افزود: برای بنده سعادتی است که در سالروز فاجعه بمباران شیمیایی سردشت، در خدمت ایثارگران عزیز باشم. ما در فاجعه سردشت همزمان دو جلوه از انسانیت و وحشیگری را میبینیم؛ انسانیت و قدرت ایثارگرانی که با مقاومت و تحمل رنج و درد بمباران شیمیایی هیچ گاه از دایره انسانیت خارج نشدند و هیچگاه مقابله به مثل نکردند و این افتخار را برای جمهوری اسلامی در تاریخ ثبت کردند که ما در مقابله با وحشیگری از اصول انسانی خود تخطی نمیکنیم.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: سازمان ملل متحد هم نگرانی جمهوری اسلامی درباره استفاده از سلاح شیمیایی توسط عراق و هم ادعاهای عراقیها مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی هم از سلاح شیمیایی استفاده کرده است را چندین بار بازرسی و بررسی کرد. در همین حین رسیدگیها و بازرسیها به این نتیجه متقن رسیدند که طرفی که از سلاح شیمیایی استفاده کرده، رژیم صدام بوده و جمهوری اسلامی حتی برای بازدارندگی هم از سلاح شیمیایی استفاده نکرده است.
ظریف ادامه داد: این یک جلوه بسیار زیبا از تاریخ تجاوزات شیمیایی رژیم صدام علیه جمهوری اسلامی ایران و نظامیان سلحشور ما و مردم قهرمان ما است که سردشت نقطه اوج این وحشیگری از سوی رژیم صدام بود. اما سردشت همزمان نشانگر وحشیگری هست، وحشیگری که برای رسیدن به اهداف نامشروع خود از هیچ مانع و از هیچ قانونی حمایت نمیکند، هیچ محدودیتی را به رسمیت نمیشناسد و صرفاً برای اینکه بتواند به اهداف خود برسد، از انواع روشهای غیرانسانی استفاده میکند.
ظریف خاطرنشان کرد: سردشت شاید نقطه اوج این وحشیگری رژیم صدام در ایران و حلبچه نقطه اوج وحشیگری در عراق بود اما تنها موارد این رفتار غیرانسانی نبود. از سال ۱۳۶۳ رژیم عراق استفاده از سلاح شیمیایی را در جبههها شروع کرد و جمهوری اسلامی ایران هم این واقعیت را به جامعه بین المللی، سازمان ملل متحد و شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرد اما متاسفانه قدرتمندان که همه منافع خود را در حمایت از رژیم متجاوز میدیدند، سکوت کردند.
وزیر امور خارجه یادآورشد: خاویر پرز دکوئیار دبیرکل وقت سازمان ملل متحد و دبیرخانه سازمان ملل که در آن زمان لااقل بویی از انسانیت برده بود، چندین هیات بازرسی به ایران فرستاد. همه این هیاتها هم با رفتن به جبههها و آزمایش شرایط محیطی و رفتن به بیمارستان ها برایشان ثابت شد که این رژیم عراق بوده که از سلاح شیمیایی استفاده کرده است.
ظریف اضافه کرد: این گزارشها یکی پس از دیگری منتشر شد اما هیچ گاه سازمان ملل متحد که مسئولیت این کار را به شورای امنیت سپرده بود، اقدامی نکرد. شورای امنیت در قبال این وحشیگری و در قبال سایر اقدامات خلاف قانون رژیم صدام از جمله نابود کردن شهرها، بمباران مناطق غیرنظامی هیچ گاه اقدام به محکومیت متجاوز نکرد.
رییس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: حتی بعد از این که دبیرکل سازمان ملل متحد تجاوز عراق در جنگ ایران و عراق را بهشکل رسمی در یک سند به جهانیان اعلام کرد و شورای امنیت که تحت تأثیر قدرتهای بزرگ سلطهگر بود حاضر نشد تجاوز عراق را محکوم کند این یک واقعیت رفتار قدرتهای سلطه گر در شورای امنیت است.