شده است. تقی‌زاده همچنین مدیرعامل شرکت چادرملو (شرکت مستقر در دوسلدورف آلمان) هم هست. او به همراه حسین طبیب، احمد کتانی و میرعلی یاری همه در زنجیره‌ای به یکدیگر و به شرکت گل‌گهر مرتبط هستند. همه اینها همچون حلقه‌های زنجیره‌ای، ارتباط بین شرکت مستقر در آلمان را با مهدی تاج و شرکت گل‌گهر تأیید می‌کند.

پول فولاد و معادن ایران در جیب ویلموتس و رفقا

وقتی از شرکت گل‌گهر و چادرملو حرف می‌زنیم، خوب است بدانید که از شرکت‌هایی با گردش چندین میلیارد دلار حرف می‌زنیم؛ طوری که حجم معاملات شرکت گل‌گهر در دوسلدورف طبق آماری که خود شرکت در سال ۲۰۱۸ ارائه کرده است، یک میلیارد دلار بوده است.

با این حجم معاملات، بدون شک ۱۰ میلیارد تومان، رقم بزرگی برای مدیران این شرکت نیست اما در واقع این رقم، رقم بزرگی است از درآمد فولاد و معادن ایران که بدون حساب و کتاب مشخصی و بر اساس وعده نادرست تاج مبنی بر دریافت ۱۰ میلیون دلار از فیفا و بازپرداخت این پول، در فوتبال هزینه شده است. حالا که مشخص شده قرار نیست فیفا حتی به اندازه ۲ میلیون دلار به فدراسیون فوتبال پرداخت کند، این سوال جدی مطرح می‌شود که این مبلغ که در گذر زمان حساسیت‌ها نسبت به آن کمتر شد، از چه طریق قرار است پرداخت شود؟ آیا فوتبال از پس بازپرداخت این پول برمی‌آید؟ آیا بررسی پرونده مربوط به قرارداد ویلموتس در مجلس و نهادهای نظارتی همچنان پابرجاست؟ مجلس که اعلام کرد بررسی این پرونده به مجلس بعدی موکول شد و معلوم نیست این موضوع باعث می‌شود که بررسی‌ها و پاسخگویی‌ها متوقف شده باشد یا نه!

چرا پرداخت در لیختن‌اشتاین انجام شد؟

با توجه به این که مقر کنسرسیوم فولاد ایران در دوسلدورف آلمان است و این شرکت در این شهر فعالیت‌های خود را انجام می‌دهد، شاید این سوال پیش بیاید که بر اساس صورتجلسه منتشر شده از فرآیند این پرداخت، چرا پرداخت در بانکی در لیختن اشتاین انجام شده است؟

شاید جالب باشد بدانید که برای پرداخت پول به ویلموتس، طرفین مالیاتی را هم که بانک‌های آلمان بابت انتقال پول کسر می‌کنند، در نظر گرفته بودند. مراودات مالی این چنینی در بانک‌های لیختن‌اشتاین معاف از مالیات است و به همین دلیل طرفین این بانک را برای واریز پول به حساب ویلموتس انتخاب کردند.

آشنایی ویلموتس با گل‌گهر سه ماه بعد از انتخاب

رد ارتباط شرکت گل‌گهر با مارک ویلموتس، به خیلی وقت پیش برمی‌گردد. هفته سوم لیگ برتر وقتی خبر حضور مارک ویلموتس در سیرجان برای تماشای بازی گل‌گهر مقابل پارس جنوبی جم منتشر شد، این‌طور وانمود می‌شد که ویلموتس همان مربی تیم ملی است که اهالی فوتبال دوست دارند. کسی که برای تماشای بازی‌های لیگ حتی از بازی بین تیم‌های گل‌گهر مقابل پارس جنوبی جم هم نمی‌گذرد و برای تماشای این بازی تا سیرجان می‌رود.

یک روز بعد از برگزاری بازی اما ابعاد دیگری از این سفر مشخص شد. وقتی ویلموتس برای بازدید از معدن و خطوط تولید شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر، راهی این شرکت گل گهر شد و با معاونین، مدیران و کارکنان این شرکت دیدار کرد. البته که ویلموتس از مجموعه ورزشی گل‌گهر سیرجان هم بازدیدی داشت و تور یک روزه پرباری را در سیرجان داشت.

مارک ویلموتس اول خرداد به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال ایران معرفی شد و در ۲۳ شهریور ماه، حضورش در سیرجان نشانه‌هایی مبنی بر دخالت افرادی خارج از دایره فوتبال در روند انتخابش را مشخص کرد. البته که این موضوع همان زمان و بعدها از سوی مدیرعامل باشگاه گل‌گهر تکذیب شد اما بعد از هر تکذیبیه اسنادی مبنی بر درست بودن ادعاها، تکذیبیه‌ها را بی‌اعتبار کرد.

واکنش تکراری به یک واقعیت: تکذیب

از همان زمان که خبر پرداخت پول ویلموتس از کانال شرکت گل‌گهر، مطرح شد و سروصدای زیادی به پا کرد، واکنش مسئولان شرکت گل‌گهر و مدیران باشگاه گل‌گهر قابل پیش‌بینی بود. محمد جواهری، مدیرعامل باشگاه گل‌گهر همان زمان در واکنش به خبرهای منتشر شده گفت: «ما یک شرکت معدنی هستیم و فکر می‌کنم جناب تاج هم قبلاً تجربه کار در فولاد را داشته‌اند. شاید مدیران ارشد ما با مهدی تاج در دوره‌های مختلف همکار بودند اما قویا این مسأله را تکذیب می‌کنم که باشگاه گل‌گهر به پرداخت حقوق سرمربی تیم ملی ورود نکرده است و اطلاعی هم از آن ندارد.»

البته هنوز هم مسئولان ارشد شرکت گل‌گهر مشغول تکذیب هستند اما این تکذیبیه‌ها روایت‌های آشنایی برای همه ما هست. حسین طبیب هم که بر اساس اسناد موجود نماینده شرکت گل‌گهر و ایران در پروسه پرداخت به ویلموتس بوده، درباره نقش خود در این ماجرا می‌گوید: «هیچ پولی از جانب تشکیلات ما به این آقا و نماینده‌اش پرداخت نشده است.»

فارغ از بحث پولی که از محل درآمد معادن و صنعت ایران بابت انتخاب اشتباه فدراسیون فوتبال هزینه شده است، تمام این ماجرا یک بار دیگر از گره خوردن منافع فوتبالی‌ها و غیر فوتبالی‌ها پرده برمی‌دارد.

نظرات بینندگان