پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : در ماه مبارك رمضان سوالات مكرر از سوی بیماران مطرح میشود مبنی بر اینكه فرد در چه صورت مجاز به روزهداری بوده و در چه صورت روزهداری برای او ممكن است مضر باشد.
با توجه به طیف وسیع بیماریهای جراحی مغز و اعصاب و شرایط بالینی متفاوت بیماران، بهتر است هر بیمار در این مورد با جراح خود مشورت كند، اما بهطور كلی میتوان برای راهنمایی كسانی كه شاید دسترسی به پزشك خود ندارند مواردی را ذكر كرد. «جراحی» استرس بزرگی برای بیمار محسوب میشود و پس از آن لازم است انرژی، پروتئین، ویتامینها و مایعات بهطور كامل برای ترمیم بافتی تامین شوند.
اوج این زمان ترمیم در دو هفته اول است اما در هفتههای بعد هم با سرعت كمتر ادامه مییابد. به این دلیل در مورد سادهترین جراحیهای مغز و اعصاب، یعنی عمل جراحی دیسك كمر و گردن، لازم است بیماران دو هفته تا یك ماه بعد از عمل روزه نگیرند. جراحیهای سنگینتر ستون فقرات كه با قراردادن پلاتین در كمر یا گردن همراه هستند، حتی به زمانی تا یك ماه و نیم یا بیشتر برای ترمیم مناسب بافتهای محل جراحی نیاز دارند.
در مورد عملهای جراحی مغز، به جز همان زمان حدود یك ماه و نیم بعد از عمل برای بازسازی بافتهای جراحیشده، پیچیدگیهای بیشتری نیز وجود دارد. بیمارانی كه سابقه تشنج دارند باید مدتی طولانی را بدون حمله تشنج گذرانده باشند تا مجاز به روزهداری شوند و بهعلاوه زمان مصرف داروهای ضدتشنج نباید با مدت ساعات روزهداری تداخل داشته باشد و دوز این داروها نباید كم یا جابهجا شود.
بیمارانی كه به دلیل تومورهای بدخیم مغزی تحت شیمیدرمانی یا پرتودرمانی قرار دارند بهتر است طی این مدت روزه نگیرند زیرا تامین انرژی، پروتئین و ویتامینهای ضروری به میزان كافی بسیار حیاتی است. درنهایت اینكه تومورهای هیپوفیز به دلیل محل آنها ممكن است سبب اختلال در تعادل مایعات و الكترولیتهای بدن شوند و طبیعی و پایدارشدن این اختلالات ممكن است چند هفته یا حتی چند ماه طول بكشد و از سوی دیگر، ممكن است حتی احساس تشنگی هم در این بیماران دچار اشكال شود.به این ترتیب در مورد جراحی آدنومهای هیپوفیز، تا زمان طبیعی و كنترل شدن تعادل مایعات و الكترولیتها، این بیماران نبایدروزه بگیرند.
روزنامه جام جم