arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۵۹۶۵۸
تاریخ انتشار: ۳۸ : ۱۹ - ۱۴ تير ۱۳۹۹

دانشگاه علوم پزشکی زاهدان: حدود ۶۰ درصد موارد تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در استان سیستان و بلوچستان اتفاق می افتد/حدود ۳۰ تا ۶۰ درصد موارد مبتلا به این بیماری فوت می کنند

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی زاهدان از تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یکی از شایعترین و کشنده ترین بیماری های انسان و حیوان در استان سیستان و بلوچستان نام برد و گفت: با توجه به هم مرز بودن با دو کشور پاکستان و افغانستان و ورود قاچاق دام از این کشورها، باعث می شود تا از طریق گزش کنه آلوده یا تماس مستقیم با خون، ترشحات یا لاشه دام آلوده یا خون، بزاق، ادرار، مدفوع و استفراغ انتقال یابد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی زاهدان از تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یکی از شایعترین و کشنده ترین بیماری های انسان و حیوان در استان سیستان و بلوچستان نام برد و گفت: با توجه به هم مرز بودن با دو کشور پاکستان و افغانستان و ورود قاچاق دام از این کشورها، باعث می شود تا از طریق گزش کنه آلوده یا تماس مستقیم با خون، ترشحات یا لاشه دام آلوده یا خون، بزاق، ادرار، مدفوع و استفراغ انتقال یابد.

به گزارش ایسنا؛ دکتر مجید سرتیپی از فرا رسیدن هفته مبارزه با بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوانات (زئونوز) خبر داد و گفت: بیماری های مشترک بین انسان و حیوانات، گروهی از بیماری های عفونی هستند که به طور طبیعی از حیوان به انسان منتقل می شوند، مهم ترین خطر انتقال از طریق تماس مستقیم یا غیرمستقیم با حیوان، فرآورده های گوشت، شیر و محیط زندگی آنها وجود دارد.

وی افزود: کنه ها در انتقال بیماری تب کنگو نقش مهمی داشته و شیوع بیماری بیشتر در فصل گرم سال همزمان با فصل فعالیت مخزن بیماری (کنه) می باشد، با وجود اینکه ویروس عامل بیماری در خون حیوانات نشخوارکننده اهلی مثل گاو، گوسفند، بز و شتر به مدت یک هفته پس از آلودگی باقی می ماند و هیچ گونه علایم مشخصی از بیماری در دام وجود ندارد ولی خطر انتقال آن به انسان در طی ذبح حیوان آلوده و یا یک دوره کوتاه پس از ذبح حیوان آلوده وجود دارد و قصابان، سلاخان، کشاورزان، کارکنان کشتارگاهها، دامپزشکان، پزشکان، شاغلین در آزمایشگاه ها از جمله افراد در معرض خطر محسوب می شوند.

وی گفت: با توجه به ورود دام از کشور پاکستان و افغانستان که از کشورهای با شیوع بالای بیماری محسوب می گردند، نگهداری دام ها در جوار اماکن مسکونی، فرهنگ مصرف بالای گوشت توسط مردم منطقه و تامین بخشی از گوشت مصرفی مورد نیاز از طریق کشتارهای غیر مجاز و غیر بهداشتی در سطح شهر، بر این اساس بیشترین موارد بروز این بیماری در کشور در استان سیستان و بلوچستان رخ می دهد.

دکتر سرتیپی با اشاره به این موضوع که حدود ۶۰ درصد موارد تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در استان سیستان و بلوچستان اتفاق می افتد افزود: این بیماری کشندگی بالایی داشته و متاسفانه در صورت تاخیر در شروع درمان می تواند منجر به مرگ ۴۰ درصد از بیماران گردد و هر ساله با شروع فصل گرما یعنی فصل بهار و تابستان و همزمان با رشد و بلوغ کنه ها، تعداد مبتلایان به بیماری تب خونریزی کریمه کنگو افزایش می یابد.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ادامه داد: حدود ۳۰ تا ۶۰ درصد موارد مبتلا به این بیماری فوت می نمایند ولی خوشبختانه به دلیل نظام مراقبت قابل قبول بیماری در استان و اقدامات به موقع و مناسب درمانی، میزان کشندگی بیماری در استان در سال گذشته ۵ درصد بود ولی می بایست با حساسیت ویژه ای نسبت به آموزش مردم و گروههای در معرض خطر بیماری در خصوص مراجعه به موقع و فوری در صورت بروز علائم شبه سرماخوردگی به ویژه در افراد در تماس با خون، ترشحات و بافت های دام آلوده توجه ویژه ای داشت.

دکتر سرتیپی در خصوص علایم این بیماری گفت: علائم بیماری شبیه به سرماخوردگی بوده و می توان به مواردی مانند شروع ناگهانی تب، سردرد شدید، درد شدید در ناحیه پشت و کمر، تهوع و استفراغ، اسهال و درد شکم و در برخی از مواقع خونریزی از تمام نقاط بدن به خصوص بصورت زیرپوستی اشاره کرد که در صورت تاخیر فرد بیمار در مراجعه به بیمارستان می تواند منجر به مرگ وی شود.

وی با توصیه به مردم در راستای کنترل و پیشگیری بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو افزود: خانواده ها گوشت مصرفی خود را تنها از مراکز و قصابی های معتبر و زیر نظر اداره دامپزشکی تهیه کرده و از خرید لاشه های بدون مهر اداره دامپزشکی خودداری کننند، هنگام هر نوع تماس با دام یا لاشه آن مانند قصابی، کمک به زایمان دام، خرد کردن گوشت تازه، تیمار کردن، پشم چینی ، تمیز کردن آغل یا طویله از وسایل حفاظت فردی شامل کلاه، ماسک، عینک، دستکش، روپوش، پیش بند پلاستیکی و چکمه استفاده نمایند، قبل از خرد کردن، دستکاری و مصرف گوشت تازه ی دام ذبح شده می بایست حداقل به مدت ۲۴ ساعت و امعاء و احشای آن مانند دل، جگر و قلوه به مدت ۴۸ در یخچال و در دمای ۴ تا ۸ درجه نگهداری شود و از مصرف جگر و گوشت دام به صورت خام یا نیم پز جدا خودداری گردد.

نظرات بینندگان