زیر پوست اخبار: دیروز -پنجشنبه- بحث امکان بازگشت آمریکا به برجام سرخط خبرهای مهم روز بود که از یک سو، اروپاییها به صورت ضمنی بازگشت آمریکا را رد کردند و وزارت خارجه این کشور نیز اعلام کرد به هیچ وجه قصد بازگشت به برجام را ندارد. واقعیت امر این است که آمریکا قصد دارد از طریق یک سازوکار حقوقی از یک سو، تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت را علیه ایران تمدید و از سوی دیگر، زمینه را برای فعالسازی مکانیسم ماشه یعنی تمدید خودکار تحریمها را فعال کند اما قراین و مفاد برجام حاکی از آن است که واشنگتن به هیچ عنوان نمیتواند در قالب برجام و قطعنامه 2231 این اقدامات را انجام دهد؛ زیرا رسما از این توافق خارج شده است. به نظر میرسد آمریکا قصد دارد این اقدامات را از طرف کشورهای اروپایی عضو شواری امنیت و برجام یعنی فرانسه، انگلستان و آلمان پیش ببرد. همچنین، دیروز وضعیت جانباختگان کرونا در کشور همچنان دو رقمی باقی ماند و آخرین تحقیقات علمی نیز نشان داد حداقل تا چهار ماه دیگر برای اعلام نتایج اولیه واکسن کرونا باید منتظر بمانیم. در سطحی دیگر، به نظر میرسد سطح تنشهای میان روسیه و آمریکا پیرامون تصمیم ترامپ برای استفاده کنترل شده از تسلیحات هستهای بالا گرفته است. همچنین، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا نیز به نظر میرسد در حال فاصله گرفتن از سیاست حمایت از عربستان سعودی است و قصد دارد همکاریهای تسلیحاتی دو طرف را در نتیجه بحران نفتی اخیر در سطح جهانی قطع کند.
با نظر به این مقدمات، در بسته خبری پیش رو، مهمترین اخبار ۲۴ ساعت گذشته را با هم مرور میکنیم. این صبحانه خبری مفید و مختصر را بخوانید.
نه بزرگ اروپا به آمریکا برای بازگشت به برجام: جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته که آمریکا عضو برجام نیست اما به عنوان یکی از اعضای سازمان ملل متحد میتواند خواستار تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران شود. بورل در مصاحبهای روز پنجشنبه با «رادیو آزاد اروپا»، با اشاره به خروج دولت «دونالد ترامپ» از برجام تصریح کرد آمریکا دیگر عضو این توافق چندجانبه هستهای نیست. وی در ادامه گفت: «میخواهم این را هم یادآوری کنم که آمریکا از آن زمان به بعد در هیچکدام از جلسات برگزارشده در چارچوب این توافق شرکت نکرده است. بنابراین، کاملاً روشن است که آمریکا دیگر جزو اعضای مشارکتکننده در این توافق نیست.»
مسکو آمریکا را به واکنش هستهای تهدید کرد: وزارت خارجه روسیه علیه هرگونه تلاش آمریکا برای استفاده از تسلیحات هستهای با قدرت انفجاری پایین هشدار داد. تسلیحات با قدرت انفجاری پایین در سطح بمبهایی هستند که آمریکا به هیروشیما و ناگازاکی شلیک کرد. وزارت خارجه آمریکا مدعی است که تسلیحات با قدرت انفجاری پایین «از خطر جنگ هستهای، از طریق تقویت بازدارندگی و اطمینان بیشتر» میکاهد و روسیه را به بررسی استفاده از چنین تسلیحاتی در یک جنگ محدود متهم کرد. روسیه این تهدید را رد کرده و آمریکا را به "کاهش آستانه هستهای" متهم میکند.
اعلام هشدار قرمزِ وقوع سیل در 20 استان کشور: سازمان هواشناسی با اشاره به تشدید فعالیت سامانه بارشی طی دیروز نسبت به وقوع سیلاب در ۲۰ استان هشدار داد و با توصیه نسبت به عدم تردد و توقف در کنار رودخانهها و آبراهها، مدیریت سدها، اقدامات پیشگیرانه در جهت حفظ محصولات کشاورزی بر آمادگی دستگاههای اجرایی ازجمله شهرداریها و فرمانداریها جهت انجام تمهیدات لازم بهمنظور جلوگیری از خسارات احتمالی سیلاب و آبگرفتگی معابر تاکید کرده است.
مشخص شدن اثربخشی واکسن کرونا در ماه ژوئن (تیر -مرداد): رئیس شرکت داروسازی انگلیسی-سوئدی که در طرح ساخت واکسن کرونا با دانشمندان دانشگاه اکسفورد انگلیس مشارکت دارد، ادعا کرد که اولین برآوردها از میزان اثر بخشی این واکسن تا حداکثر ماه ژوئیه (تیر/مرداد) ارائه خواهد شد. «پاسکال سوریوت» رئیس اجرایی شرکت «آسترازنکا» دیروز (پنجشنبه) در گفتگو با اسکای نیوز گفت که تولید واکسن کرونا به دنبال آزمایشهای بالینی روی انسان آغاز شده است.
تشخیص مصونیت ابتلای مجدد به کروناویروس در ۱۰ دقیقه: یک کیت آزمایشی ایمنیسنج جدید میتواند پادتنهای مقابله کننده با کروناویروس جدید را ظرف ۱۰ دقیقه تشخیص دهد و آن را هنگام قرار گرفتن زیر نور فلورسنس به شکل یک خط نارنجی درخشان نشان دهد. در حال حاضر محققان انجمن شیمی آمریکا یک دستگاه آزمایش سریع و حساس را برای تشخیص پادتنها در برابر کروناویروس در خون انسان ساختهاند. این آزمایش میتواند به پزشکان کمک کند تا در معرض این ویروس بودن فرد را ردیابی کنند و همچنین موارد مشکوک به ابتلا به کووید-۱۹ را که در آزمایشهای دیگر منفی بودهاند، مشخص کنند.
ترامپ در اندیشه قطع همکاری نظامی با عربستان: بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز گزارش داده است که رئیسجمهوری آمریکا روز دوم آوریل در گفتوگو با محمد بنسلمان ولیعهد عربستان تهدید کرده بود که او در وضعیت فعلی، امکان مقابله با قانونگذاران آمریکایی برای تصویب قانون خروج نیروهای نظامی آمریکا از عربستان را ندارد.
گذر جان باختگان کرونا از مرز 6 هزار نفر: کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت گفت: از دیروز تا امروز ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی ۹۸۳ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد. وی گفت: مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۹۴۶۴۰ نفر رسید. به گفته جهانپور، متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۷۱ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند. به این ترتیب مجموع جان باختگان این بیماری به ۶۰۲۸ نفر رسید. جهانپور با اشاره به بهبودی بیش از ۷۵ درصد از مبتلایان این بیماری تا کنون، افزود: خوشبختانه تا کنون ۷۵۱۰۳ نفر از بیماران، بهبود یافته و ترخیص شدهاند. وی افزود: ۲۹۷۶ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
آمریکا قصد بازگشت به برجام را ندارد: «مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا در واکنش به اخبار منتشرشده درباره احتمال بازگشت کشورش به برجام با هدف سوءاستفاده از آن برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران مدعی شد که دولت آمریکا به هیچ وجه بهدنبال بازگشت به برجام نیست.
مصرف دخانیات چه تاثیری در احتمال ابتلا به کرونا دارد؟: محققان دانشگاه کارولینای جنوبی در آمریکا با همکاری چند موسسه تحقیقاقی دریافتند کشیدن سیگار یکی از عوامل ریسک ابتلا به کووید- ۱۹ است. در این تحقیقات میزان ژن ACE۲ در سیستم تنفسی افراد سیگاری و غیرسیگاری مورد بررسی قرار گرفت. این مولکولها به طور طبیعی درون سیستم تنفسی وجود دارند و توسط ویروس کرونا برای حمله به سلولهای انسان مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین میزان دو آنزیم FURIN و TMPRSS۲ که موجب تسهیل آلودگی ویروسی میشوند در ریه افراد سیگاری و غیرسیگاری اندازهگیری و مقایسه شد.